Stereotypen att kvinnor ska vara varma och omhändertagande kan innebära ett hinder för medelålders kvinnor att göra karriär.
Stereotypen att kvinnor ska vara varma och omhändertagande kan innebära ett hinder för medelålders kvinnor att göra karriär. Bild: Alexandr Davydov

Kvinnor anses vara kyligast vid 47 – detta kan du göra åt saken

Kvinnor är allra härligast vid 30 års ålder – vid 47 är de arbetslivets värsta räpor. Men sedan vänder det. Det visar en ny amerikansk studie.
Männen då? De är charmiga hela livet.

ANNONS
|

Den amerikanska forskargruppen har analyserat resultaten från tre studier och resultaten är tydliga: vid 47 års ålder bedöms kvinnor vara som mest ocharmiga – härligast är de i 30-årsåldern.

Pernilla Wittung Stafshede, är professor i biologi och bioteknik vid Chalmers tekniska högskola och ansvarig för ett jämställdhetsprojekt, kallat Genie.

– Vi har ju sett många studier på det här temat och i den här nya studien har forskarna gått grundligt tillväga. Resultatet är absolut giltigt även för Sverige där kvinnor i ledande roller generellt anses mer aggressiva och bedöms hårdare än män. Historiska normer som att männen ska ha alla toppositioner, medan kvinnorna ska stanna hemma, verkar sitta så hårt och innebär negativa konsekvenser för kvinnors arbetsliv och karriär, säger hon.

ANNONS

Det räcker inte att stoppa in lite pengar här och där för att stötta kvinnor.

Syftet med Genie, som Pernilla Wittung Stafshede projektleder, är att öka andelen kvinnliga forskare och professorer på högskolan och identifiera och undanröja kulturella och strukturella hinder på vägen. Studien har pågått i fyra år och än är hon inte nöjd med vad de hittills åstadkommit:

– Nej, jag är inte nöjd med vad vi har åstadkommit hittills, även om det har lett till en massa bra saker. Jag är frustrerad över att förändringsarbetet går så långsamt. Det räcker inte att stoppa in lite pengar här och där för att stötta kvinnor. Vi måste få majoriteten med oss och för det behövs belöningar. Det ska vara meriterande att göra rätt, säger hon.

Vad tycker du är det största hindret?

– Männen och den tröga organisationen. Män sitter ofta på alla toppositionerna och de måste med på båten och bli medvetna om sina fördomar som alla har. De måste börja tänka på vem de bjuder in på möten och vem de ger ordet till. Dilemmat är ju att män ofta är rädda för att förlora sina positioner och därför vill de inte ha en förändring.

– Visst, officiellt håller de med om att jämställdhet är viktigt men de gör inget för att en förändring ska kunna ske. Då är de i praktiken tysta motståndare, säger Pernilla Wittung Stafshede.

ANNONS
Pernilla Wittung Stafshede, professor i biologi och bioteknik vid Chalmers tekniska högskola, ansvarig för jämställdhetsprojektet, Genie.
Pernilla Wittung Stafshede, professor i biologi och bioteknik vid Chalmers tekniska högskola, ansvarig för jämställdhetsprojektet, Genie. Bild: OscarMattsson

Fler kvinnor jobbar deltid

Sverige marknadsförs som ett föregångsland när det gäller jämställdhet mellan könen – något som Pernilla Wittung Stafshede menar inte stämmer.

– Visst, vi har gratis barnomsorg och laglig rätt till mamma- och pappaledighet, men det är fler kvinnor som jobbar deltid jämfört med män och i högre utsträckning tar kvinnorna alltjämt hand om barnen.

Enligt henne finns en förväntan vid rekryteringar av utländska experter, både inom akademien och industrin, att Sverige är ett bra land där man kan kombinera familj och yrkesarbete.

– När de här personerna kliver in på arbetsplatsen möts dom av grabbig kontext där chefer favoriserar manliga normer, där män får fördelar medan kvinnorna blir efter i löneutvecklingen, och så vidare. Vi lever helt enkelt inte upp till vårt goda rykte och det är ett problem.

– Jämställdhet är en stor fråga nu på olika håll utomlands, särskilt inom akademien. Jag är rädd för att världen kommer att gå förbi oss på det området om vi inte gör mer.

