Maria Chöler har gått från klarhet till klarhet – efter en tuff start i livet."Om allt går som det ska kommer boken att vara utgiven vid denna tid nästa år”, säger Maria Chöler.
Maria Chöler har gått från klarhet till klarhet – efter en tuff start i livet."Om allt går som det ska kommer boken att vara utgiven vid denna tid nästa år”, säger Maria Chöler. Bild: Clas-Göran Sandblom

Lämnade sin gråzon –hittade sin comfort zone

Det är gott gry i Maria Chöler. Hon fick en tuff start när hon kom till världen. Med en livslång funktionsnedsättning med Cerebral pares, CP, är hon en kämpe.
– Jag drabbades av syrebrist. Talet, synen, balansen och rörelseapparaten, nästan allt, påverkades. Det finns ingen bot, säger hon utan bitterhet.

ANNONS

Maria växte upp i Kålltorp i Göteborg, ungefär där Vidkärrs barnhem låg.

– Min funktionsnedsättning komplicerade förstås min tillvaro, mer påtagligt blev det när jag kom in i den ålder då man tittar på varandra och märker att man skiljer ut sig. Bökigt.

Känslan fanns även när Maria Chöler fick specialanpassningar i skolan.

– Skolan hade begränsade möjligheter och så kom jag som en resurskrävande elev. Det var svårt att få den hjälp jag egentligen behövde. Som liten fick mina föräldrar dra ett tungt lass för det stöd jag behövde.

Hon fortsätter:

Jurist och krönikör

– I de bästa världar hade jag kunnat vara som andra men jag har förhållit mig till mina svårigheter.Maria är en fighter som har många järn i elden. Hon är jurist och krönikör på tidningen Funktionshinder. I dag är hon även författare. Efter flera års skrivande är hon klar med en roman och hon har hittat en bokförläggare:

ANNONS

Det blir en tryckt bok, en e-bok och en talbok.

– Jurist och läkare var mina drömyrken. Fast läkare är ju inte så lyckat när motoriken inte är helt ok. Jag är nöjd med att det blev så här.

Hennes samhällsintresse plus att det finns två jurister i släkten: hennes farfar och farbror, avgjorde.

– I juristyrket finns det pondus. Det behöver jag mer än andra eftersom jag kom på efterkälken redan från början. Folk ändar inställning till mig när de vet vad jag har för utbildning. Det blir ett kvitto på att jag är en tänkande person likt alla andra. Det är viktigt för mig att jag inte bli betraktad som helt blåst, säger hon leende.

Hennes glöd resulterade i att hon fick ta emot ett av de årliga stipendier som Västsvenska handelskammaren nyligen delade ut.

– Mina erfarenheter har gett mig mycket. Exempelvis anekdoter som jag kan berätta. Som när jag skulle hålla ett föredrag i spanska språket på gymnasiet. Jag, som kan ha svårt att artikulera mig, var inte helt tydlig. Läraren frågade om det berodde på min cp-skada eller om jag inte gjort hemläxan ordentligt.

Maria mörkade och valde en kompromiss: ”Om det inte hade varit för min cp-skada, så hade jag klarat pluskvamperfekt, futurum och allt var det är, perfekt”, svarade hon.

ANNONS

Tiden i Uppsala var inte helt lätt, vilket hon skriver i sin bok:

Skrivit en fackbok om lagen som ett verktyg

– Jag hade rest runt i världen och tillbringade exempelvis en tid som volontär i Ecuador men detta var första gången jag fick ett eget hushåll.

Maria har även skrivit en fackbok, tillsammans med två tidigare kollegor ”Lagen som ett verktyg”.

– Den handlar om diskriminering på grund av funktionsnedsättning, bland annat om diskrimineringsformen ”bristande tillgänglighet”.

Hon publicerar sig även med flera krönikor om året i tidningen Funktionshinderpolitik:

– Kul, det är en skön blandning av juridik och journalistik. Jag håller en humoristisk ton. Undviker tungrott och pekpinnar. Ett exempelvis på ett ämne handlade om hur det påverkar oss som dras med dålig balans när halva Göteborg grävs upp.

Maria kammar hem poäng med sin självironi:

– Jag rör mig lika knackigt som figurerna i ett gammalt dåligt dataspel. Allt tar längre tid för mig, annars är det ingen större skillnad, säger hon.

Krönikorna skildrar detaljer ur vardagen. Bland annat om hur knepigt det kan vara för en person med funktionsnedsättning att ta del av luncher som oftast serveras på konferenser.

Dråpliga och fyndiga skildringar. På ett roligt sätt lyfter hon problem.

– Som hur nedrans svårt det är att stå där med en fylld och ihoprullad wrap i ena handen och balansera en drink i den andra. Och att samtidigt försöka konversera.

ANNONS

Dessa kolumner med litterär känsla, ofta fyndigt formulerade, läggs också ut på Facebook. De får stark respons med många kommentarer och delningar.

Skriver krönikor om svårigheter

– Det lättar upp vardagen, när folk ringer och ger beröm, säger hon

Maria säger att alla i hennes familj har humor:

– Där har vi mycket gemensamt.

Romanen, Livet som ett mellanting, handlar om en flicka som med blandat resultat pendlar mellan samhällets grupperingar. Hon är för ”normal” för att klassas som ”onormal” men för ”onormal” för att ses som ”normal”.

En skildring av dilemman som möter dem som saknar en naturlig tillhörighet. De som hamnar i en gråzon.

Det tar ett år från beslut tills boken är klar för utgivning. Så vid denna tid på året 2022 ska allt vara klart.

– Omslag, korrekturläsning och andra processer, allt tar tid. Och det blir ju tre olika varianter av en bok. Nu styr förlaget varje steg.

6 januari blir det baluns. Då fyller denna produktiva, kloka, vänliga och humoristiska tjej 30.

– Men jag fyller så himla dumt, efter jul och nyår. Min två år yngre syster fyller tre dagar tidigare. Jag förstår inte hur mamma o pappa tänkte där. Men vår bror är i varje fall född i oktober, märkligt nog.

ANNONS

Maria Chöler

Ålder: Fyller 30 år 6 januari.

Bor: Björkekärr i Göteborg.

Yrke, Jurist, författare och krönikör.

Familj: Pappa Nils, mamma Eva, bror Magnus och syster Matilda, 27, samt hunden Cassis.

Egenskaper: Energisk, gillar projekt.

CP: Cerebral pares, är vanligaste orsaken till rörelsehinder. Nedsatt eller obefintlig muskelkontroll är vanligaste följden. Orsaken är en skada i hjärnan under fostertiden, under förlossningen eller under de första två åren. Nästan hälften av de barn som har CP är för tidigt födda.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS