Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lars Hjertberg
Bild: Lars Hjertberg

Kung Sune – göteborgarnas egen monark

Björn Gustafsson har visserligen hängt av sig manteln och lämnat scenen men minnena från åren som Kung Sune på scener landet runt kan ingen ta ifrån honom. Nu firar han 75-årsdagen kungligt, långt bortom slott och koja.

– Att springa ut på Lisebergs stora scen inför 22 000 människor - det borde alla människor få vara med om, ler Björn Gustafsson och levererar ännu en anekdot från livet som Kung Sune; den välkammade pantbelånarens alter ego med glittrig scenkostym, riv i rösten och publikkontakt utöver det vanliga.

Men även kungar åldras. Bernadotte i Stockholm rundade visst 75 år redan i våras och göteborgarnas egen monark firar sin högtidsdag ett par dagar före Lucia.

En plats väldigt långt borta

– Bortrest. Skriv det. Till en plats väldigt långt bort där det är 28 grader i luften och nästan lika varmt i vattnet.

En period i livet var det extremt många resdagar för den här partyprinsen som under karriären röjde på scener ända från Trelleborg och Ystad i söder till Kiruna och Pajala i norr.

– 1978 hade Kung Sune och Göteborgsrockarna 72 folkparksjobb, sju fler än Tomas Ledin. Och det kostade 125 kr mer att boka oss än Jerry Williams, påminner sig Björn Gustafsson med en detaljrikedom som är häpnadsväckande. Namn, datum, spelställen, allt presenteras exakt och utan nämnvärd betänketid. Att uppgifterna dessutom levereras på genuin göteborgska kastar liksom bara ytterligare skimmer över informationen.

Björn växte upp på Johanneberg men hade svårt att landa i den disciplinerade skolvärlden.

Samma diagnos som Magnus Uggla

– Jag var en odugling i skolan och fick alltid höra hur värdelös jag var. Långt senare har jag förstått att jag har ADHD. Det finns visserligen ingen utredning på mig men Magnus Uggla fick diagnosen och allt som han skriver stämmer på mig också.

– Vet du förresten: han har spelat förband till mig en gång i Söderhamns Folkets Park. Det var i maj 1975, de spelade kl 20 och vi gick på scen kl 22.

Skolbyten ledde till att Björn fick sina bästa kompisar i Kålltorp snarare än hemma i Johanneberg.

– I början av sextiotalet ville ju alla spela i band. Bara på Kålltorps ungdomsgård repade 36 band och vi hann byta namn flera gånger innan Göteborgsrockarna föddes. Först hette vi the Hours, sedan Me You Them Us.

– Men så dök det upp en orkester i Stockholm som kallade sig Rockfolket. Det var gamla rävar som Burken, Rock Ragge och Bertil Bertilsson. Vi tyckte att dom var helt enormt bra och bestämde oss för att byta stil och kalla oss Göteborgsrockarna.

– På något sätt kom det ut vad vi höll på med och den 15 december 1972 fick vi vår första spelning: en Lussefest på Peder skrivares gymnasieskola i Varberg.

Höll på att riva stället

– Herregud, en sån succé det var! De höll ju på att riva stället!

Och inom bara några veckor regerade Göteborgsrockarna även hemma kring Avenyn.

– Det fanns massor av ställen i stan och vi hade spelningar hela tiden. Ganska ofta på Hunters Pub vid Gustaf Adolfs torg till exempel. En kväll på Valand skulle vår gitarrist Lasse Svaj som vanligt presentera bandet och när han kom mig till mig sa han plötsligt: här är Kung Sune!

Var fick han det ifrån?

– På den tiden var Sunar såna som hade brylkräm i håret och gillade Elvis men vi gillade ju också ett radioprogram med Hasse Alfredson och Tage Danielsson som hette Mosebacke monarki, och i Mosebacke regerade kung Sune.

– Jag var snabb med att ta patent på namnet på Kung Sune och Göteborgsrockarna och efter det började de i radion kalla sin regent för kung Sune den förste! Det var ju helt underbart!

Allt har sin tid

Allt har sin tid men kung Sune fortsätta att rocka loss även sedan Göteborgsrockarna tackat för sig. Samma stil, samma snack, samma låtar.

– Fast för fem år sedan gjorde jag min allra sista spelning på Göteborgs kulturkalas. Nu räcker det.

Händer det fortfarande att du blir igenkänd?

– Ja, och jag blir lika förvånad varje gång, men tycker förstås att det är skitkul.

Saknar du kicken av att stå på en scen?

– Jag står ju på sitt sätt fortfarande på scen, fast mer privat. Jag älskar Stora saluhallen, där känns det som om att jag känner alla och att dom känner mig. De stora favoriterna är väl Svenssons kött och Hugo Ericsons ost. Och jag har sagt till mina söner att när jag dör vill jag att dom sprider min aska på Kungstorget.

Men det får man väl inte?

– Nä, nä, säger jag då: Det är mycket man inte får.

Björn Gustafsson

Yrke: Rockstjärnan Kung Sune, pantbelånare.

Ålder: 75 år den 11 december.

Bostad: Lägenhet i Göteborg.

Familj: Hustru Monika och tre söner: Per, Bill och Bob, och tre barnbarn.

Fritidsintressen: Träning.

Favoritmusik: Barry Manilow, Michael Bublé, Rod Stewart och Paul McCartney.

Senast lästa bok: ”Johnny the fucker” av Magnus Uggla.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.