Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vidar gillar hemlagat

– Den industritillverkade barngröten känns verkligen bisarrt dyr. Det säger Elin Näsström som numera gör egen gröt till Vidar.

Fast sonen Vidar knappt hunnit fylla 1,5 år har han redan testat en hel del olika sorters köpegröt.

Han började sin bana med smakportioner av banangröt. Därefter har han ätit risgröt med och utan smaktillsatser och havregröt.

Där någonstans började Elin Näsström bli irriterad över hur dyr gröten var. Vidar åt då två portioner varje dag.

– Ett paket kostade runt 45 kronor och räckte i runt en vecka. Det kanske inte låter så mycket, med det är ganska mycket bara för gröt. Särskilt när man tänker på hur mycket billigare det är med vanlig havregrynsgröt.

Eftersom BVC rekommenderade den näringsberikade köpegröten fick Vidar fortsätta att äta den.

– Men så läste jag att det gick att järnberika gröten själv genom att blanda i paltbröd. Vidar äter det mesta och gillade den hemmagjorda gröten lika mycket som den köpta.

I dag får han vanlig havregrynsgröt, utan paltbröd.

– Nu äter han ju i princip allt som vi äter, så jag tänker att han får i sig det järn han behöver.

Så gör du din egen barngröt

Julia Backlunds recept på en portion järnberikad havregrynsgröt till små barn:

1/2 dl havregryn

2 tsk smulat tunnpaltbröd (ca 4 g)

1-1,5 dl vatten

1 tsk flytande margarin

Blanda havregryn, smulat tunnpaltbröd och vatten.

Låt gröten koka upp.

Koka på svag värme under omrörning i 3-4 minuter.

Tillsätt flytande margarin och rör om.

Servera med fruktpuré och ev. lite mjölk.

Järn och barn

Livsmedelsverket rekommenderar föräldrar att ge berikad gröt och välling till barn under två år, eller att själv blanda ner palttunnbröd i gröten. Utöver palttunnbröd innehåller kött, blodpudding och annan blodmat järn. Bönor, kikärter, linser och tofu är vegetariska alternativ, men de innehåller inte lika mycket som de animaliska livsmedlen.

Arsenik i risgröt

När Livsmedelsverket i vintras analyserades 40 sorters gröt och välling upptäckte de att risbaserad gröt och välling innehöll arsenik. Barn som ofta äter produkter gjorda av ris kan på sikt få i sig halter som skulle kunna vara skadliga. Därför råder Livsmedelsverket att variera risgröt och risvällingen med andra sorter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.