Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lasse Hallström har regisserat de största skådespelarna och lyft fram flera av dem till priser, men nästa filmprojekt blir en familjeaffär med fru och dotter i huvudrollerna. Nu fyller han 75 år. Bild: Henrik Montgomery
Lasse Hallström har regisserat de största skådespelarna och lyft fram flera av dem till priser, men nästa filmprojekt blir en familjeaffär med fru och dotter i huvudrollerna. Nu fyller han 75 år. Bild: Henrik Montgomery

Lasse Hallströms nästa film blir rena familjeprojektet

​Lasse Hallström är Sveriges egen Hollywoodregissör. Han har arbetat med de stora namnen och de stora budgetarna. Men när han planerar film i Sverige blir det en familjehistoria – med mystik, måleri och fru och dotter i huvudrollerna.

Det är inget alldagligt människoöde som står i fokus i Lasse Hallströms nästa filmprojekt. I september börjar han inspelningen om Hilma af Klint – en pionjär inom abstrakt konst, tillika forskare som fick sitt genombrott först flera decennier efter sin död.

Lasse fick idén från sin fru, skådespelaren Lena Olin, som hade sett en amerikansk film där af Klint nämndes. De senaste tre åren har han gjort research om konstnären och även börjat läsa om hennes forskningsområden, som universum och människans medvetande – vad är det egentligen för något?

– Många av de här intressanta frågorna hittade Hilma svar på redan för hundra år sedan. Och forskningen visar i dag att hon hade rätt på så många punkter, säger Lasse, och nämner några exempel:

– Hon lyckades måla dna-spiralen innan den upptäcktes, och hon skapade den bild som visade andra världskriget-konflikten tio år innan den skedde. Hon botade sjuka, och hon kunde se in i framtiden. Hon visste att hon skulle få framgång i framtiden.

Tagit hjälp av medium

Hilma af Klint var också ett medium; hon målade de budskap som andarna gav henne. I hennes anda har Lasse tagit hjälp av ett medium för att få kontakt med konstnären. Sökt hennes välsignelse för filmprojektet. Vilket han också fått.

– För folk som inte tror på sådant här låter det väl helt fnoskigt, säger Lasse Hallström och skrattar. Det var jag och Lena som var där. Och jag är helt övertygad om att det var en sann upplevelse.

Hustrun Lena Olin ska alltså gestalta den äldre Hilma. Parets gemensamma dotter Tora spelar konstnärens unga jag. Det är på många sätt ett familjeprojekt, där Tora och Lena hjälper till med manusarbetet och är bollplank för idéer.

Van att navigera stora projekt

Men från att ha varit tänkt som en liten familjeaffär på svenska, så har projektet svällt och blivit en större, engelskspråkig produktion finansierad av Viaplay. Inget nytt under solen för Lasse Hallström, som är van att navigera i stora Hollywoodprojekt. Han lär vara Sveriges mest kommersiellt framgångsrika regissör någonsin, och bara Ingmar Bergman har fått fler Oscarsnomineringar.

Men för att nå dit har många och långa kliv tagits.

Uppvuxen i Stockholm

Lasse växte upp i Stockholm. Pappa Nils var tandläkare, mamma Karin Lyberg var författare. I sin ungdom fick den filmintresserade Lasse in en fot på Sveriges Television genom ett möte med popgruppen The Mascots. Han gick fortfarande i skolan när han fick göra en film om dem, som sedan ledde vidare till nya uppdrag. Först novellfilmen ”Ska vi gå hem till dig eller hem till mig eller var och en till sitt”, sedan långfilm. Fullträffen ”Mitt liv som hund” (1985) blev en biljett till den amerikanska filmbranschen.

Där har han blivit kvar. Med hustrun Lena flyttade han till amerikanska östkusten på 1990-talet. Efter ett kvartssekel som svenskamerikaner har de sitt huvudsakliga liv och nätverk i USA, och där planerar de att stanna kvar. Två av deras tre barn är helt eller delvis uppväxta där, och numera bosatta i Los Angeles och New York. Sverige besöker han några veckor varje sommar.

Diger filmlista

Vid det här laget har han en diger lista av filmer på sin cv, och har anlitats av de största studionamnen. Som grädde på moset har han också regisserat fram ett antal Oscarsnominerade skådespelarprestationer. Dit hör Michael Caine som vann en Oscar för ”Ciderhusreglerna”, Juliette Binoche som nominerades för ”Chocolat”, och en 17-årig Leonardo DiCaprio som blev stjärna efter sin rollprestation i ”Gilbert Grape”.

– Det känns jättebra att jag har lyft fram flera skådespelare till priser. Det är mitt huvudintresse egentligen, att hjälpa skådespelare att göra sitt bästa.

Tar gärna en golfrunda

Fritiden är svår att skilja ut när man har arbetet som sin hobby. Men när han träffade Lena Olin började han spela golf, och besväras han inte av ond rygg så tar han gärna en runda. Favoritsällskapet på banan är frun och dottern. Han är också en stor hundvän, som har haft inte mindre än fem chow chow-hundar i rad – den första fick han som åttaåring. Med det senaste tillskottet i familjen får han dock bekanta sig med en ny ras.

– Hon är en blandning av Cavalier King Charles och pudel, en cavapoo. Hon heter Cézanne efter konstnären, men kallas ibland för Sessan, säger Lasse.

Lasse Hallström

Ålder: Fyller 75 år den 2 juni.

Gör: Filmregissör.

Bor: I New York-trakten och i Stockholmstrakten.

Familj: Fru Lena, barnen Auguste, Johan och Tora.

Om att fylla 75: ”Det är fem år kvar till 80. Åttan skrämmer lite men annars betyder det just bara ett nytt år, och att sommaren hägrar, som den alltid gör när jag fyller år.”

Så firar jag födelsedagen: ”Jag ska göra som på alla andra födelsedagar, titta på vad Tora fick för presenter när hon fyllde år dagen innan. Men det kan hända att det blir ett firande av något slag.”

Så rensar jag tankarna: ”Jag rensar dem aldrig, det är det konstiga. Jag vet inte hur man gör för att bara tänka bra tankar.”

Senaste kulturupplevelse: ”Josephine Bornebuschs tv-serie ’Älska mig’. Den var så strålande bra gjord.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.