Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

TEST: Cykelhjälmar

Med rätt hjälm får du fyra gånger bättre skydd mot hjärnskakning. Har du den?


Testfaktas test, gjort på uppdrag av oss, visar att dagens cykelhjälmar skyddar olika bra – framförallt när du får en smäll snett från sidan och inte rakt på huvudet. 
- Den här typen av smällar är både vanligare och ökar risken för hjärnskakning och allvarliga hjärnskador eftersom du får en rotation på både huvudet och hjärnan, säger Madelen Fahlstedt, forskare vid avdelning för neuronik vid KTH i Stockholm som hjälpt till att analysera testresultaten. 

Trots att sneda islag är både vanligare och farligare har hjälmbranschen fram till nu fokuserat på hjälmarnas stötdämpande förmåga vid raka islag, där det finns lagkrav. 
- Kunskapen om riskerna med huvudrotation har funnits på forskarnivå sedan 50-talet. Men det är först nu man börjat diskutera detta på allvar inom branschen, säger Madelen Fahlstedt.  
De senaste åren har det kommit hjälmar som marknadsförs med att de minskar risken för huvudrotation vid en smäll – hjälmar med så kallade Mips-skydd. Men hur bra funkar de? Testfakta lät SP, Sveriges Tekniska Forskningslaboratorium, i Borås testa fem hjälmar med Mips-skydd och fyra utan. Hjälmarna sattes på ett provhuvud och utsattes för både raka och sneda islag. Inuti provhuvudet satt mätutrustning som mätte huvudets rörelse. Med hjälp av mätdatat från testerna har Madelen Fahlstedt sedan analyserat skadorna på hjärnan från de olika slagen.


- Med vår datasimuleringsmodell får vi fram hur mycket hjärnvävnaden töjs vid smällen. Ju högre töjning, desto högre risk för hjärnskakning, säger hon.  
Resultaten visar att Mips-skydden hjälper. Risken för hjärnskakning är hela fyra gånger lägre med Mips-hjälmarna från Giro och Spectra, jämfört med om du använder Abus och Specialized utan skydd.  
Men testet visar också att det inte är så enkelt som att köpa vilken Mips-hjälm som helst. Scott Arx Plus Mips ger dubbelt så hög risk för hjärnskakning som Spectra och Giro vid vissa typer av olyckor. Och även hjälmar utan Mips kan ha ett bra skydd – MET 20 Miles fick bland de bästa resultaten vid en olycka motsvarande ett fall åt sidan från cykeln.
-Hjälmens design i övrigt spelar också roll, säger Madelen Fahlstedt. 
Det finns inga krav eller gränsvärden när det gäller cykelhjälmars skydd mot huvudrotation. Men det diskuteras och branchen räknar med att det kommer plockas in i certifieringsstandarden inom de närmaste åren.
När det gäller hjälmarnas stötdämpning vid raka islag klarade alla testade modeller lagkraven, även om det skiljer en del mellan olika hjälmar. 
Själva stötdämpningen är också viktig eftersom den minskar risken för skallfrakturer som också kan få allvarliga konsekvenser, säger Madelen Fahlstedt. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.