Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varning för dåliga barncyklar

En del barncyklar som säljs i svenska butiker är av usel kvalitet och kan vara farliga att använda. Det visar ett nytt test.
Konsumenttidningen Råd & Rön har provat elva barncyklar i olika prisklasser. Flera av de billigare modellerna blev underkända när det gäller säkerhet.
Sämst var Mustangs flickcykel som säljs av Ica maxi. Framgaffeln gick av under testet, pedalerna gick sönder och cykeln rostade kraftigt. På Svalan City från Cykelringen gick bulten som höll ihop styret med styrstammen sönder. Och på Greenfield Chica 20, som säljs av Harald Nyborg, fungerade varken hand- eller fotbromsen.
Alla de ovannämnda har 20-tumshjul och är avsedda för barn mellan 5 och 8 år. Bäst - eller minst dålig - i denna storleksklass var Crescent Bikerz 403. Även denna cykel fick dock kritik, handbromsen fungerade dåligt vid väta.
Cyklarna med 24-tumshjul, som passar för åldrarna 8-10 år, var genomgående bättre. Testets vinnare blev Sjösala Havsörn med cirkapris 3 000 kronor - en stabil och hållbar cykel med bra bromsar, enligt Råd & Rön. Tvåa blev Helkama Daisy med cirkapris 3 700 kronor.
Flera tillverkare uppger, efter att ha tagit del av testresultatet, att de ska förbättra sina cyklar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.