Bild: Shutterstock Kalla tår kan förstöra vilken vinterdag som helst.
Bild: Shutterstock Kalla tår kan förstöra vilken vinterdag som helst.

Värmen i sulorna kan bli kortvarig

Vi har jämfört sju värmande sulor. Så här bra är de.

ANNONS
|

Stelfrusna fötter kan förstöra en efterlängtad skiddag, eller få den mest hängivna hockeyföräldern att tappa stinget på läktaren. Som lösning på problemet finns ett växande utbud av värmande sulor.

Testfakta har jämfört sju olika varianter, från 2400 kronor för de dyraste batteriuppvärmda till 19 kronor paret för den enklaste engångsvarianten.

Alla kan mycket riktigt leverera skön värme i skorna – i alla fall ett tag. Men efter att ha använt sulorna under verkliga förhållanden är det tydligt att man inte bör förlita sig helt på någon av dem.

Klicka på tabellen så blir den större:

En riskfaktor när man använder uppvärmda sulor är att fötterna blir fuktiga. Det kan helt enkelt bli för varmt och man svettas, eller bli kondens på insidan av skon när värmen där inne möter kylan utanför. Med fuktiga strumpor blir fötterna snabbt väldigt, väldigt kalla. Ska du ge dig ut på en längre tur är det därför ett bra råd att ta med torra varma sockor som du kan byta till – om värmesulorna skulle lägga av.

Fakta: Så gjorde vi

  1. Sulorna prövades under verkliga förhållanden (ej labbtest), dels i slalompjäxor och dels i vanliga skor och stövlar.
  2. Eftersom vädret växlade kraftigt under testperioden kunde inte alla sulor testas i samma temperatur. Därför har vi inte kunnat ange hur länge värmen/batterierna räcker.

Fakta: Kemi i engångssulor

  1. Engångssulorna innehåller bland annat järnsulfid, aktivt kol, och salt, som gör sulorna varma när paketet öppnas och de kommer i kontakt med luften.
  2. Enligt Kemikalieinspektionen är ämnena som används inte skadliga, varken för människa eller miljö, och produkten kan slängas i hushållssoporna efter användning.
ANNONS