Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eurofins laboratorium i Frankrike har testat åtta plastfolier av olika märken. Alla plastfolier innehöll Polyetylen.

Test: Vilken folie plastar bäst

En bra plastfolie kan minska både matsvinnet och frustrationsnivån i köket under julhelgen.

Är det någon gång man behöver plastfolie i köket så är det under julen, när mängder av julmat ska in och ut ur kylen.

Att plasta in maten skyddar den från att torka ut, och även från att komma i kontakt med skadliga bakterier som kan finnas i andra livsmedel, till exempel i rått kött eller i jord från potatisen. Men att få en dålig plastrulle i handen kan förstöra både humöret och jobbet man lagt ner. Det vet inte minst Andreas Hedlund, gastronomiskt ansvarig på Stadshuskällaren i Stockholm och en av kockarna bakom årets Nobelmiddag.

- Där går det åt åtskilliga meter, ja! Och jag använder mycket plastfilm hemma också. Men släpper plasten från kanten eller går sönder kan det ju sluta med att man får kassera allt. Eller med att det blir en hinna på såsen, säger han.

Alla märken klarar dock inte uppgiften lika bra, visar ett test som Testfakta gjort på uppdrag av oss. Fästförmågan, exempelvis, varierar. Lidls plastfolie fäster till exempel bra på formar av glas, men mycket dåligt på keramik. Toppits Glad, ÖoB, Eldorado, och Rusta klarar både glas och keramik mycket bra. Men inget av märkena i testet fäster på plastformar.

- Även om alla är tillverkade av samma sorts plast, polyetylen, så är det skillnader på strukturen och hur plastfilmernas ytor ser ut. Det gör att de fäster olika bra på olika material, säger Guillaume Peter Soldani på Eurofins laboratorum i Frankrike, där testet utförts.

En av orsakerna till varför plastfilmen fastnar handlar om elektrostatiska krafter.

- Men det blir inga sådana mellan polyetylenfilm och plast, därför fäster folierna dåligt på plastformar.

Hanterbarheten – att den går lätt att riva av är också viktig. Det testades av en användarpanel på sex personer, som gav i särklass högst betyg till plasten från Toppits Glad. Det är också det märket som blir bäst i test när de olika delbetygen räknas samman. Näst bäst är testets billigaste märke från ÖoB.

De olika plastfolierna är också olika starka och töjbara. Dessutom skiljer de sig åt när man mäter hur mycket vattenånga som själva folierna släpper igenom. Helt tätt är inte materialet hos något märke, men Eldorado släpper igenom mer än tre gånger så mycket ånga genom folien som Ica, Coop och Lidl.

- Alla märken ligger på en acceptabel nivå, men ju tätare filmen är desto mindre är risken för att maten man slagit in ska bli torr, säger Guillaume Peter Soldani på Eurofins.

Lyckas man bli vän med sin plastfolie kan man upptäcka att den går att använda till mer.

- I restaurangköket brukar vi använda plast för att skapa roliga former. En intern hemlighet är också att kockar som glömt skärpet brukar dra av ett par meter plast och använda i stället, säger Andreas Hedlund.

Fakta: Så gjordes testet

■ Eurofins laboratorium i Frankrike har testat åtta plastfolier av olika märken. Alla plastfolier innehöll Polyetylen.

För alla fabrikat stämmer den uppmätta längden med vad som angavs på förpackningen. Labbet mäter vilken kraft plastfolien klarar att belastas med innan den går sönder, samt hur mycket folien kan töjas ut i procent.

■ Sex personer bedömde hur enkelt det är att riva av en bit plast, skalan är 2-5 där två är underkänd och fem mycket bra.

■ Labbet testade hur väl plastfolien fäster på formar av keramik, plast och glas.

■ Formarna fylldes med 100 ml vatten och plastades in. Därefter vände labbet formarna upp och ner och observerade om de läckte ut vatten. Underkänd= vattnet läckte ut. Godkänd= vattnet läckte inte ut men riskerade att snart läcka. Väl godkänd = plasten satt fast ordentligt utan risk för läckage.

Mätning av plastmaterialets täthet/förmåga att inte släppa igenom fukt, anges i gram vatten per kvadratmeter och dygn.

Fakta: Så håller julmaten längre.

■ Plastfolie skyddar maten från att torka ut och från att kontamineras av spill från andra livsmedel, men det fördröjer inte bakterietillväxten som när man vakuumförpackar.

■ För att förhindra bakterietillväxt ska maten förvaras kallt. Ställ kött och mejeriprodukter på de kallaste ställena.

■ Låt inte maten stå framme i rumstemperatur för länge, speciellt äggsallad, fisk och kött. Max två timmar är ett bra riktmärke.

■ Ta inte fram allt ur kylen på en gång utan fyll på byttorna på julbordet efter hand.

Källa: Livsmedelsverket

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.