Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I en framtidsfullmakt bestämmer du vem som ska hjälpa dig med sådant du kanske senare i livet inte klarar av och vad fullmaktshavaren ska göra för dig. Bild: Hasse Holmberg/TT
I en framtidsfullmakt bestämmer du vem som ska hjälpa dig med sådant du kanske senare i livet inte klarar av och vad fullmaktshavaren ska göra för dig. Bild: Hasse Holmberg/TT

Tryggare framtid genom att skriva ett enkelt dokument

En del behöver hjälp med viktiga beslut på sin ålders höst liksom andra som drabbas av en olycka eller sjukdom kan vilja ha stöd tidigare i livet. Räkningar och annat ska ändå skötas och med en framtidsfullmakt bestämmer du själv vem som ska få det förtroendet.

Är du ung, fullt frisk och kapabel att fatta alla beslut själv? Då kan det kännas avlägset att skriva en framtidsfullmakt för en oviss framtid. Men det är just då det dokumentet ska undertecknas. Alla över 18 år kan göra det och skriva ner hur de vill ha det när hjälpen kan behövas.

Tanken med en framtidsfullmakt är att den ska vara ett alternativ till en god man eller förvaltare (som beslutas av tingsrätten). Den börjar att gälla först den dagen när du själv blir beslutsoförmögen.

– Man kan alltid tänka sig att man framförallt med stigande ålder inte kan klara av att sköta sin ekonomi. Med en framtidsfullmakt bestämmer du vem som ska göra det och hur mycket den personen kan göra för din räkning, säger Eva Lindström, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Originalet måste visas upp

Hon understryker att det är en privat handling som liksom testamente inte finns registrerad.

– Därför är enda sättet att visa upp ett original för att veta att den fortfarande gäller.

Eva Lindström på Konsumenternas Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Bild: Pressbild
Eva Lindström på Konsumenternas Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Bild: Pressbild

Originalet ska alltså visas upp fysiskt eller skickas per post, och sedan tillbaka igen.

Fullmaktshavaren har rätt att utföra de uppgifter som du har beskrivit i framtidsfullmakten och är skyldig att agera i dina intressen. Du får hjälp med bara precis det du bestämt, med några undantag i lagen, och som formulerats i dokumentet. Det kan vara allt från vanliga vardagstjänster som att betala räkningar, hämta paket och ta ut recept till att göra den årliga självdeklarationen och fondbyten, teckna försäkringar och sälja fastigheter.

Som fullmaktshavare ska du snarast underrätta fullmaktsgivaren och fullmaktsgivarens make eller sambo och närmaste släktingar om du anser att framtidsfullmakten trätt i kraft, exempelvis på grund av fullmaktsgivarens försvagade hälsotillstånd. Om en granskare har utsetts, ska även denne underrättas.

Det finns en särskild framtidsfullmakt för bankärenden framtagen av Svenska Bankföreningen, precis som att det går bra att skriva andra vanliga fullmakter för de typer av ärenden som behöver utföras både hos banker och andra företag.

LÄS MER: Brorson försökte förtvivlat hjälpa Kjell, 83, med ny telefon

Så skriver du en framtidsfullmakt

En framtidsfullmakt ska vara skriftlig. Du som ger fullmakt måste ha fyllt 18 år och själv kunna ta hand om dina angelägenheter. Fullmakten måste vara undertecknad av dig själv och bevittnad av två personer som närvarar samtidigt när den skrivs under. Den person du ger fullmakten till får inte bevittna.

I den ska det framgå:

• att det handlar om en framtidsfullmakt,

• vem eller vilka du ger fullmakt till,

• vilka angelägenheter som fullmakten omfattar och

• eventuella övriga villkor som gäller.

Fullmaktshavaren, den som ska använda fullmakten, måste kunna visa upp ett original av framtidsfullmakten gentemot tredje man. Det går att ha fler än ett original så länge de uppfyller formkraven ovan.

Missa inte det senaste från GP Konsument!

Nu kan du få alla konsumentnyheter, tester, guider och jämförelser som en notis direkt till din mobil eller läsplatta genom att klicka på följ-knappen vid taggen Konsument. Läser du via appen hittar du den under artikeln och på sajten överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.