Konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter har i samarbete med sin tidning Råd & Rön granskat kommunerna och utsett Årets Konsumentkommun för allra första gången. Granskningen bygger på öppna källor från Konsumentverket, Livsmedelsverket och Länsstyrelsen, som rapporter och statistik från 2018.
LÄS MER: Bilverkstaden bytte namn och motparten försvann
– Vi gör det här för att visa att det går att leverera bra service till konsumenterna och vara ett gott stöd. Men också för att sporra kommunerna som hamnat längre ner med ett transparent resultat så att de försöker att bli bättre till nästa år, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.
Topp fem
De fem bäst rankade kommunerna av landets alla 290 är: 1. Härryda, 2. Habo, 3. Piteå, 4. Vaggeryd och 5. Nässjö. Kommuner har rankats utifrån fyra kriterier: i vilken mån de ger sina invånare konsumentvägledning respektive budget- och skuldrådgivning, samt hur bra de är på livsmedelskontroll och hur lätt det är att få tag på kontanter.

– Det är viktigt att synliggöra de skillnader som finns mellan kommunerna för att tydligt lyfta fram det ansvar kommunerna har för sina invånare, deras ekonomi och hälsa, betonar Jan Bertoft.
LÄS MER: Här blir flest av med värnskatten
Det handlar inte bara om om att misslyckade köp årligen kostar konsumenterna 50 miljarder, enligt Konsumentverket, och att överskuldsättningen kostar samhället 30-50 miljarder kronor per år, enligt Kronofogden.
– Följderna av att ha dålig ekonomi handlar också om sjukdomar. Bland dessa konsumenter finns en överrepresentation av depression, psykiska sjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. Och är den mat man äter inte säker kan man också bli sjuk.
Fakta från undersökningen
• Nästan var fjärde kommun (24 procent) av kommunerna erbjuder inte sina invånare någon konsumentvägledning alls.
• Mest tid per invånare och år erbjuder Storumans kommun (elva minuter).
• I en kommun (Lessebo) har man inte haft någon enda livsmedelskontroll.
• I sju kommuner är det ingen väntetid till budget- och skuldrådgivningen, men i Skövde får man vänta i 36 veckor och i Botkyrka 40 veckor.
För några år sedan startades den nationella tjänsten Hallå konsument. I samband med det uttrycktes farhågor för att kommuner skulle ta detta till intäkt för att minska på sin egen kommunala rådgivning. Han och Sveriges Konsumenter ser på det som ett kortsiktig agerande som på lång sikt genererar större kostnader och lidande.

– Hallå konsument är en väldigt bra tjänst, men den är till för att komplettera konsumentvägledning i kommunerna. Där dessa har lagts ner har man gjort det med hänvisning till den centrala tjänsten, men vi menar att den inte räcker till. Vi ser på nedläggningarna med allra största oro, eftersom de allra svagaste konsumenterna behöver dialog och samtal på lokal nivå för att kunna få extra stöd, förklarar Jan Berntoft.
Finns något i granskningsresultatet som har förvånat dig?
– Att det är så stor skillnad och så viktigt att bo på rätt sida kommungränserna. Servicen kan skilja mycket mellan två grannkommuner. Och att det ibland har varit väldigt långa väntetider hos skuld- och budgetrådgivningen vilket kan vara helt avgörande eftersom man kanske väntat väldigt länge innan man tagit beslut om att söka hjälp. Hos många är det belagt med skuld och skam, säger Jan Bertoft.
Skövde värst i Västra Götaland
Värst var Botkyrka kommun med 40 veckors väntetid och i Skövde i Västra Götaland tog det 36 veckor och få tid hos en skuld- och budgetrådgivare.
Här är alla siffror för Västra Götaland, där alltså Härryda kom på första plats med totalbetyget 84 av 100 och därefter: Vänersborg (78), Mark (75) och Göteborg och Partille på delad fjärde plats (74). Sämst i Västra Götaland blev Töreboda (26).
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.