Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konsumentombudsmannen har stämt företaget Telefonihuset och fått till ett interimistiskt beslut. Bild: Öyvind Lund, Suzanne Werner
Konsumentombudsmannen har stämt företaget Telefonihuset och fått till ett interimistiskt beslut. Bild: Öyvind Lund, Suzanne Werner

Telefonihusets säljmetoder förbjuds

Telefonihuset och dess vd har förbjudits att fortsätta sin försäljning med nuvarande metoder. Det har Patent- och marknadsdomstolen beslutat.

Patent- och marknadsdomstolen går helt på Konsumentombudsmannens (KO) linje och förbjuder omedelbart Telefonihuset (fd Mobile group) att fortsätta sin försäljning med nuvarande metoder.

Förbudet är förenat med vite.

KO har stämt både till företaget och dess vd Anders Andréasson och krävt ett interimistiskt beslut i väntan på avgörande beslut i domstol.

"KO riktade även stämningsansökan mot personen bakom företaget eftersom det finns en risk att denne fortsätter verksamheten under andra företagsnamn. Patent- och marknadsdomstolen går nu på KO:s linje och har fattat ett beslut som innehåller fem olika förbud i väntan på att den slutliga domen meddelas.", skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till stämningen är ett historiskt högt antal anmälningar till och kontakter med Konsumentverket när det gäller företagets säljmetoder.

LÄS MER: KO stämmer bluffande telefoniföretag

Nästan alla klagande har ungefär samma historia. Den uppringande har uppgett sig ringa från konsumentens operatör, ofta Tre, och lovat att sänka kostnaden för abonnemanget. Som bonus ska kunden även få en del teknikprylar på köpet.

När första fakturan kommit har det visat sig att sakerna inte alls har varit gratis, utan istället kostat kunden upp till femsiffriga belopp.

Telefonihuset har bestridit stämningen och ville att domstolen skulle ogilla densamma, även interimistiskt.

LÄS MER: Telefonihuset tillbakavisar alla anklagelser

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.