Trallskruv 06

ANNONS
|

I sommar väntas vi göra av med flera ton trallskruv i samband med byggen av altaner, bryggor och liknande.

Test- och researchföretaget Testfakta.se har på Göteborg-Postens uppdrag testat sju olika fabrikat av trallskruvar av rostskyddsbelagd kolstål.

Sveriges Provnings- och forskningsinstitut (SP) har svarat för de praktiska testerna och bland annat undersökt skruvarnas korrosionsskydd, testat hållfastheten och hur lätta de är att skruva i.

- Enligt testet är ingen skruv direkt undermålig. Alla uppfyller de krav man kan ställa på dem. Det finns alltså ingen stor förlorare, men heller inte en ledande stjärna. Alla är hyfsat likvärdiga på de områden som vi har testat, säger ingenjör Per-Arne Thuresson vid SP.

ANNONS

Trots det skiljer det mycket i pris mellan skruvarna.

Klart billigast är Arvid Nilssons skruv som kostar cirka 14 öre styck.

Dyrast är Grabbers skruv som kostar 94 öre styck, det vill säga mer än sex gånger så mycket som Arvid Nilssons.

För att mäta hållfastheten undersökte SP hur mycket det gick att dra åt en skruv innan gängorna släppte, skruvspåren gick sönder eller skruven gick av.

Den skruv som gick att dra åt hårdast var Gunnebos. Näst bäst var Biltemas. Lägst brotthållfasthet hade skruvarna från Essve och TT.

Det var enbart Gunnebos skruvar som höll jämn kvalité genom hela testet. För övriga fabrikat varierade resultatet mellan olika skruvar.

I tabellen redovisas genomsnittsvärdet för tio testade skruvar per fabrikat.

För att ta reda på skruvarnas "tröghet" undersöktes hur mycket kraft det gick åt för att skruva i dem i en tryckimpregnerad träregel av furu.

Minst kraft krävde skruvarna från Biltema, Essve och TT.

Trögast var skruvarna från Grabber och Västsvensk Byggskruv.

Trallskruvar av den typ som vi testat klassas utifrån vilket korrosionsskydd de har. Klassningen är tänkt att underlätta konsumentens val av skruv. Nära kusterna behövs det i allmänhet ett högre korrosionsskydd än längre inåt landet.

En skruv med benämningen C3 på förpackningen är - enligt klassningen - lämplig i kustnära områden med lägre salthalt eller områden med medelhöga halter av luftföroreningar.

ANNONS

I kustnära områden med medelhög salthalt eller områden med högre halter av luftföroreningar behövs det en skruv som är C4-klassad.

Samtliga skruvar i vårt test utom Biltemas och Arvid Nilssons har ett typgodkänt korrosionsskydd (rostskydd). Högst klassade är skruvarna från Västsvensk Byggskruv och Essve. Det är dock inte samma sak som att dessa skruvar inte rostar.

- C-klassningen är avsedd för så kallad atmosfärisk korrosion, vilket skruven utsätts för på exempelvis ett plåttak, säger Johan Öijerholm som är civilingenjör och doktorand vid Kungliga tekniska högskolans (KTH) avdelning för korrosionslära.

- C-klassning är alltså ingen säker klassning av skruvar, utan mer ett riktmärke. Hur snabbt en skruv rostar beror på många olika omständigheter. Skruvar du till exempel fast en kopparplåt med en zinkbelagd skruv kommer skruven att rosta snabbt. Skruvar du å andra sidan ned en skruv i en impregnerad planka beror korrosionshastigheten bland annat på vilken vätska som har använts vid impregnering. Olika oljor till exempel, kan skydda skruven och förlänga dess livslängd.

* Samtliga skruvar i testet är av typen kolstålsskruv. Skruvarna är belagda med antikorrosionslager bestående av olika kombinationer av zink, järn eller nickel.

* Skruvarna i urvalet har två typer av bitsfästen, klassisk Philips 2 (stjärnbits) eller Torx (sexkantigt bits).

* Testet omfattar undersökning av korrosionsbeständighet samt test av nedskruvning (tröghet) och brotthållfasthet. Skillnader i tröghet och brotthållfasthet anges i Nm (Newton-meter).

* För att räkna fram ett totalbetyg har vi gett de olika momenten följande tyngd:

- Typgodkänt korrosionsskydd: 60 procent (C4=betyg 5, C3=betyg 4, ej typgodkänt=betyg 2)

- Nedskruvningsmoment: 20 procent.

- Klämmkraft: 20 procent.

* I testet ingår ett urval av de största fabrikaten på den svenska marknaden: Essve, Grabber, Arvid Nilsson, Gunnebo, Biltema, Västsvensk Byggskruv och TT (Thuresson Trading)

* Korrosionsbelagda skruvar av kolstål C-klassas utifrån vilket korrosionsskydd de har. Korrosionsklassningen innebär att skruvarna skall ha en livslängd på minst 15 år när de används i den miljö de är avsedda för.

- C2 - Ej kustnära miljöer med lägre halter av luftföroreningar.

- C3 - Kustnära områden med lägre salthalt eller områden med medelhöga halter av luftföroreningar.

- C4 - Kustnära områden med medelhög salthalt eller områden med högre halter av luftföroreningar.

* I vårt urval har samtliga skruvar utom Biltemas och Arvid Nilssons en C-klassning på 3 eller 4 enligt informationen på förpackningen.

ANNONS