Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Unga tar sms-lån till skulder

En tredjedel av ungdomarna som tar sms-lån gör det för att betala räkningar, 16 procent för att betala av på gamla lån. Kronofogden hoppas att de nya siffrorna ska snabba på lagen om kreditprövning.
En fjärdedel av ungdomarna som tagit sms-lån finns redan i Kronofogdens register, 59 procent har tagit flera snabblån och pengarna går i många fall till att betala räkningar, ibland också till avbetalning på gamla lån.

Dessutom ångrar mer än två tredjedelar att de tog lånet.
- Det här visar vad vi har befarat, att det är unga vuxna, som redan lever på små marginaler som tar snabblån, säger Anna Jansson, kommunikatör på Kronofogden.

Kronofogden har hittills i år fått in 13 337 betalningsförelägganden som gäller sms-lån. Enligt myndigheten är de flesta som inte kan betala tillbaka sina snabblån ungdomar mellan 18 och 25 år.

Därför har Kronofogden, tillsammans med Konsumentverket, under hösten kartlagt dels ungdomars inställning till sms-lån, dels vad pengarna de lånar går till. Över 12 000 ungdomar har svarat på enkätfrågorna på ungdomssiten Playahead.

Trots att det bara är sex procent av de tillfrågade ungdomarna som tagit smslån och ytterligare 10 procent som kan tänka sig att göra det i framtiden, är kronofogdemyndigheten oroad av kartläggningens resultat.

- Det här är ett problem som hela samhället måste ta tag i. Jag hoppas att resultatet ska stärka uppfattningen att det behövs en strängare lagstiftning kring de här företagens kreditprövning, säger Anna Jansson.

Marcus Lindström är marknads och försäljningschef på Folkia, en av de största aktörerna på sms-lånemarknaden. Han drar helt andra slutsatser av undersökningen.

- Det här stärker vad vi har sagt innan, vi lånar ut till de som har hamnat i en tillfällig ekonomisk knipa. Konsumentverket och Kronofogden har tidigare hävdat att pengarna som vi lånar ut går till alkohol eller spel, det stämmer inte.

Enligt Folkia är deras genomsnittlige låntagare istället 35 år och har en inkomst på 25 - 30 000 kronor i månaden. Marcus Lindström påpekar också att Folkia har väldigt få kreditförluster, de allra flesta betala tillbaka sina lån.

- En del av våra kunder har kanske hamnat i en knipa - men de klarar av att hantera den och kan betala tillbaka, förklarar han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.