Vallmofrö kan ge utslag i drogtest

Nya skördemetoder gör att halten av opium ökat i vallmofrö. En frukostbulle med vallmofrön kan ge utslag i drogtest. Men någon risk för förgiftning är det inte, enligt Livsmedelsverket.

Undersökningar som tyska myndigheter gjort visar att stora mängder vallmofrö kan leda till biverkningar i form av illamående, kräkningar, huvudvärk, andningssvårigheter och hjärtklappning.
Det som väckt myndigheterna var en händelse för ett par år sedan då en sex veckor gammal bebis förgiftats efter att ha matats med en dekokt gjord på 200 gram vallmofrö och mjölk.
- Alla som inte är spädbarn riskerar ingen förgiftning ens av extrema intag, säger Ulla Beckman Sund som är toxikolog på Livsmedelsverket.
Det myndigheterna räknat på är enligt henne vallmokakor som är vanliga i Tyskland och Östeuropa. I en kaka kan det finnas 50 gram vallmofrö. Som extrema intag räknar myndigheterna 150 gram vallmofrö.
- Det handlar om livsmedel som vi av tradition inte har i Sverige, även om det naturligtvis kan finnas familjer där det förekommer. Här är det ju vanligast med vallmofrö som dekoration på bullar och bröd och då finns det inga alls problem av det slaget. Däremot kan små mängder ge utslag i drogscreeningtester. Men det är de som testar väl medvetna om, säger Ulla Beckman Sundh.
Att vallmofrön kan ge utslag är känt, men knappast något stort problem vid drogtester, tycker Carl Tivell, företagsläkare och expert på Drugtest Scandinavia som skräddarsyr drogtester för företag.
- Om man hittar spår av morfin i blodet är inte det första man tänker på vallmofrö utan hostmedicin, som Cocillana-Etyfin, eller kodein som finns i till exempel Treo comp.
Han betonar att ett positivt drogtest alltid leder till uppföljning.
Frågan om en reglering av vallmofrön har diskuterats inom EU:s livsmedelsmyndighet men frågan är ännu inte avgjord, skriver Svenska Dagbladet. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.