Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Test: Mobilladdare

Tre gånger så lång laddtid som deklarerat och störningar som kan skada telefonens batteri. Det gäller att se upp när du köper laddare till mobilen, visar ett test.

För att livet med våra smarta och allt mer batterikrävande telefoner ska flyta smärtfritt är tillgång till bra laddare oumbärligt. I en familj med flera telefonanvändare behövs det ofta en hel drös, inte minst med tanke på att laddarna ofta har en tendens att försvinna. Men kvaliteten varierar stort mellan olika märken, visar ett test som Testfakta gjort på uppdrag av oss.

- Det är anmärkningsvärt att flera märken inte alls levererar den ström de utlovar. För kunden innebär det betydligt längre laddtider än vad det borde vara och man får inte det man betalar för, säger Viktor Ekermo, labbchef på ETC Batteritestcentrum, som undersökt laddarna.

Sämst presterar Exibel från Clas Ohlson, som bara levererar en tredjedel av vad den lovar. Det innebär att det tar tre gånger så lång tid att ladda.

Labbet mätte också hur enegieffektiva laddarna är och om det finns störningar i strömmen.

Laddaren ska göra om 230 volts växelström som finns i eluttaget till fem volts likström, vilket telefonernas batterier vill ha. Om det finns inslag av växelström i likströmmen, det som också kallas strömrippel, kan det skada telefonernas batterier och det ska därför vara så lågt som möjligt.

Alla laddare klarar sig inom tillåtna gränser, men flera ligger ändå högre än vad man som konsument ska kunna kräva, anser Viktor Ekermo. Värst är Rustas multiladdare med strömrippel på 36 volt.

- Det är för mycket. Jag skulle inte vilja ladda min telefon med en sådan laddare, säger Viktor Ekermo.

När det gäller verkningsgrad, hur mycket av elen från vägguttaget som faktiskt matas in i telefonen, är Samsungs originalladdare bäst. Där kommer 95 procent av elen till batteriet. Med den sämsta laddaren hamnar bara 60 procent av elen i batteriet, resten försvinner på vägen.

Originalladdarna från Samsung och Apple drar också klart minst el i standbyläge, när de sitter i vägguttaget utan att användas. Värstingen här, X-Power från Teknikmagasinet, drar 28 gånger mer.

- Även om det inte heller är en jättehög förbrukning så är det ju helt onödigt, när det går att klara nästan noll, säger Viktor Ekermo.

Det är också mycket stora skillnader på kablarnas hållbarhet. Laboratoriet böjde kablarna tusen gånger, nära kontakten som stoppas i telefonen.

Originalladdarna från Apple och Samsung, Rustas och Kjell&Co:s laddare klarade tusen böjningar utan problem. De sämsta, däribland X-Power från Teknikmagasinet, gick sönder redan efter 100 böjningar.

FAKTA: Så gjordes testet

ETC Batteritestcentrum i Nol har på uppdrag av Testfakta testat tolv olika laddare för iPhone och Android-telefoner. Böjningstestet av kabeln utfördes av SP Sveriges tekniska forskningsinstitut.

Testparametrar:

Spänning: Laboratoriet mäter att laddaren håller rätt spänning (5V, +/- 0,25 V)

Strömstyrka: Laboratoriet mäter vilken strömstyrka laddaren maximalt kan leverera.

Strömrippel: Mätning av inslag av växelström på laddarens DC-sida.

Standby-förbrukning: Mätning av hur mycket el (watt) laddaren förbrukar när den sitter i vägguttaget och inte laddar.

Verkningsgrad: Laboratoriet mäter hur mycket av elen som laddaren drar ur vägguttaget som matas in i batteriet under laddning.

Kabelns hållbarhet: SP Sveriges tekniska forskningsinstitut böjde kabeln tusen gånger eller tills den gick sönder. Kablarna kontrollerades vid var hundrade böjning.

Säkerhet

Alla laddare i testet är CE-märkta, ett krav för att produkten ska få säljas i EU. CE-märket betyder att tillverkaren garanterar att produkten uppfyller EU:s säkerhetskrav.

Testfakta har inte undersökt om laddarna uppfyller alla säkerhetskrav, utan undersökt hur de beter sig under normal användning.

Elsäkerhetsverket hittar kontinuerligt mobiltelefonladdare som har säkerhetsbrister.

Enligt Elsäkerhetsverket bör man vara uppmärksam på säkerhetsaspekten, speciellt om man handlar laddare på nätet. Verket förespråkar att man helst köper originalladdare.

Var uppmärksam på om din laddare blir ovanligt varm. Det kan vara tecken på att något är fel.

Elsäkerhetsverkets råd är också att inte låta laddaren sitta kvar i väggen när den inte används. Skulle den vara felaktig kan den utgöra en brandfara eller ge elstötar.

Källa: Elsäkerhetsverket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.