Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lättlagad sommarmat för lata dagar på stranden

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt bjuds det på enkel sommarmat som inte tummar på smakerna.

Hej Alexandra,

Trötta och uthungrade ramlar vi hem efter bad och stoj. Snälla!! Vi behöver tips på lättlagad och snabblagad mat till uthungrade barn och föräldrar. Tänk ”ingredienser man kan köpa hem lätt”. Tänk ”lätt att bunkra upp med men ändå sommarskönt och kul”. Vi äter det mesta. Tack, tack och ha en fin sommar!

Evelina med 3 underbara barn och en lika skön snubbe.

LÄS MER: Buffé ett bra alternativ vid middag för många

Hej Evelina,

tack för ditt härligt energifyllda mejl. Klart jag kan tipsa om detta. När jag har uthungrade barn och vuxna brukar jag ta till mitt starkaste vapen. Pasta! Definitivt något som alltid finns i mina gömmor, något som alla gillar och som man kan variera på tusen vis. Vissa tycker att pasta är vintermat men jag tycker det är året runt-mat. Dessutom gillar jag pastasallader på sommaren.

Jag kommer att tipsa om en av mina kalla paradrätter. Eftersom att den serveras kall kan man förbereda och ställa in i kylskåpet. Den är underbart lätt att ta fram och vill man kan man steka upp ett gäng goda korvar, eller varför inte fisk, och servera. Trot eller ej, fast receptet jag kommer att ge er är med skaldjur är det väldigt gott med stekt eller grillat kött till. Då kanske du tänker att skaldjur är inget att bunkra? Burkar med skalade räkor och/eller kräftstjärtar i lag håller länge i kylskåpet. Men är det gott? Hemligheten är att skölja i kallt vatten och låta rinna av innan de används. Med det sagt så är det givetvis alltid godast med färska handskalade räkor, men nu skulle det ju gå fort så detta kommer att bli bra. Man kan alltid göra det både lättare eller svårare förstås. I min värld är det enkelt att slå ihop en majonnäs, men köpemajonnäs funkar. Välj i så fall ett bra märke. Detsamma gäller pastasorten – ju bättre märke, ju bättre stuns i pastan.

Vill ni ha andra smaker än skaldjur i pastan kan jag verkligen rekommendera bitar av grillad kyckling eller tärnad stekt halloumi. Och om man är riktigt desperat och hungrig på varm mat så tycker jag att en pasta med tomat, riven parmesan, färska örter och buffelmozzarella är vansinnigt gott. Det behöver inte vara så komplicerat.

Ha alltid passerade tomater hemma, koka snabbt ihop med olja, finhackad vitlök och lite örter medan pastavattnet kokar i en stor kastrull. Häll av pastavattnet och vänd ihop med tomaten i kastrullen, riv över generöst med parmesan, slit isär buffelmozzarella och basilika, droppa över god olivolja och servera det uthungrade gänget.

Alexandra Zazzi. Bild: Nettan Kock
Alexandra Zazzi. Bild: Nettan Kock

Här kommer receptet på pastasalladen:

Pastaskruvar med paprikadressing och skaldjur

6 personer

Dressingen:

  • 2,5 dl majonnäs
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 3-4 msk ajvar relish (paprika/grönsaks röra på burk), välj stark eller mild
  • 2-3 tsk oregano
  • smaka av med salt och nymalen svartpeppar

Salladen:

  • 600 g pastaskruvar av hög kvalité eller annan god kort pasta
  • 2 dl avsköljda skalade räkor
  • 2 dl avsköljda skalade kräftstjärtar
  • 2 nävar ruccola, grovhackad

Gör gärna så här:

  1. Blanda ihop majonnäs, cremè fraiche, ajvar relish och oregano. Smaka av med salt och peppar.
  2. Koka pastan enligt förpackningen men tag av 1 minut innan den kokat färdigt.
  3. Skölj av pastan i kallt vatten och låt sedan rinna av några minuter.
  4. Rör ihop pastan med dressingen.
  5. Om du förbereder, lägg allt i en bunke och ställ in i kylskåp.
  6. Vid servering, häll av lagen från skaldjuren och skölj i kallt vatten, blanda ihop med pasta och ruccola. Njut med bröd eller om ni vill ha ännu mer mat grillad korv, kyckling mm.

LÄS MER: Somrig bärsylt, tarte Tatin och överbliven vispgrädde

LÄS MER: Syndiga frittelle med salami – en delikatess från Italien

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.