Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/12

Test av färdigskivat rågbröd

Inget bröd blev underkänt och de flesta var helt okej. De fabriksbakade färdigskivade rågbröden fick dock ingen i panelen att jubla.

Vi äter cirka 50 till 55 kilo bröd per person och år i Sverige, visar statistik från Jordbruksverket. Och trots att det oförpackade brödet blir allt mer populärt så är färdigskivat, färdigpackat bröd den brödsort som säljer allra bäst i livsmedelsbutiken. 
Saken är också den att tillverkarna enligt branschpress börjat ana att konsumenters oro för att bröd skulle vara ohälsosamt minskar. Vardagsmackan, som stillar den värsta hungern eller som äts till frukost, mellanmål – och som kvällsmacka – har trots alla dieter en stark ställning.

Konsumentpanelen tog sig an uppdraget att provsmaka tio sorter färdigförpackat, skivat bröd som har ordet råg som marknadsföring på påsen.
- Jag köper och äter mycket sådant bröd och brukar variera mellan sorterna. Jag äter både till frukosten hemma och till nio-kaffet på jobbet, säger Tuve Kwarnmark i panelen, när han sitter med tio sorter bröd framför sig.
Panelen är mycket koncentrerad. Och av betygen att döma så anser panelen att flera av bröden inte smakar så särskilt mycket – men att de är okej ändå.
- Det är tydliga skillnader på smakerna. Men jag äter inte så mycket rågbröd eftersom jag har fått för mig att det inte är så hälsosamt. Och om jag äter bröd så unnar jag mig hembakat eller nybakat från ett bageri, säger Emma Aronsson.

Bäst i test med fyra fyrar kom Fazers Balans, aktiv flerkorn. Panelen tyckte mycket om fröna som var i, och bedömde brödet som saftigt och med god doft.
På andra plats, också det med fyra fyrar, kom Pågens klassiker Gott gräddat. Enligt innehållsförteckningen har Gott gräddat dubbelt så mycket sockerarter som vinnaren.
Sara Jansson är storkonsument av färdigskivat bröd. Hon brukar frysa in det och plockar bara fram de skivor hon för stunden behöver och på så vis känns det som om hon alltid har färskt bröd hemma.
- Ett gott bröd ska smaka färskt och det ska helst vara ett som man inte kan baka själv. Hönökaka exempelvis bakar man ju inte så enkelt hemma, säger hon.
Av våra bröd i testet är det endast ett som är nyckelhålsmärkt. För att ett mjukt bröd ska få märkningen får det max innehålla sju gram fett, ett gram salt, fem gram socker och minst fem gram fiber per 100 gram. Rågbröd måste minst ha 6 gram fiber. Brödet som är i nyckelhålsmärkt i testet är Garants Vital som får två fyrar i betyg. "Smakar nyttigt och goda korn" är två av omdömena.

Frode Slinde, dietist vid Sahlgrenska akademin, tycker att man ska kika efter nyckelhålsmärket när man väljer bröd. 
- Bröd är en bra källa till fullkorn och det är bra för hälsan och innehåller mycket näringsämnen som fiber, järn, folat och antioxidanter, säger Frode Slinde.
Han påpekar också att fullkorn mättar bra och att ett högt intag kan minska riskerna för typ två diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Kolhydraterna i brödet är en viktig energikälla för människan, men Frode Slinde säger att det viktigaste är balansen, att man äter lagom.
- Ska man välja bort något bröd så är det kanelbullar och vetelängder. Det är ju också bröd men med en helt annan typ av sockerarter än brödet som vi lägger någon typ av pålägg på.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.