Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Webbkamera 07

Dyra webbkameror är bättre än billiga. Det visar ett laboratorietest som GP låtit göra. - Det här är en produkt där man får betala för kvalitet, säger Gösta Werner, testansvarig på Sveriges tekniska forskningsinstitut.

Från att mest ha varit en produkt för tonåringar har webbkameror blivit allt vanligare även bland andra datoranvändare. De kommer att finnas i många tusen julpaket.
Men hur bra är kamerorna?
Testfakta har på GP:s uppdrag låtit SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, testa nio populära modeller. Den dyraste kostar runt tusenlappen medan den billigaste, från Teknikmagasinet, kostar dryga hundralappen.
Samtliga webbkameror har testats i fem olika moment varav bildkvaliteten vägt tyngst.
- En annan viktig parameter vi testat är ljuskänsligheten. Ofta ändras ljusförhållandena när man använder en webbkamera. Det var ganska stora skillnader mellan kamerorna, säger Gösta Werner.
Testets dyraste kamera, Quickcam Pro 9 000 från Logitech, var också den bästa. Den fick toppbetyg i fyra av fem moment. Enda plumpen var i momentet bildfrekvens, där Logitech har uppgett att webbkameran klarar 15 bilder per sekund medan testresultatet endast var tio bilder per sekund. Störst antal bilder per sekund, 30 stycken, klarade kameran från Creative.
De dyrare kamerorna får inte bara genomgående högre betyg. Finesserna är också fler. Autofokus finns bara på Logitechs webbkameror. Zooma kan du göra med tre av kamerorna, Logitech Pro 9000, Philips och Microsoft.
- Redan när man packar upp och tittar på kamerorna känns de dyrare bättre. Bara en sådan sak som att optiken är av glas istället för plast signalerar kvalitet, säger Gösta Werner.
Att webbkameror länge varit en produkt för barn och ungdomar syns tydligast på testets förlorare - X8. Visst är det roligt med kameran i ett gosedjur. Men andra fördelar är svåra att hitta.
- Den håller inte alls samma kvalitet som de övriga. Det är sällan som pris och kvalitet hänger samman lika tydligt som i det här testet, säger Gösta Werner.
I dag är webbkameror inte bara till för dem som chattar på nätet. Ju mer tekniken utvecklas desto intressantare blir det att ha webbkonferenser. I stället för att betala dyra resor för medarbetare från olika städer kan man ha ett möte med hjälp av några webbkameror.
För att kvaliteten ska bli hyfsad vid sådana konferenser krävs bättre kameror än de billiga i det här testets. Ett par tillverkare som Testfakta, talat med säger att man åtminstone bör komma upp i prisklassen 800-1 000 kronor för att klara en mindre webbkonferens. De bättre webbkamerorna har idag en upplösning på en megapixel eller mer.
Oavsett kameratyp finns det en bromskloss, bandbredden. Hur fin kamera man än har blir bilden långsam och ryckig om internetuppkopplingen är långsam.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.