Lättare. Pet-flaskan väger ungefär en sjättedel av en normal vinglasbutelj. Anna-Maria Fogelqvist, försäljare på Systembolaget, berättar att kunderna allt oftare frågar efter de lätta varianterna ”De förstår kanske inte alltid vad det innebär, men det är lätt att förklara”, säger hon.
Lättare. Pet-flaskan väger ungefär en sjättedel av en normal vinglasbutelj. Anna-Maria Fogelqvist, försäljare på Systembolaget, berättar att kunderna allt oftare frågar efter de lätta varianterna ”De förstår kanske inte alltid vad det innebär, men det är lätt att förklara”, säger hon.

Vin i plastflaska

Systembolaget vill att vi ska tänka på vikten av vikten.

ANNONS
|

Det finns en ny en ny märkning på butikshyllorna. Alkohol i PET- och lättviktsflaskor ska minska bolagets miljöavtryck.

Förpackningar är den största miljöboven i Systembolagets verksamhet. Tillsammans svarar de för nära en tredjedel att bolagets totala klimatutsläpp. Allra störst miljöpåverkan har tunga engångsflaskor i glas.

Det är bakgrunden till Systembolagets kampanj för alkohol i lättare glasflaskor och PET. Bredvid den vanliga vinetiketten finns därför nu – precis som för ekologiskt vin – en liten blå flik där det står ”PET” eller ”Lättare flaska”.

Vin i PET-flaskor lanserades redan 2009 men många kunder har nog inte lagt märke till dem förrän på senare tid. Personal på Systembolaget bekräftar att många fler nu frågar efter vin i hårdplastflaskor och mellan 2014 och 2015 ökade försäljningen från cirka 2,5 till 3 miljoner liter per år.

ANNONS

Fördelarna är uppenbara. Flaskan kan inte gå sönder, den är lätt att bära hem och ta med sig på picknick, i båten och till sommarstugan. Den helt återvinningsbara plastflaskan ger också en krona tillbaka i pant och är väldigt mycket bättre för miljön. En glasflaska på 75 centiliter ger ett koldioxidutsläpp på 885 gram per liter, jämfört med 267 gram för PET-flaskan.

Och ändå. Vem ställer fram en plastflaska på bordet vid en bättre middag?

- Vin är ju en kulturdryck med långa traditioner. Jag tror att många konsumenter anser att det är finare med glasflaskor. Att glas, och i synnerhet tjockt glas, signalerar kvalitet, säger Fredrik Arenander, enhetschef för inköparna på Systembolaget.

För vin som ska lagras är glas det överlägset bästa materialet eftersom det inte släpper in syre som får vinet att oxidera. Men enligt vinkännaren Carl Jan Granqvist konsumeras 95 procent av allt vin vi svenskar köper inom ett dygn och då är förstås lagringen inget större problem. Dessutom garanteras kvaliteten på vin i plastflaska i ett år från tappningen.

Den som inte vill gå över till plast men ändå göra en miljöinsats kan välja lättare glasflaskor. Flaskor som väger 420 gram eller mindre får märkas med etiketten ”Lättare flaska” på Systembolagets hyllor. Jämfört med en normaltung flaska sparar den koldioxidutsläpp motsvarande en kilometers resa med en bensindriven bil. Om allt vin såldes i lättviktsflaskor skulle utsläppen av koldioxid minska med 1 500 varv runt jorden med bil eller 4 000 resor till Thailand.

ANNONS

Att transportera ett tungt material som glas kräver naturligtvis mer energi än att frakta plast och kartong. Själva distributionen står dock för en förhållandevis liten del av utsläppen, bara 18 procent. Den klart största miljöpåverkan sker vid själva produktionen av förpackningarna.

- Vi vill egentligen inte framhålla någon förpackning framför en annan, utan hoppas att vi fram till 2020 ska få ner snittvikten oavsett typ av flaska, säger Fredrik Arenander.

Försäljningen av PET-vin är fortfarande blygsam, i synnerhet i förhållande till boxvinet, som svarar för över hälften av vinförsäljningen på Systembolaget. Vin i plastpåse inuti en låda av wellpapp, som det ju egentligen handlar om, har också stora klimatfördelar. Den riskerar dock att krocka med ett annat av Systembolagets uppdrag – att hålla nere den totala konsumtionen av alkohol.

Fakta: PET-flaskan

  1. Den smala PET-flaskan kan se ut att innehålla mindre än sina 75 centiliter. Nyligen lanserades den första plastflaskan som innehåller en hel liter vin.
  2. Systembolaget har i uppdrag att fram till 2020 minska sina årliga utsläpp med 14 000 ton koldioxid. Glas utgör 38 procent av bolagets förpackningar räknat i såld volym, men står för 85 procent av samtliga förpackningars totala vikt.
  3. Störst miljöpåverkan har glas med 79 procent, därefter följer metall 10 procent, plast 5 procent, papp 4 procent och wellpapp 2 procent.
  4. Målet att minst 10 procent av Systembolagets försäljningsvolym skulle vara ekologiska år 2020 kommer att uppnås redan i år. Idag finns det fler än 1 200 ekologiska drycker i Systembolagets sortiment.
ANNONS