Att ställa sig på vågen är något många drar sig för. Men egentligen säger vikten inte så mycket om din hälsa. Att använda en bioimpedansvåg ger en bättre vägledning. Den ser ofta ut som en vanlig badrumsvåg men mäter, förutom din vikt, även kroppssammansättningen. Med en elektrisk ström som leds genom kroppen redovisas fördelningen av till exempel muskler och fett.
Petra Lundström är ansvarig för idrottsnutrition vid Riksidrottsförbundet. Hon arbetar på Bosöns idrottsanläggning där hon bland annat mäter kroppssammansättningen på elitidrottare. Hon använder en avancerad typ av bioimpedansvåg som en av tre metoder i sin mätning.
- Ingen metod kan ännu ge exakta värden utan det förekommer alltid en viss felmarginal. Alla har sina för- och nackdelar men genom att kombinera flera metoder försöker man minimera felmarginalen, berättar Petra Lundgren.
Den våg som Petra använder ger omfattande resultat som innefattar bland annat den totala mängden kroppsfett, kroppsvätska, mineraler, proteiner, fettfri massa och skelettmuskulatur. Eftersom det skiljer stort mellan vad våra testvågar mäter har vi valt att fokusera på kroppsvikten och den totala andelen fett, vilka samtliga mäter.
För en motionär behöver det inte vara lika viktigt med exakthet som för elitidrottare. Petras kollega Emma Lindblom är legitimerad dietist och har specialiserat sig på idrottsnutrition. Hon menar att en enklare bioimpedans-våg är ett bra verktyg för att mäta resultaten från ett tillfälle till ett annat. Det är viktigare att se utvecklingen än hur verkliga värdena är. Då kan du se om din träning ger resultat i form av ökad muskelmängd och/eller minskad fettmassa istället för att stirra dig blind på vikten.
- Många som börjar träna förstår inte varför de inte går ner i vikt, ibland kan de till och med gå upp i vikt. Det är för att mängden muskler ökar, säger Emma.
Att tänka på vid den här typen av mätning är att flera faktorer påverkar resultatet. Hur länge sedan du åt, drack och utövade någon fysisk aktivitet spelar roll. Även en rask promenad eller ett glas vin på kvällen innan gör skillnad för mätningen. För en så konsekvent mätning som möjligt bör mätningen ske samma tid på dygnet under samma omständigheter.
- Gärna direkt på morgonen före frukost men efter ett toalettbesök, tipsar Emma. För kvinnor är det också viktigt att mäta under samma period i menscykeln. Veckan före menstruation är en dålig tidpunkt för mätning eftersom kroppen samlar på sig mycket vatten då, tillägger hon.
Av samtliga testade vågar är det endast Beurer som ger exakt samma resultat upprepade gånger, även om vågarna överlag är väldigt konsekventa i sin mätning. Babyliss och Withings gav sämst resultat med en skillnad på 800 gram fett mellan två mätningar.
Mer häpnadsväckande är då att det varierar så mycket som 13,1 procent i fettmängd beroende på om du väljer BaByliss eller Withings. För testpersonen innebär det nästan nio kilo fett.
För att avgöra vilken modell som har högst validitet, genomför vi en mätning vid Bosöns idrottsanläggning och använder den som referens. Det visar sig att BaByliss är snäll medan Withings tar i lite extra. Någonstans där emellan hittar vi Beurer BF100 som stämmer mest överens med vår referensmätning, det skiljer endast 200 gram. Väldigt nära mäter också Beurer BF750 och Bosch. Det är en riktig skräll att modellen från Andersson som kostar 100 kronor mäter avsevärt mycket närmre referensvärdet än de betydligt dyrare vågarna. Den mäter dessutom andelen fett konsekvent, tillsammans med Salter, Beurer BF750 och Bosch.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.