Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Peterson och Ellen Fredriksén fick en mardröm i stället för en vacker gräsmatta.

Trädgårdsdröm blev mardröm

Grunden för deras nya gräsmatta kostade närmare 200 000 kronor - resultatet blev en mardröm. Entreprenören står på sig medan branschexperter dömer ut arbetet.
Eftermiddagssolen skiner över Instöbron, där trafiken till och från Marstrand passerar. Vid Mats Petersons och Ellen Fredrikséns fritidshus stannar några grannar till och beklagar gräsmattan, som blivit föremål för en tvist med entreprenören Fässbergs Bygg AB. Husägarna anser att entreprenaden inte håller måttet och anmälde nyligen den köpta tjänsten till Allmänna reklamationsnämnden, (ARN).
- Jag mår riktigt dåligt av det här och vill inte åka hit nu. Till detta som är mitt paradis, säger Ellen Fredriksén.

Det var för två år sedan som hon och sambon Mats Peterson bestämde sig för en rejäl satsning på en ny trädgård. De berättar att de själva grävde ner 150 meter dräneringsrör. För utfyllnad och upphöjning av marken anlitade de en lokal bygg- och trädgårdsentreprenör, som de kände sedan tidigare. Denne, säger de, valde att lägga ett tjockt lager fyllnadsmassa ovanpå dräneringen. Kostnaden blev totalt 193 232 kronor. I våras var arbetet färdigt.
- Det största problemet, säger Mats Peterson, är att entreprenören använde lera som fyllnadsmassa, vilket skapade en hårt packad, halvmetertjock grund, som inte släpper igenom vattnet. Det är som att stå på gungfly på gräsmattan när det har regnat.

Paret tvekade under arbetsgången inför det sätt på vilket byggföretaget genomförde jobbet, men säger att de hela tiden blev förvissade om att "det var så här man gjorde". -Vi litade ju hela tiden på honom, konstaterar Ellen Fredriksén.
Gräset, som de odlade i våras i linje med Weibulls rekommendationer, har inte tagit sig. Inte heller de nyplanterade träden. I stället för det sådda gräset har det börja växa rajgräs, berättar Ellen Fredriksén.
Paret menar också att jorden, som Fässbergs Bygg AB köpt av Lysegården AB, är av dålig kvalitet.
- Den är för mager, för dåligt gödslad och har stora mängder föroreningar, så som stenar, grenar och ogräs med mera, säger Mats Peterson.
Men Ulf Åberg på Lysegården AB menar att det inte är något fel på jorden.

Besvikna och upprörda har paret Fredriksén/Peterson hört av sig till entreprenören Fässbergs Bygg AB, som bett dem att sammanfatta klagomålet skriftligt.
- Nu har vi skrivit till Fässbergs två gånger. Vi har skaffat skriftliga utlåtanden från vår granne och banchefen på Gullbringa golfklubb. Anders Fässberg har själv bett om dessa utlåtanden, men han har inte svarat på våra fax. Vi känner att vi inte får någon som helst respons från entreprenören, säger Ellen Fredriksén.

I sin anmälan till ARN kräver paret att Fässbergs Bygg AB ställer gräsmattan till rätta, och att detta sker under överseende av en kunnig person. De vill även ha ersättning för träd, växter och den stenläggning som eventuellt kan skadas när jorden grävs upp.
När GP ringer Fässbergs Bygg AB menar Anders Fässberg att han inte har gjort något fel.
- Jag har följt de regler och anvisningar som finns, säger han.

Vilka regler menar du då?
- Jag ringer dig sen.
Men han ringer aldrig upp. Varje gång GP försöker nå honom svarar han genom att ropa "hallå" flera gånger för att sedan lägga på.
Experter i trädgårdsbranschen underkänner entreprenaden vid Ellen Fredrikséns och Mats Petersons sommarstuga. Peter Johansson, banchef på Gullbringa Golfklubb, har själv inspekterat gräsmattan.
- Det största problemet är att man har lagt lera över dräneringarna. Det kan man inte göra, utan man måste lägga dräneringssand, säger han.
Rolf Östinge, ordförande i Sveriges trädgårdsanläggningsförbund (STAF), en organisation för de privata trädgårdsanläggningsföretagen, säger att han allt för ofta uppmärksammar detta problem.
- Vi stöter på det här hela tiden när vi är ute och jobbar. Det viktiga är att jorden är genomsläpplig och det finns ett sätt att pröva det. Du gräver en grop i gräsmattan och häller i vatten, på tio minuter ska det sjunka undan. Det är ett gammalt och beprövat sätt.

Och om regnvattnet blir kvar i pölar i dagar?
- Då är det naturligtvis fel, då sätter du växterna i en gryta. Du har ju ett ansvar mot växterna. Vi ser dagligen dem som har anlitat ett byggföretag som inte behärskar den gröna biten.
Dessa företag, berättar han, packar marken hårt genom transporterna som sker på ytan, som för att förbereda för en stenläggning eller asfaltsyta. Men den metoden fungerar inte i en trädgård; för att gräset ska gro och trädens rötter nå ner i marken måste jorden vara djupt uppluckrad, gärna ner emot en meter, berättar han.

Lars-Erik Läck, välkänd trädgårdsmästare och författare, anser att packad lera är en dålig grund för en gräsmatta.
- Jag tycker att det är dåligt gjort alltså. Om man bara lägger 40 centimeter lera och jord ovanpå dräneringen, då stoppar ju lerlagret vattnet. Det måste ju vara ett kornigare material, annars blir det ju precis tvärstopp. Att gräset växer dåligt är inte alls konstigt. Jag skulle definitivt inte använt bara lera utan mera uppblandad jord med sand och grus, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.