Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Test: Hudlotion

Priset säger inget om hur bra en hudlotion är. Även ingredienserna skiljer sig åt – Body Shops lotion innehåller parabener och allergena ämnen.

Så här års är det många som har problem med torr hud. En bra lotion kan göra huden fuktig och spänstig igen och det test Testfakta gjort på uppdrag av oss visar att det kan skilja en hel del mellan olika fabrikat.

I testet användes en panel på tio kvinnor där hudlotionernas återfuktande förmåga mättes på deltagarnas underarmar och ben men hjälp av en så kallad corneometer. Kvinnorna fick även betygsätta hur lotionerna är att använda.

Resultaten visar att priset på flaskan inte säger särskilt mycket om effektiviteten. Bäst i test är den billiga lotionen från HTH, tack vare dess återfuktande förmåga. Även Aco, Nivea och Biotherm ger en mycket bra återfuktning medan Body Shop, Estelle & Thild och Änglamark är klart sämre.

- Skillnaderna är ganska stora mellan de bästa och sämsta produkterna i testet. Användaren kommer framförallt märka detta efter en tids användning, säger Elisa Fagianelli, testledare på Eurofins laboratorium i Frankrike.

Panelens favorit heter La Roche-Posay som är lättast att applicera och har skön känsla och konsistens, enligt deltagarna. Sämst betyg av panelen fick Estelle & Thild.

Testfakta lät även Tomas Byström, utredare på Läkemedelsverket, och Anders Boman, hudtoxikolog vid Karolinska Institutet, gå igenom produkternas innehållsförteckningar för att se om de har några problematiska ämnen. En produkt som sticker ut är Shea Body Whip från Body Shop. Lotionen innehåller 14 allergena ämnen, varav ett miljöfarligt UV-filter och fem olika parabener – en omdiskuterad grupp av konserveringsmedel som i djurstudier visat sig kunna ha hormonstörande effekter. Detta trots att Body Shop redan 2012 gick ut och lovade att parabenerna skulle fasas ut ur företagets produkter.

Läs också: Body Shop: "Vår ambition står fast"

Ur allergisynpunkt är dock parfymämnena värst. Högst antal listade parfymämnen har Biotherm och Dove med elva följt av Nivea med tio och Bodyshop med sex.

- De fyller ingen annan funktion än att lukta gott. Det kan tyckas lite onödigt att använda en produkt med så många allergena ämnen om man redan har torr och irriterade hud, säger Tomas Byström, utredare för kosmetikaprodukter på Läkemedelsverket.

Tomas Byström reagerar också på att Body Shops lotion innehåller UV-filtret Butyl Methoxydbenzoylmethane, BMDM.

- Detta ämne bör inte användas enskilt eftersom det inte är fotostabilt. I kombination med ett annat UV-filter som stabiliserar BMDM går det däremot bra. Ämnet är inte nedbrytbart i miljön och kan bioackumuleras, det vill säga att det anrikas i levande organismer, säger han.

Fakta: Testresultatet

GP Konsument/Testfakta testade tio hudlotioner som betygsattes mellan 1 och 5 - 5 är högsta betyget. Det gavs tre delbetyg - dels den återfuktande förmågan, dels ett betyg som byggde på panelens åsikter om applicering och absorption och ett tredje delbetyg utofrån panelens åsikter om känsla och konsistens. Detta blev resultatet:

1. HTH The original Body Lotion 245 kr/l

Totalkbetyg 4,7 - bäst i test. Bästa återfuktande förmågan.

2. ACO Hudlotion Extra Rik - 178 kr/l

Totalbetyg 4,5

3. Nivea Body Lotion Smooth Caring 180 kr/l

Totalbetyg 4,5

4. Biotherm Oil Therapy- 1475 kr/l

Totalbetyg 4,5

5. La Roche-Posay Lipikar Lait - 795 kr/l

Totalbetyg 4,2

6. Dove Body Milk Essential Nourishment

Totalbetyg 4,0. Flest allergener.

7. Clinique Deep Comfort 612,50 kr/l

Totalbetyg 3,6

8. Body Shop Shea Body Whip 620 kr/l

Totalbetyg 3,4. Flest parabener.

9. Änglamark Body Lotion

Totalbetyg 3,2. Märkning: Svanen, Astma- & Allergiförbundet.

10. Estelle & Thild Body Lotion Bergamot 975 kr/l

Totalbetyg 3,0

Fakta: Så gjordes testet

Eurofins laboratorium i Frankrike har på Testfaktas uppdrag testat tio hudlotioner.

Återfuktande förmåga

En grupp på tio kvinnor användes där hudlotionernas återfuktande förmåga mättes på deltagarnas underarmar och ben med hjälp av en så kallad corneometer. Mätningen gjordes efter två och fyra timmar.

Panelens omdöme

Kvinnorna betygsatte hur lätta lotionerna är att applicera, hur de själva upplevde återfuktningen samt känslan och konsistensen på krämen och den insmörjda huden. Det utfördes som ett blindtest, paneldeltagarna visste inte vilken lotion de smörjde sig med.

Fakta: Parabener

• Är en omdiskuterad grupp av konserveringsmedel som i djurstudier visat sig kunna ha hormonstörande effekter.

• EU:s expertgrupp har kommit fram till methyl- och ethylparaben är säkert att använda i kosmetiska produkter.

• Det har funnits en osäkerhet kring propyl- och butylparaben och man har sänkt den tillåtna halten och förbjudit ämnena för viss användning i barnprodukter som blöjsalvor. Isobutylparaben, förbjudas i kosmetiska produkter från och med 30 juli 2015.

Tre med parabener:

Bodyshop: methyl-, ethyl-, propyl-, butyl- och isobutylparaben.

Nivea: methyl- och ethylparaben

Dove: methyl- och propylparaben

Fakta: Så slipper du torr hud

• Använd dusch- och badolja och milda oparfymerade tvålar.

• Smörj in dig med hudlotion minst en gång per dag.

• Undvik att klia, det förvärrar.

Källa: Vårdguiden

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.