Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Test: Bästa spadarna för trädgården

Sätt spaden i jorden! Snart är det dags att gräva upp trädgårdslandet för säsongen. GP:s test av trädgårdsspadar visar att det är värt att investera några kronor extra för att slippa ryggbesvär.

Dags att vända jorden i landet. Plantera, luckra upp och kanske få till några snygga kanter. Många passar på att köpa en ny spade till trädgården och utbudet är stort. En trädgårdsspade har dessutom många användningsområden och det kan vara svårt att hitta rätt.

Det finns två huvudtyper av trädgårdsspadar, de med rak kant och de med spetsig kant. Båda har fördelar, beroende på hur trädgården ser ut. Generellt kan sägas att en spetsig spade passar till stora, tuffa grävjobb medan den med rak kant är bra till rabatter, planteringar och kantgrävningar.

Trädgårsmästarnas spadtips

Wiseguide har på GP:s uppdrag låtit Dan Johansson och Britt-Inger Nilsson vara med och testa spadarna. De driver Senneby trädgård på Väddö där de odlar ekologiska grönsaker i växthus. Dan brukar välja en spetsig spade för att komma ner ordentligt i jorden.

– För mig är det viktigast att en spade är stark, och jag har märkt när jag köper redskap att det syns direkt på priset om kvaliteten är låg.

Hans rekommendation när det kommer till att välja spade är att först fundera över vad den ska användas till.

– Vill man ha en spade till många olika saker får man välja en kompromiss helt enkelt, menar Dan.

Britt-Inger däremot föreslår två olika spadar, en för grova arbeten och en för mindre uppdrag. Hon poängterar också att jämvikten har stor betydelse.

– Allt handlar om balans. Med en spade som är rätt balanserad känns det som att man kan gräva hur mycket som helst.

Det kan alltså vara svårt att hitta en modell som uppfyller alla önskemål. Ett exempel är en så kallad damspade. Den har kort skaft och kan vara påfrestande för ryggen men är perfekt för plantering.

Testas även i växthus

Spadarna testas även i ett tropiskt växthus och här blir det tydligt att en stor grävspade känns för klumpig. Träsdgårdsmästare Christna Grusell som arbetar i växthuset använder sig mycket av mindre spadar med rak kant.

– Det är väldigt viktigt att välja den spade som sliter minst på kroppen. Här välkomnar vi små damspadar, som är ganska sällsynta på marknaden, eftersom man då inte behöver använda så yviga rörelser, säger Christina.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.