Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler vill äta hälsosamt och mer grönsaker. Mindre godis ligger på tredje plats. Bild: TT
Fler vill äta hälsosamt och mer grönsaker. Mindre godis ligger på tredje plats. Bild: TT

Två av tre vill ändra sina matvanor i år

Nytt år och nya vanor. Enligt en färsk undersökning kommer två av tre personer ändra sina matvanor under 2020. De flesta vill äta mer hälsosamt.

Coops Matometer undersöker kontinuerligt hur svenskarna äter och hur vi vill äta. Enligt den senaste undersökningen vill väldigt många av oss ändra våra matvanor detta år. Det är främst kvinnor och unga personer i åldern 16-25 som kommer att förändra sina matvanor, 76 procent av dem säger detta.

Den förändring som flest vill göra 2020 är att äta mer hälsosamt. Mer än var fjärde tillfrågad person har svarat det, eller 28 procent jämfört med 17 procent föregående år.

Fem-i-topp 2020 (2019)

1. Äta mer hälsosamt 28 % (17 %).

2. Äta mer grönsaker 26 % (17 %).

3. Äta mindre sötsaker 25 % (25 %).

4. Äta mer frukt 19 % (11 %).

5. Äta mer vegetarisk kost 18 % (11 %).

Förra året svarade flest att de ville dra ner på sötsaker, vilket i år kommer på tredje plats bland populära förändringar – fast andelen som svarat det alternativet är lika stor i år som förra året.

Som god tvåa kommer alternativet att äta mer grönsaker. De allra flesta svenskar kommer inte upp i 500 gram frukt och grönt om dagen, som är det rekommenderade intaget enligt Livsmedelsverket.

De som i minst utsträckning tänker förändra något är 66-75 år. Varannan person vill ändra sina kostvanor och varannan svarar nej på frågan. 13 procent i den åldersgruppen har uppgett att de vill äta mer hälsosamt.

Frågade

1 012 personer

Coops Matometer har med hjälp av Demoskop frågat en representativ grupp på 1 012 svenskar i åldern 16-75 om de kommer att ändra sina matvanor 2020. Samma undersökning gjordes även inför förra årsskiftet.

Årets resultat visar att en majoritet av svenskarna (65 procent) kommer att ändra sina matvanor under 2020.

LÄS MER: Rekordintresse för vegetarisk mat bland konsumenter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.