Radioprofilen Lasse Swahn är moderator när kunskapsprogrammet "Alltinget" återuppstår på Göteborgs stadsbibliotek med start på onsdag. I 15 år ledde han tidigare "Alltinget" i radions P4.
Radioprofilen Lasse Swahn är moderator när kunskapsprogrammet "Alltinget" återuppstår på Göteborgs stadsbibliotek med start på onsdag. I 15 år ledde han tidigare "Alltinget" i radions P4.

Lasse är åter redo att ge de rätta svaren

I 15 år ledde han "Alltinget" i P4. Nu är radioprofilen Lars "Lasse" Swahn åter aktuell med kunskapsprogrammet där experter från Göteborgs universitet och Chalmers svarar på lyssnarnas frågor.

ANNONS
|

Under fyra onsdagar möter han tillsammans med expertpanelen publiken på Göteborgs stadsbibliotek.

–Programmet behövs, säger Lasse Swahn som menar att vi i dag har tillgång till oändligt mycket kunskap, men att denna kunskap ibland kan bli som små isolerade öar. Människors vetgirighet gör att de söker vägledning för att få pusselbitarna på plats. I "Alltinget" får man sammanhangen.

Att Lasse skulle komma att arbeta med radio tackar han legendaren Rustan Älveby, vid den tiden lärare på journalisthögskolan, för. Lasse är från början utbildad vvs-ingenjör men sadlade om då han fann yrket alltför fyrkantigt. Som humanist ville han möta människor.

ANNONS

–Det var tekniken, bandspelaren, och samtalen som fascinerade mig.

Det finns en nerv, en ärlighet och sanning i det direktsända samtalet, menar Lasse, som inte går att återskapa genom exempelvis text eller det dokumentära. Efter 42 år på Sveriges Radio gick han för fyra år sedan i pension. Men då lusten till yrket lever kvar, tilltalas han av diskussionen om ändrade arbetstidslagar vilket skulle möjliggöra för dem som vill arbeta längre upp i åren.

–Det var en besvikelse att behöva sluta, säger Lasse.

Uppdragen som journalist avtog dock inte tvärt, han fortsätter som debattledare, moderator och framför allt med kåseriet "Mitt liv som Swahn – 40 år i radions tjänst". Expertpanelen från Alltinget, vilken mot slutet bestod av 20-talet professorer som engagerats över tid, fortsätter regelbundet att träffas. De har alla ett behov av att mötas över ämnes- och disciplingränserna. Där är också programmets grundidé, möjligheten att diskutera frågeställningar med olika kunskapsingångar, fortfarande levande.

Direkt efter pensionen åkte Lasse och frun Barbro till Skottland för att segla hem båten de köpt. Ödsligheten ute på Nordsjön var magnifik. Det enda de mötte var delfiner som simmade runt båten som en vaktparad och ett pärlband av oljeplattformar.

ANNONS

–Jag kände mig väldigt liten och ödmjuk.

Sjöscouterna på Brännö i unga år la grunden till fascinationen för havet och kusten.

Tillsammans med några ungdomskamrater gjorde Lasse under 1970-talet sitt livs segling, ett och ett halvt år till Medelhavet. De är fortfarande tajta vänner och ägnar sig numera mest åt vandring och att paddla havskajak. Bland annat har dom i etapper paddlat Sverige runt. Tillsammans med ett whiskysällskap reser Lasse regelbundet till ön Jura i Hebriderna för att besöka det lokala destilleriet och njuta av miljön där författaren George Orwell skrev ödesromanen "1984".

Att vara pensionär med ekonomisk möjlighet och tid att utveckla sig själv tycker han är en ynnest. Insikten om att vi svenskar jobbar alldeles för mycket blir, menar han, så påtaglig som pensionär.

–Vi borde arbeta för att leva, uppleva och lära. Vi lever inte för att arbeta.

Vikten av att sprida kunskap och att allt lärande måste vila på vetenskaplig grund har varit utgångspunkten för Lasse.

–Innerst inne är det en protest mot de som tror på skapelseberättelsen.Mot hur upplysta människor kan utgå ifrån Bibelns skapelseberättelse som enda sanning, när vetenskapen bevisar den evolutionära utvecklingen.

Lasse beskriver passionerat hur vår livsåskådning måste vara neutral och fri. Han blir frustrerad över den militanta debatten gällande religiösa frågor som nu återuppstått och hotar den sekulariserade stadsbilden i Sverige.

ANNONS

    Lasse Swahn hälsar alla välkomna till "Alltinget" på Göteborgs stadsbibliotek. Bild: Liv Omsén
Lasse Swahn hälsar alla välkomna till "Alltinget" på Göteborgs stadsbibliotek. Bild: Liv Omsén

Att under hösten återigen få sprida vetenskapens landvinningar ser han fram emot. Tillsammans med publiken. Lasse vill inte recensera andra program som till exempel "Fråga Lund", men kan ibland tycka att det är för stor fixering vid kändisar och programledarna.

–Hos oss är det expertpanelen och publiken som spelar huvudrollerna. Själv känner jag mig mest som en lots på kunskapens hav.

Nu ser Lars Lasse Swahn fram emot att möta publiken igen. Och då inte bara genom anonyma röster i radion. På Göteborgs stadsbibliotek står han öga mot öga med frågeställarna och besvarar tillsammans med expertpanelen publikens frågor. För de som vill går det även att mejla in frågorna i förväg.

Lars "Lasse" Swahn

Ålder: 71 år.

Familj: gift, två barn och barnbarnen Ester 2,5 år, Hugo 6 månader.

Bor: Styrsö.

Gör: professionell pensionär.

Bakgrund: arbetade 42 år vid Sveriges Radio, bland annat som programledare för "Ring så spelar vi" i P4 tillsammans med Lisa Syrén, och P4-programmet "Karlavagnen". Utvecklade och programledde "Alltinget".

Aktuell: moderator när kunskapsprogrammet "Alltinget" återuppstår på Göteborgs stadsbibliotek med start på onsdag.

Fakta: Alltinget påGöteborgs stadsbibliotek

  1. Fyra onsdagar, den 12 och 26 oktober samt 9 och 23 november klockan 12.00-13.00.
  2. Ställ frågor själv på plats eller mejla dem till panelen i förväg: arrangemang@kultur.goteborg.se

Fakta: Alltinget – ettkunskapsprogram i P4

Programledare: Lars "Lasse" Swahn.

Panelen: bestod mot slutet av 25 experter från Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola som svarade på lyssnarnas frågor.

Startade: 5 mars 1998.

Sände: 525 program.

Frågor: drygt 27 000 har lyssnarna ställt frågor.

Svar: 7 825 lyssnare har fått svar på sina frågor.

Alltinget på webben: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=791

ANNONS