Tomater - krossade 10

ANNONS
|

Det är billigt och används dagligen. Krossade tomater har blivit en basvara i svenska kök. Men hur mycket av den nyttiga färska tomaten finns kvar efter konservering?

Testfakta har på GP Konsuments uppdrag låtit det franska laboratoriet Eurofins analysera sju olika fabrikat av krossade tomater på den svenska marknaden. Detta för att titta på förekomsten av bakterier och bekämpningsmedel, samt halten av C-vitamin och det viktiga ämnet lykopen.

Samtliga fabrikat var fria från bakterier och andra mikroorganismer, utom Coops. Denna innehöll 100 cfu/g (antalet livskraftiga bakteriekolonier per gram).

- När det handlar om konserver ska det inte finnas några mikroorganismer över huvud taget. När det gör det, är det en indikation på att något med steriliseringen inte har gått rätt till, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

ANNONS

Janne Pettersson, presschef på Coop, säger att en undersökning nu kommer att inledas för att se om något gått snett under produktionen. Detta för att säkerställa att inte allvarligare saker inträffar.

- Vi följer alltid upp sådana här ärenden. Vi kontaktar vår leverantör och hör om de har något rimligt skäl till att det kommit in bakterier, säger han.

Även halten av C-vitamin påverkas av produktionen, eftersom vitaminen är mycket känslig för kontakt med syre. Detta kan enligt Eckhard Jacob, analysansvarig på Eurofins, förklara varför Muttis krossade tomater inte innehåller några mätbara halter av C-vitamin.

- Jag var inte där under tillverkningen, men det mest sannolika är att det saknades skydd mot syre under framställningen. Eller möjligen att kvaliteten på tomaterna var låg, eller att de var övermogna, säger han.

C-vitamin i all ära, men eftersom de flesta kokar sina krossade tomater är det av underordnad betydelse. C-vitamin är nämligen mycket känsligt för hetta.

Vad som dock inte påverkas, och som också är mycket viktigt för kroppen, är antioxidanten lykopen. Den finns normalt i mycket höga halter i tomater och är viktig för människor. Studier visar att den kan ge ett skydd mot såväl cancer som åderförkalkning, samt att den lättare tas upp av kroppen om den hettas upp.

ANNONS

Analysen visar att även processade tomater är fulla av antioxidanter. Mest lykopen hade Icas ekologiska, och minst hade Icas icke-ekologiska.

- Skillnaderna i lykopenhalt mellan de olika fabrikaten beror sannolikt på kvaliteten på själva tomaterna, samt på hur mycket solljus de utsatts för. Det är normalt väldigt stora skillnader på olika grönsaker, säger Eckhard Jacob.

Tomater är dock inte bara nyttiga. De är goda också. Och ett mått på hur goda de faktiskt är får man via den så kallade Brix-skalan. Ju högre värde, desto godare tomater. Åtminstone enligt vissa tillverkare av olika frukt- och grönskakskoncentrat.

- Enkelt översatt kan man säga att Brix-värdet motsvarar antal gram socker per 100 gram, säger Eckard Jacob

Om man går efter Brix-skalan är testets godaste krossade tomater Muttis, som toppar Brix-listan med sina 8,1. Minst smaklig är Europshopper, med 6,3.

- Det är en vedertagen metod inom vetenskapen, och ett enkelt att bestämma hur pass söt en tomat är. Dessa skillnader är inte särskilt stora, och ett högt Brix-värde säger inte allt. Smak är som bekant olika, och balansen mellan sötman och syran är viktigast för att en tomat ska vara välsmakande, säger Eckhard Jacob.

Eurofins gjorde även en screening för att se om något av fabrikaten innehåller bekämpningsmedel. Den enda som inte klarade detta moment var Willys, som innehöll 0,02 mg/kg av ogräsmedlet Fluazifop.

ANNONS

- Det är inte ett högt värde, och det är en aning förvånande att inte fler innehöll bekämpningsmedel. Jag skulle tro att det har att göra med tillfället tomaterna plockades. Om Willys tomater plockades närmare själva besprutningen än de andra, är det logiskt att just de innehåller spårämnen, säger Eckhard Jacob.

Lykopen är en antioxidant (karotenoid) som normalt återfinns i höga halter i tomater. Forskning har visat att den minskar risken för flera sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar, benskörhet, diabetes och vissa former av cancer.

Halten lykopen beror bland annat på vilken tomatsort som används, var tomaten har odlats, klimatet och hur mogen tomaten var när den skördades

Skillnaderna mellan de olika fabrikaten i testet var inte anmärkningsvärda.

Brix är ett mått på hur söt tomaten är. Brix motsvarar antal gram socker per 100 gram. Det anses allmänt vedertaget att ett högt Brixvärde ger en smaklig tomat, men fler saker spelar in; så som förhållandet mellan syra och sötma i tomaten.

Bakterieförekomsten mäts i enheten CFU/g (colony-forming units) som är ett mått på antalet livskraftiga bakteriekolonier. Coops krossade tomater var den enda i urvalet som innehöll bakterier, dock inte i några större mängder. En steriliserad konserverad produkt ska dock inte innehålla några mikroorganismer.

Mögel analyseras med hjälp av indikatorn Ergosterol. Ingen av de analyserade produkterna visade på några förhöjda nivåer av mögel.

Bekämpningsmedel Endast ett av fabrikaten visade spår av bekämpningsmedel. Willys innehöll 0,02mg/kg av ogräsmedlet Fluazifop. Halten var dock inte anmärkningsvärd.

Tre förpackningar av varje fabrikat köptes in i Stockholmsregionen under juni månad och skickades därefter till laboratoriet i Frankrike. Laboratoriet har analyserat tomaterna med avseende på skillnader i näringsinnehåll (lykopen och C-vitamin), brix-värde samt förekomst av bakterier, mögel och bekämpningsmedel.

ANNONS