Jennifer Erlandsson är superlantis och bor med hästar och katter. Jobbar med att rädda ödehus Här med stallkatten Ebba. Bild: Lisa Thanner
Jennifer Erlandsson är superlantis och bor med hästar och katter. Jobbar med att rädda ödehus Här med stallkatten Ebba. Bild: Lisa Thanner

Lantis i själ och hjärta håller drömmen vid liv

Havet har varit ett ledmotiv för Jennifer Erlandsson. Hennes färd har gått från Tångudden via Öland och nu till strandängarna vid Slöinge. Men det är landsbygden hennes hjärta bankar för.

Fokus ligger i att utveckla landsbygden och visa att det går att bo utanför stan. Det finns en puttrande gräsrotsrörelse som utvecklats till att leta och befolka ödehus. Men det handlar inte bara om fina gamla hus, utan även om omställning och om hållbarhet. Genom att se själva andemeningen i byggnadsvården och ha respekt för husets historia. Alltså stick i stäv med inredningsprogram och reportage som proklamerar: Byt ut och köp nytt!

– Det blir ett hållbart samhälle om vi landsbygdssäkrar. Fyllda hus kommer att bidra till att skolan och affären kan vara kvar i bygden, fastslår Jennifer Erlandsson som är väl medveten om att de många ödehusen stoppar den utvecklingen.

Tvåhundratusen ödehus i landet

För ett par år sedan uppskattade Statistiska Centralbyrån (SCB) antalet ödehus i landet, till cirka 200 000.

Men låt oss ta det från början. Jennifer Erlandsson växte upp i närheten av Långedrag, gick i skolan på Nya Varvet och flyttade som ung vuxen till Mandolingatan i Västra Frölunda. Redan i småskolan tjatade hon på sina föräldrar om att flytta till landet, för att kunna skaffa häst. Föräldrarna ville inte riskera att flytta och sedan stå där med hästar och en tonåring som inte längre var intresserad.

En lantis i själ och hjärta.

– Men jag gav inte upp den drömmen, för jag visste att jag var en lantis i själ och hjärta. Så när jag var 27 träffade jag en kille som hade en gård på Öland och flyttade dit. Jag fick äntligen leva min landsbygdsdröm, berättar Jennifer Erlandsson.

Hon fick barn, separerade men hade kvar drömmen om ett eget ställe. Efter ett tag hyrde hon en gård på Öland, eftersom hon ville känna på hur det var att klara av det praktiska och ekonomiska själv. När det funkade började hon leta efter en gård att äga, som låg lite närmare sin födelseort. Det blev Slöinge i Falkenbergs kommun, några kilometer från havet. Här bor hon i dag med sin dotter och sju islandshästar. Som mest hade hon 42 hästar och bedrev tuttidning. I dag sysslar hon med kommunikation och med att matcha övergivna hus med ”rätt” ägare. Och därmed bidra till att landsbygden lever upp.

Lever sin dröm

– Jag lever min dröm på landet. Det finns massor av människor som önskar att flytta ut och det finns mängder av ödehus som står tomma. Bara i Falkenberg visade husinventeringen 1 300 hus som inte beboddes, påpekar Jennifer Erlandsson.

Projektet som kallades ”Lev din dröm” gick ut på att locka unga företagare, gärna med familj, att köpa ett ödehus. I dag är de flesta ödehusen i Falkenberg ”borta”, antingen har de fått nytt liv eller så har de rivits.

– När vi väl har fått tag i ägaren är största problemet att få den att släppa sitt hus. Även om det stått tomt länge, finns där ett affektionsvärde som gör att ägarna är noga med vem som skall ta över huset. Man kan ha en dröm om att göra i ordning det eller så är det ett dödsbo där man inte kommer överens. Det finns helt enkelt massor av historia och bråte och ibland skam över att man låtit huset förfalla, förklarar Jennifer Erlandsson.

Nåväl, projektet fick en stor medial uppmärksamhet. På så vis kom hon i kontakt med Robert Danielsson som startat en grupp på Facebook om att rädda ödehus. De slog sina påsar ihop och jobbar nu tillsammans för att matcha ihop ödehus med de som vill flytta till landet. Plus att de bistår kommuner med själva inventeringen av ödehus.

Det visade sig att de haft god tajming, eftersom pandemin visat att fler kan jobba hemifrån. Folk började plötsligt fråga efter hus som inte bara låg en kommun bort, utan två. Vilket har lett till att mindre kommuner har fått inflyttning. Särskilt Småland är ett efterfrågat område. Dels för att det finns billiga hus där, men även skog och närhet till halvstora städer.

Sätter ihop säljare och köpare

– Senast igår ringde ett par som letade efter ett hus i Skaraborg. Vi sätter ihop säljare med intresserade men lägger oss inte i affären. Däremot gör Robert som är byggnadsvårdare, en besiktning av husen. Just för att man skall veta vilka utmaningar man som köpare har framför sig, förklarar

Jennifer Erlandsson och tillägger att det inte kommer att gå snabbt att återbefolka landsbygden och att omställningen får lov att ta tid.

Medan det pågår, inventeras trakter, hus matchas med folk och dessutom görs det avsnitt på temat återbefolkning i den egna Youtube-kanalen. Programmen innehåller en presentation av hus och nedslag på olika ställen, där trakten börjat leva upp på grund av inflyttning.

Jennifer Erlandsson

År: 39 år.

Bor: Slöinge i Halland.

Familj: Dottern Esther.

Arbetar: företagare, landsbygdsambassadör.

Intressen: Islandshästar och kommunikation i alla dess former.

Landsbygdsdröm drivs av Jennifer Erlandsson, journalist, Theresia Sandahl, fotograf och Robert Danielsson, byggnadsvårdare.

Läs mer på:

www.landsbygdsdrom.se

Facebook: Jag räddade ett ödehus

Youtube: Landsbygdsdröm

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.