Det är en varm kväll i Borås. I det ljusa rummet högst upp i Korskyrkans sociala center är allt stilla. Tio kvinnor har samlats för lugn träning. Muskler stretchas, stela ryggar mjukas upp och på slutet vilar deltagarna under filt.
Träningsformen tikva har fått sitt namn efter ordet ”hopp” på hebreiska och ett inslag särskiljer tydligt dagens övningar från yoga och gymnastik. Under passet läser instruktören Anna Grahn Danehammar verser från Bibeln. ”Genom stillhet och förtröstan blir ni starka” citerar hon gammaltestamentliga Jesaja medan deltagarna sänker axlarna och kommer till ro.
För Anna Grahn Danehammar började det med en utmattning för fem år sedan. Hon är gymnasielärare i psykologi och svenska, förälder, engagerad i sin församling och var tidigare aktiv politiker.
Vården ordinerade medicinsk yoga på en rehabmottagning. I delar var det vanlig stretch, men Anna Grahn Danehammar kände sig inte bekväm med upplägget.
– De säger att det ska vara icke-konfessionellt, men ändå stod det mantran på väggen och vi skulle ljuda mantran ihop. Det blir dubbla budskap. Mantran betyder någonting men de förklaras inte heller. Jag tycker om yogan som träning, men är inte bekväm med kärnan i den.
Yoga kopplas till hinduism
Den inställningen delar hon med fler. Flera av deltagarna på tikvapasset i Borås säger att de inte kan tänka sig att gå på yoga, som har rötter i hindusim och buddism. Andra kristna går på yoga, men riktar sina tankar mot Gud och Jesus i stället för att ljuda mantran när sådana förekommer. Samtidigt finns det många församlingar där yoga har blivit en normal del av utbudet.
Anna Grahn Danehammar hittade ett stort antal yogaretreats innan hennes sökande efter lugn träning på kristen grund ledde henne till en sida om tikva. Hon insåg att det fanns fler som längtade efter samma sak. Eftersom ingen i närområdet höll i tikvapass valde hon att själv utbilda sig, via Kungsportskyrkan i Huskvarna.
– Vi som utbildade oss kom från väldigt många olika sammanhang men delade ett intresse för helheten kropp, själ och ande, med en kristen tro i botten.
Rörelserna är framtagna av en fysioterapeut, den instrumentella musiken är specialskriven av en kristen musiker och instruktörerna har en lista med uppmuntrande bibelord att välja från när de sätter ihop egna pass.
Deltagarna ska alltid veta vad de får.
– Jag har fått med sinnesrobönen på listan, för den älskar jag. Den symboliserar så mycket av vad det här handlar om för mig, säger Anna Grahn Danehammar.
Tikva skapades som en tränings- och avslappningsform som kristna ska kunna känna sig bekväma i, som ett alternativ till metoder med ursprung i andra religioner och filosofier. Passen är dock som regel öppna för alla, och är ofta gratis eller har en låg deltagaravgift.
Anna Grahn Danehammar tycker att kyrkan behöver ta tillbaka omsorgen om hela människan.
– Vi har tappat kroppen. Det finns en tendens att vara rädd för kroppen och därför inte ta med den alls. Det är den rädslan för kroppen jag kan se i kritiken mot tikva.
Kritik: Tikva är nyandlighet
För kritik finns det. Att tikva har blivit ett allt vanligare inslag i kristna sammanhang tas inte alltid emot med öppna armar. Tikvan har varit ett återkommande diskussionsämne i nästan tjugo års tid. Kritiken kommer från kristna som inte håller med om att tikva är en ofarlig, eller särskilt kristen, träningsform.
I stället ser man tikva som en form av nyandlighet som under kristen täckmantel plockas in i kyrkan, samt som en variant av yoga, det vill säga ett uttryck för en annan religion.
När tidningen Dagen i mars publicerade en artikel om det växande utländska intresset för tikva följde en livlig debatt i sociala medier. Bland de över 400 Facebookkommentarerna finns de som uttrycker bestörtning och avsky, liksom de som vittnar om hur tikva har hjälpt mot smärta och stress. Någon suckar över ”andlig bacillskräck”.
Likaså har den kristna tv-kanalen Himlen TV7 sänt inslag om tikva, där tidigare new age-utövare varnar för tikva.
– Kritiken skrämmer mig inte men den gör mig ledsen, för att man inte ser vilken fantastisk möjlighet detta är för att nå nya människor och kunna möta människors behov, säger Anna Grahn Danehammar.
Tikva finns i Smyrnakyrkan
I Smyrnaförsamlingens huvudkyrka Frihamnskyrkan i Göteborg började man erbjuda tikva i våras. Hanna-Maria Servando är en av pingstförsamlingens pastorer, har examen i idrottspedagogik samt är tikvainstruktör som deltagit i att utbilda nya kullar.
– Tikva jobbar med stretchrörelser som är behagliga för kroppen och som vem som helst kan göra, även om du har smärtproblematik eller är rörelseförhindrad på något sätt, säger hon.
Även i Frihamnskyrkan har det funnits en och annan kritisk röst. Hanna-Maria Servando berättar att några av de skeptiska valde att besöka ett pass för att bilda sig en egen uppfattning.
– Som jag har uppfattat det så landade det väldigt bra. Man förstod vad det här är för någonting och att det inte handlar om nyandlighet.
Hon har förståelse för att människor laddar olika rörelser på olika sätt, men framhåller att rörelser i sig själva saknar innebörd.
– Går jag på en fotbollsmatch och lyfter händerna, då symboliserar det någonting. Går jag till en gudstjänst och lyfter händerna så symboliserar det något helt annat.
Samtidigt tycker hon att man ska ha respekt för att den som exempelvis har gått från nyandlighet till att bli kristen kan se vissa rörelser som andligt kopplade.
– Man behöver förstå de olika ingångsvärdena för att förstå varför någon är starkt emot tikva, varför det här blir en så het diskussion för vissa människor.
Ökat intresse för tikva
Själv tränar hon inte yoga, utan är tacksam för att tikva finns som alternativ.
– Där kan jag få stretcha och röra på mig och samtidigt vara i kristen tillbedjan. Vi förlorar någonting viktigt om vi inte låter det fysiska få vara en del av att vara kristen.
Anna Grahn Danehammar märker att intresset växer hela tiden, och har under sommaren lett tikvapass på läger för familjer och för våldsutsatta kvinnor.
– När stillheten kom så kom också tårarna, både hos muslimska kvinnor och unga pappor. Sådant som händer när människor släpper garden. Det är en viktig ventil.
Fakta: Tikva
Idén till tikva kommer från Mimmi Edin som tidigare arbetade som projektledare hos Kungsportskyrkan i Huskvarna. Efter en whiplashskada sökte hon en tränings- och avslappningsform som hon kände sig bekväm med. Övningarna är framtagna av en fysioterapeut.
Tikva lanserades 2004 och har från Sverige spridits till flera andra länder. Under ett tikvapass gör deltagarna stretch-, rörlighets- och avslappningsövningar medan instruktören läser uppmuntrande bibelord för deltagarna.
Ordet ”tikva” betyder ”hopp” på hebreiska.
LÄS MER:Asexuella Elin: ”Jag är inte pryd, bara inte intresserad”
LÄS MER:Steget ut ur frikyrkan
LÄS MER:Hinduiskt tempel ska locka indier att stanna i Göteborg