Så hur ska man tänka som kvinna på hög post på väg in i medelåldern?

– Räkna med att det blir tufft och att du får kämpa hårdare, skaffa mentorer och bilda nätverket. Jag skulle, var jag än jobbade, engagera mig i de här frågorna och ta initiativ till seminarier och utbildningsinsatser på min arbetsplats för att komma till rätta med jämställdheten. Och säga ifrån.

ANNONS

Och som man?

– Göra sig medveten om fördomar och fakta och aktivt arbeta för ökad jämställdhet på sin arbetsplats.

Johanna Rickne, professor i nationalekonomi, Stockholms universitet
Johanna Rickne, professor i nationalekonomi, Stockholms universitet Bild: Lisa Arfwidson/SvD/TT

”Det blir värre då”

Johanna Rickne är professor i nationalekonomi vid institutet för social forskning vid Stockholms universitet. Hennes forskning handlar bland annat om könsskillnader på arbetsmarknaden och i politiken.

– Vi visste sedan tidigare att kvinnor som har ledande positioner på arbetsplatsen uppfattas som otrevliga jämfört med män som har liknande roller. Med den här studien vet vi också att det kan vara en försvårande omständighet i arbetsmiljön för medelålders kvinnor i synnerhet. Det blir helt enkelt värre då, säger hon.

Johanna Rickne menar att normer är svåra att förändra och att människor har snedvridna uppfattningar som kan vara svåra att upptäcka hos sig själv.

– Men om man har medvetenhet om de här processerna kan man försöka tänka ett varv till kring hur ens medelålders kvinnliga kollegor uppfattas. Det kan aldrig skada att ta en extra titt på hur vi behandlar varandra och göra sig själv uppmärksam på våra snedvridna uppfattningar, säger hon.

Som yrkesverksam kvinna i medelåldern rekommenderar hon att försöka vara så trevlig som möjligt. Även om inte hela ansvaret ska ligga på kvinnorna själva.

– Givetvis är det inte en godtagbar ”lösning” på problemet att kvinnor uppfattas som otrevliga i högre grad än män, även om det kan funka på individnivå. Vi behöver ju komma åt strukturerna som ligger till grund för problemet.

ANNONS

Tre studier om könsroller

Den amerikanska forskargruppen har analyserat resultaten från tre studier enligt en modell som förkortat kallas BSRI. Metoden används bland annat för att upptäcka vår syn på manliga och kvinnliga könsroller där testdeltagare får skatta olika egenskaper, på en skala 1-7. Vissa egenskaper är kopplade till maskulinitet och andra till femininitet.

  • I en studie fick deltagare se en bild av en påhittad mellanchef på ett teknikföretag. Hälften av cheferna var män, hälften var kvinnor. Alla chefer presenterades med samma information. bakgrund och utbildning. Resultatet visade att båda uppfattades som mer effektiva i takt med ökad ålder men att kvinnorna, till skillnad från männen, uppfattades som kyligare i medelåldern jämfört med när de var yngre. De manliga cheferna uppfattades vara lika varma oavsett ålder.
  • I studie nummer två bedömdes 500 personer på en utbildning i ledarskap av sina kollegor. Män i medelåldern uppfattades som mer sympatiska än de yngre männen. Kvinnornas personlighet uppfattades som likadan, oavsett ålder.
  • I den tredje och sista delstudien undersökte forskarna på vilket sätt studenter utvärderat 126 föreläsare, där samtliga föreläsare var professorer, över tid. Utvärderingarna visade att de manliga föreläsarnas betyg var konstant oavsett deras ålder medan kvinnornas betyg sjönk i takt med att det blev äldre. Varmaste omdömen fick de kvinnliga professorerna när de var 30 år. Vid 47 års ålder bedömdes de som kallast. Vid 60 års ålder var de tillbaka på samma nivå som vid 30 år.

Källa: ScienceDirect

LÄS MER:När kvinnan befordras till toppjobb hotar skilsmässa

LÄS MER:Deprimerade riskerar sämre av stöd från manliga chefer

LÄS MER:Linda är bara en av många – nu måste polisen rensa ut drägget

LÄS MER: Linda trakasserades av kollegor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS