Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Test: Mediespelare - små dosor och stora konsoler

En mediespelare låter dig se film och tv från olika källor på din stora tv-skärm. Här är fem aktuella modeller.

Det finns ett enormt utbud av underhållning från tjänster som exempelvis Netflix, Viaplay och HBO. Alla har appar för mobila apparater, vilket är bekvämt när man ligger i sängen. Men hur sjutton får man upp innehållet på tv-apparaten i vardagsrummet?

Svaret är mediespelaren. Facktidningen Ljud & Bild har provat fem varianter med olika prislappar och funktioner.

1. Apple TV är framtiden för mediespelare. Vi är inte längre låsta till ett fåtal fasta funktioner utan kan installera de senaste finurliga apparna. Oavsett om man vill titta på film eller tv, kolla vädret, leta semesterboende eller spela ett spel så finns det appar för det. Och vi kan bara föreställa oss vad morgondagens appar kan göra på tv-skärmen.

Den nya touchfjärrkontrollen är väldigt lättanvänd, det tar inte många minuter innan man klickar sig fram utan att titta på fjärren. Men det är en besvikelse att röststyrningen på svenska inte har lanserats än.

2. Playstation 4 från Sony är en riktigt bra mediespelare så länge man använder rätt appar. Speciellt om man får tag på fjärrkontrollen som ska vara på väg. Dessutom får man en helt okej blurayspelare och en spelkonsol på köpet.

Utbudet av appar är fortfarande långt efter Apple TV, men de viktigaste film- och musiktjänsterna finns där.

3. Xbox One från Microsoft kan nu spela upp alla typer av mediefiler, även om det sker med appar och inte är någon snygg lösning. Däremot är det dåligt ställt med appar för filmtjänsterna på nätet och lokala tv-stationers internetsändningar.

Konsolen har blivit mycket bättre på att spela bluray och har fått stöd för lokala tv-sändningar med en extra mottagare.

4. Chromecast 2 från Google är ett mycket lockande alternativ för den som inte är redo att investera i en mer kompetent mediespelare. Om allt man kräver är att se samma sak på tv-skärmen som på surfplattan duger den bra. Och med tanke på att den är så billig kan man unna sig en i tv-apparaten i sovrummet också. Man kan stoppa den i väskan när man åker till landet eller ska ut och resa.

Den har blivit lite klumpigare än förr men å andra sidan är app-utbudet nu helt acceptabelt med bland annat SVT Play, TV 4 Play och äntligen Spotify.

5. Nexus Player från Google är en lovande mediespelare som i dagsläget knappt har någonting att visa dig. Apparaten i sig är praktisk och fjärrkontrollen fungerar bra.

Men om android-tv ska lyckas måste det finnas appar för de stora filmtjänsterna, musiktjänster som Spotify och lokala nyheter. Tills det gör det rekommenderar vi att vänta eller köpa en Chromecast så länge.

Vad ska man då välja? Om du oftast tittar på din surfplatta och bara ibland vill få en storbildsupplevelse är det billigast och enklast att använda en Chromecast. Vill du ha apparna på skärmen och välja med fjärren så är det Apple TV eller möjligen Nexus Player som gäller. Men är du i första hand en spelare och filmtittande är sekundärt för dig, då duger både Xbox och Playstation bra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.