Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Test: Trådlöst kvalitetsljud i lurarna

Att slippa trassliga sladdar är lockande och hittar man bara rätt modell kan trådlösa lurar även låta bra.

Vi är många som lyssnar på musik i farten, antingen till och från jobbet eller på längre resor. Att ha all sin musik i mobilen är praktiskt men det kan också innebära en del trassel. Främst när man fiskar fram sina hörlurar ur fickan och det visar sig att sladden slagit knut på sig själv. En självklar lösning på det är att skippa sladden helt och köra med trådlösa hörlurar.

I det här testet, som tidsskriften Ljud & Bild har gjort, har vi tittat närmare på lite större hörlurar som man även kan använda hemma. Större lurar innebär större element vilket kan ge ett bättre och framför allt djupare ljud. Vi har också lagt vikt vid att de ska låta bra, så prislappen är ett steg upp från de allra billigaste man kan hitta i affärerna. Det gör också att byggkvaliteten är bättre så att de håller längre.

1. Philips M2BT är uppföljaren till topptestade M1BT. Det är en uppvisning i hur man ska bygga trådlösa hörlurar. Byggkvaliteten är utmärkt och de sitter väldigt bekvämt på huvudet. Hanteringen är enkel och rakt på sak. Philips har hittat en utmärkt balans i ljudet som alla genrer. M2BT låter som betydligt dyrare hörlurar med sladd, vilket är så bra betyg man kan få.

2. Jabra Revo Wireless både känns och låter som en dyrare lur och har unika finesser som faktiskt tillför något. Jabra Revo är smart formgivna lurar där utseendet inte är på bekostnad av funktionen och de är dessutom väldigt slitstarka. Hanteringen är enkel med väl fungerande touchkontroller på ena kåpan. Som en bonus kan man koppla dem till datorn.

3. Bose Soundlink OE är både praktiska och enkla att hantera samt låter mycket bättre än väntat. De är välgjorda och kan fällas ihop så att de tar väldigt lite plats i väskan. Hanteringen är rakt på sak med få knappar och en mycket praktisk röstguide som hela tiden ger information om status. Rejäl stoppning på rätt ställen gör att lurarna sitter bekvämt. Ljudet är kraftfullt men ändå väldigt tilltalande. En definitiv favorit i väskan på väg till jobbet.

4. Samsung Level On Wireless är förvånansvärt sofistikerade lurar med neutralt ljud och brusreducering som bonus. De är ett par eleganta lurar med ambitioner om hifi-ljud. Dock når inte byggkvaliteten och materialvalet riktigt fram dit, men de sitter mycket skönt på huvudet. Däremot har Samsung lyckats med ljudet, för det är neutralt och balanserat och fungerar med alla musikgenrer.

5. Harman Kardon Soho BT har premiummaterial och spännande formgivning parat med bra ljud, men bristande komfort. De låter väldigt bra, med en något förstärkt bas som gör att musiken blir mer engagerande och spännande. Men den smäckra formen beror på snål stoppning vilket gör att de känns obekväma vid längre lyssning.

6. JBL Synchros S400BT ser ut och är byggda som DJ-lurar och de låter också som en natt på klubben. De är byggda för att hålla och de sitter skönt, men det kan bli lite varmt om öronen. Lurarna har bäst basdunk av alla modeller i testet men låter ändå bra i resten av registret. Däremot ska man välja några andra om man lyssnar på musik som kräver finess.

7. Koss BT540i har bekväm passform och bra ljud, men ser lite tråkiga ut och lyckas inte sticka ut på något sätt. Om man har en begränsad budget och mest ska befinna sig hemma och lyssna på jazz så kan Koss lurar vara ett bra val. Ljudet är neutralt vilket gör att de passar mer raffinerad musik där alla detaljer kommer fram.

8. SOL Republic Tracks Air är ungdomliga lurar med ett utseende som är lika tufft som det basdunkande ljudet. Den förstärkta basen gör att musiken låter tuff och medryckande. Det innebär att om man vill lyssna på mer sofistikerad musik så är basen alltför dominerande.

9. Sony MDR-ZX770BN har småtråkig design och ett oengagerade ljud parat med krångliga funktioner. Designen väldigt strikt och de har brusreducering, men Sony har pressat prislappen och sparat in på material så att de känns billiga.Trots att enstaka funktioner imponerar så kan vi sammantaget ändå inte rekommendera dem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.