Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Här uppe på Konstepidemin satt Ingrid Elfberg i en lånad ateljé under en sommar, och hon använder sig av den miljön och ateljén i boken "Den du borde frukta" då karaktären Zora bor just där.

Kreativitet är Ingrids ledord genom livet

Ingrid Elfberg växte upp i Östersund, Jämtland. Vid matbordet i pappans barndomshem i Bruksvallarna, Härjedalen, tävlades det om vem som kunde berätta de mest hårresande och hemska skrönorna. Att Ingrid sedan dess har ägnat sig åt skrivandet i olika former, är ingen överraskning.

I morgon, måndag, släpps Ingrid Elfbergs senaste bok, "Den du borde frukta", i pocket. Den utspelar sig liksom hennes två tidigare böcker, i Linnéstaden, Göteborg. En psykologisk och gastkramande thriller om farligheterna med att söka kärleken på nätet. Boken börjar med ett mord på en rik affärsman och där någon plundrat hans lägenhet på allt värdefullt.
En av huvudkaraktärerna är Zora, som får sparken från sitt jobb på reklambyrå. Hon börjar nätdejta och träffar Carl, en förmögen och charmig man, men han verkar vara för bra för att vara sann, döljer han något?
– För att skriva den här boken, var jag tvungen att göra en omfattande research, berättar Ingrid. Jag fick lära mig vad man kan och inte kan göra via nätet. Grävde ordentligt i ämnet nätdejting och skapade en falsk profil på dejtingsajter. 
Att Ingrids faktauppgifter stämmer, är viktigt för henne och hon gör alltid en grundlig research.  Hon säger att "Jag är noga med fakta och vill inte att det ska bli fel. Därför tar jag hjälp av andra som kan faktagranska mitt ämne, det kan vara poliser, rättspsykologer, tekniker… jag kontaktar någon som kan ämnet jag vill skriva om. Folk är i regel välvilligt inställda till att hjälpa till".

Kreativitet har varit Ingrids ledord genom livet.
– Jag har alltid målat, spelat och skrivit. Under gymnasieåren funderade jag allvarligt på att bli musiker. Spelade slagverk i min uppväxtstad, Östersund. Jag var väldigt sugen på att fortsätta med musiken, men fick varningar från alla håll att det inte gick att försörja sig på det. Då sade jag att jag ville bli art director i stället och det blev jag också så småningom, fast jag tog lite krångliga vägar.
Ingrid gick informationslinjen på Högskolan i Jönköping efter gymnasiet och utbildade sig till kommunikatör. Hon började jobba som art director på en reklambyrå och efter ett antal år gick hon över till IT-branschen. 
– Mitt jobb inom IT, har handlat mycket om innehåll, allt det skrivna, oavsett om det är en hemsida eller något annat. Jag är bra på att skriva interaktiva manus, e-learning.

Visserligen har Ingrid alltid skrivit, men det var när hon gick en skrivkurs på Fridhems folkhögskola i Svalöv i början på 2000-talet, som embryot till hennes debutdeckare, "Gud som haver", föddes. 
– Att gå på skrivarkurs är fantastiskt! Det var en deckarskrivarkurs och där träffades och bildades "de fyras gäng" - Pumaklubben, som vi har hetat sedan dess och består av två tjejer och två killar. Vi träffas minst en gång per år och stöttar varandra. 

En av medlemmarna i Puma-klubben tipsade om en novelltävling för Ballograf-priset.  Bland dryga 400 bidrag, vann Ingrid med deckarnovellen "Stormen" som publicerades i Expressen och 25 000 kronor. 
– Då fick jag blodad tand och det blev startskottet till att fortsätta skriva. 2009 kom debutboken, "Gud som haver". Då hade jag levt med idén från skrivarkursen ett tag, skickade manuset till olika förlag men blev refuserad. Fick dock positiv respons, så jag skrev om och skickade in på nytt. Till slut fick jag napp. 

Det dröjde fyra år tills Ingrids nästa bok "Tills döden skiljer oss åt" kom. Boken handlar om polisen Erika som är gift med polismannen Göran. Hon misshandlas av sin man och lämnar honom på nyårsafton. Kollegan Anna tar henne till sjukhuset och för att komma bort från honom i Stockholm, tar Erika ett jobb hos polisen i Göteborg. Boken baserar sig på Ingrids egna erfarenheter av våld i en nära relation.
– Jag står på de svagas sida och skriver väldigt ofta om dem som är i underläge. jag är svag för när de i underläge, får revansch. När jag skriver, plockar jag idéer ur verkliga livet. Jag vill skriva om ett ämne som jag brinner för, blir arg eller upprörd över och går igång på. Att känna ett engagemang är viktigt.

1 september kommer Ingrids fjärde bok, "Monster".  Polisen Erika, är sjukskriven och åker hem till Norrland. Hon har inte berättat för någon att hon är gravid efter den våldtäkt som hennes man utsatte henne för. Erika blir indragen i lokalutredning i Östersund av det som man först tror är ett självmord, men ett annat offer i Göteborg, bildar nya frågetecken. Erikas bror blir indragen och får henne att påbörja sin egen utredning. "Monster" är en psykologisk thriller om mobbning och vem man kan bli när man aldrig blir sedd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.