Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Test: Lufttorkad skinka

Dyrast smakade bäst. Glenn Strömbergs ekologiska prosciutto tog hem fem fyrar när Konsumentpanelen testade lufttorkad skinka.

Honung, en bit mozarella, en skvätt olivolja... Förslagen om hur lufttorkad skinka konsumeras bäst haglade från panelen. Det torftiga upplägget till trots, var njutningen stor hos panelen när de testade tio sorters skinka.

– Det här är en äkta italienare, den doftar av parmesanost från Parma, sa Robin Granlund, och prickade in en bit parmaskinka från Delize.

Ganska uppenbart under testets gång var, i alla fall, att det löner sig att satsa på kvalitet. Glenn Strömbergs ekologiska skinka, som var förpackad med plast mellan varje skiva, kostar över 600 kronor kilot på Ica. Den liksom Ridderheims Negroni prosciutto crudo för närmare 500 kronor kilot blev snabbt konsumentpanelens favoriter.

– Riktigt bra balans mellan sälta och parmesan. Som en smekning i gommen, tyckte David Mattson.

Inte helt överraskande tog ytterligare en dyring hem en fyra i testet. Louise Olsson ansåg att Prosciutton di Parma inköpt på Hemköp var rena "smakexplosionen".

Sen blev det däremot mer spännande. Skinkan från Garant för en tredjedel av priset fick samma betyg som parmaskinkan av panelen - fyra fyrar.

Fast då var inte testdeltagarna med och öppnade förpackningarna, Garant-skivorna var nämligen nästintill omöjliga att få ut hela ur förpackningen. De tunna skivorna låg klistrade intill varandra och majoriteten av dem gick sönder inför serveringen.

– Skinkan har aptitlig färg, plus att den riktigt smälter i munnen, ansåg Monika Belanner.

Prosciutto betyder helt enkelt skinka på italienska, med tillägget att den ska tillagas rå. Köttet saltas och torkas under lång tid, för att den rätta smaken och konsistensen ska komma fram.

Står det dessutom Parma på paketet måste grisen vara av italiensk härkomst, och inga konserveringsmedel får användas.

En lufttorkad skinka märkt crudo, å andra sidan, har ofta ett lägre pris för att den inte omgärdas av samma restriktioner. Grisarna får komma från andra länder än Italien, och det är tillåtet att använda konserveringsmedel under processens gång.

– Jag köper alltid skinka från charkdisken och väljer den som ser snyggast ut, oavsett ursprung, menade Anna Lena Fredriksson

Utseendet är viktigt instämde panelen, eftersom lufttorkad skinka ofta används på buffébordet eller i sallader där den inte kan gömmas under en hög andra ingredienser.

– Skinkan måste se aptitlig ut. Den här typen av mat äter man lika mycket med ögonen, tyckte Markus Carlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.