Vattenfärg håller lika bra

ANNONS
|

Människan är ett vanedjur. Om pappa eller mamma använde oljebaserad färg kommer deras döttrar och söner att göra likadant.

Det är förmodligen den största anledningen till att de vattenbaserade lackfärgerna aldrig riktigt slagit igenom, trots att de från både miljö- och hälsosynpunkt är vida överlägsna.

Testfakta lät därför på GP:s uppdrag Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) testa åtta olika märken av vit vattenbaserad snickerifärg för inomhusbruk, sinsemellan och mot en oljebaserad, eller lösningsmedelburen som är den korrekta benämningen, referensfärg av välkänt fabrikat.

De åtta olika märkena och referensfärgen testades i tålighet mot vatten, fett, repning, alkohol, färgade vätskor och värme.

ANNONS

- Testet gjordes på träfiberskivor grundade med en vit vattenburen grundfärg. Därefter målades skivorna två gånger, med 24 timmars torkning mellan omgångarna. Efter fem dygn började vi prova, utom när det gällde repningen. Då väntade vi i 15 dygn, säger Bengt-Åke Andersson testansvarig på SP.

Skillnaderna mellan de bästa vattenbaserade färgerna och den oljebaserade referensfärgen var mycket små. Två av de vattenbaserade var till och med lika bra eller bättre i samtliga moment, utom tålighet mot färgad vätska (kaffe).

För målaren och Room Service-programledaren Johnnie Krigström är resultatet inte överraskande.

- Det förvånar mig inte alls. Jag har alltid tyckt att vattenbaserade är bättre. De har många fördelar. Man slipper den jobbiga lukten och de torkar mycket fortare. Dessutom håller de färgen bättre. Efter tio år ser ju oljebaserade ut som om man har kissat på dem, säger han.

Lösningsmedlen i de oljebaserade färgerna är så kallade flyktiga organiska ämnen (VOC). När dessa ämnen når ut i luften bildas marknära ozon, som kan vara farligt för både växter och djur. Nästa år skärps därför kraven för hur mycket VOC färg får innehålla. På Kemikalieinspektionen är man därför glad över resultatet från Testfaktas test.

- Det är ett mycket bra resultat eftersom det kan leda till en minskning av utsläppet av VOC till luften. Men också för att det inte är bra att arbeta i en miljö där man behöver andas in lacknafta, säger Margareta Östman, kemist på Kemikalieinspektionen.

ANNONS

Testvinnare blev Jotun Lady Interiör, som klarade sig bäst i samtliga moment, utom tålighet mot färgade vätskor. Vinnaren och Nordsjö Sadolin var de två vattenbaserade färger som presterade bättre än den oljebaserade referensfärgen. Jotun och Nordsjö var dock de dyraste färgerna i testet. Sinsemellan presterade de vattenbaserade färgerna relativt jämnt, med undantag i momentet vattentålighet. Där var sex av de åtta sämre än den oljebaserade. Sämst betyg i testet fick Reflekt från Rusta.

- Valet av material är mycket av en vanesak. Jag har varit tvungen att prova alla varumärkena i Room service. De är bra på olika saker och till slut hittar man det som passar en bäst, säger Johnnie Krigström och passar samtidigt på att slå hål på myten om att oljebaserade färger är enklare att använda än vattenbaserade:

- Folk tror att vattenbaserade färger är svårare att använda. Jag säger tvärtom, det gäller bara att man lär sig tekniken. Köp en bra färg och en ordentlig syntetisk pensel, inte förpackningen med fem penslar för 29 kronor. De duger inte att pensla bullar med ens, säger Johnnie Krigström.

Så gjordes testet

ANNONS