Kometen.
Kometen.

Uteätarna: Kometen

Det börjar väldigt bra på Mannerströms Kometen.

ANNONS
|

När vi stiger in i restaurangen är det ungefär som att komma hem till sina svärföräldrar. Lampetter på väggarna, tjocka gardiner, konst och visdomsord på toaletten. Den här fredagskvällen är de flesta besökare 60+. Bullrigast är ett glatt, men lite överförfriskat pensionärsgäng. De verkar vara hemma i den här miljön, kanske är det deras andra hem?

Ingen musik i bakgrunden, men ett trevligt sorl och klirr från champagneglas. Vi börjar med ett glas champagne Brimoncourt, brut regence, (119 kr) och en alkoholfri öl (30 kr). Servitören, en herre i väst och förkläde, dukar fram en korg med bröd och rumsvarmt smör. Vi hugger i direkt, studerar menyn och sneglar lite på vad bordsgrannarna valt.

ANNONS

Ljuvlig smak av hummer

Hummersoppa med rotsellericréme och pilgrimsmussla låter gott i höstrusket (225 kr). Soppan serveras vid bordet ur en liten kopparkastrull - hemtrevligt. Den är ljuvlig med djup smak av hummer och perfekt tillagad mussla. En enkel, men lyxig förrätt.

Den enda vegetariska rätten på menyn blir den andra förrätten, gratinerad getost med nötter och honung på salladsbädd (165 kr). Färgglad, rejält krispig med söta och salta smaker som konstrasterar fint till den ljumna och perfekt mjuka osten.

Det börjar helt enkelt väldigt bra på den anrika restaurangen som öppnade 1934 och i dag drivs av stjärnkrögarna Christer Johansson och Leif Mannerström. Vi påminns om den sistnämnde både utanför krogen, där det finns en stor bild på honom, och inne på bilder och böcker.

För vegetarianen finns inget att hämta ur menyns huvudrätter. Inte heller för bantaren. Rätterna är rejäla med massor av smör och grädde. Wallenbergare med calvadosgräddsås, ärtor och potatispuré (245 kr) är också mycket riktigt en rejäl portion. Potatisen och såsen serveras vid sidan av, något som de flesta föräldrar med kinkiga barn skulle bli lyckliga av. En liten glasburk med rårörda lingon anländer också. Smakerna är rena och klassiska. Gräddsåsen skulle förmodligen vinna i vilken såsduell som helst i tv. Till maten dricks ett glas rött chianti classico (99 kr).

ANNONS

För blodigt kött

Den andra huvudrätten är inte till lika stor belåtenhet. Oxfilé med tryffelsky, halstrad anklever och potatis (365 kr). Önskemålet var medium oxfilé, men den är för blodig. Dessutom saknade vi grönt på tallriken och det blev lite torrt då det inte var särskilt mycket sky. Gratäng eller mos hade passat bättre i stället för småpotatis och lök.

Personalen är ganska osynlig under kvällen. Vi får vänta på att beställa och vänta på att de ska fråga om vi önskar något mer att dricka. Dessutom serveras vi av tre olika personer. Det blir aldrig rörigt, men opersonligt.

Till dessert tar vi för lagrade ostar, hembakat knäckebröd och krusbärsmarmelad (155 kr) och äppelmazarin (125 kr). Ostarna är mjuka och med marmeladen blir det en bra avslutning på middagen. Mazarinen serveras med vaniljglass och en torkad äppleskiva som garnering. Det är lite knäckigt, men aldrig sötsliskigt. Gott med kaffe till som, efter önskemål, kommer in samtidigt som desserten.

När vi går kommer vi på att vi inte hört en enda mobiltelefon ringa.

ANNONS