Tårta - prinsesstårta - test

ANNONS
|

Av de åtta tårtorna i testet blev Brogyllen folkets favorit.

Idag är valet givet. Vill man fira den kungliga lyckan får det bli en prinsesstårta till tre-fikat.

–Ingen riktig prinsessa, men väldigt fin ändå. Jag tror att den är dyr för man ser en massa sylt, sade Sassa Wickman som visade sig vara något av en expert på just prinsesstårtor.

Brogyllens originella variant var mycket riktigt dyrast – 360 kronor. Den säljs å andra sidan som 12-bitars och då blir priset per tårtbit inte fullt så högt.

Många lovord östes över skapelsen som beskrevs som ljuvligt vacker och lyxig med bröllopskänsla. Smaken var det heller inget fel på. En fluffig sockerkaksbotten, smarrig marsipan och hallon som tycktes nyplockade och gaffelmosade.

ANNONS

Enligt personalen på Brogyllen är den vita färgen helt enkelt en fråga om stil. Om kunden inte har några speciella önskemål får hon alltså en vit tårta, men man kan även be om en grön eller rosa.

Att man även äter med ögonen blev extra tydligt i detta test. Rickard Trulsson gillade Pour Bontårtans utseende:

–Riktigt snygg. Precis så ska den se ut, både i sagorna och i verkligheten, skrev han i sitt protokoll.

Marie Berlin Martinsson prisade den andra fyra fyrars-tårtan från Steinbrenner, som hon helt enkelt tyckte var vacker – ett riktigt ”skylt-ex”.

Men hade man bara gått på utseendet hade nog Dahls vunnit. Någon tyckte att rosorna var fantastiska, en annan gillade kontrasten mellan florsocker och marsipan och Fredrik Jansson sammanfattade med att ”man vill bara sätta tänderna i den”.

För att återgå till Sassa Wickmans specialkunskaper så hittade hon bara en tårta som var gjord på ”rätt” sätt, nämligen den från Ica Maxis konditori.

–De är de enda som inte har fuskat, alltså lagt sockerkaka mellan sista lagret grädde och marsipanen. Synd bara att smaken inte var något vidare, och att de har fläskat på med billig sockerkaka, sade hon.

Alice Sjöstedt tyckte att den kändes som ”att tugga socker”.

ANNONS

Ica Maxis tårta blev en typisk trea. Helt okej men inte mer.

Paneldeltagarna var dock inte särskilt nöjda med Nöjds variant. Den fick överlag låga betyg med motiveringar som att den innehöll för mycket vaniljkräm, att marsipanen var torr och att sylten smakade konstgjort.

–Det var förvånansvärt stor skillnad på dem. Man trodde ju att en tårta var en tårta, sammanfattade Cecilia Johansson.

Ingvar Bogdanoff tillade att det här var ett väldigt nyttigt test:

–När man köper tårta i vanliga fall får man ju gå på dekoren eftersom man inte kan provsmaka, sade han.

Brogyllen

Västra Hamngatan 2

Antal bitar: 12

Pris: 360 kr (30 kr/bit)

+ Lyxig. Ljuvligt vacker. Fint mörkröda rosor. God marsipan och god grädde. Luftig sockerkaka. Sylten var mosade hallon – supergott! Dekorativt chokladrippel. Riktig höjdare. Bra bjudtårta.

! Vit marsipan ger bröllopskänsla.

Pour Bon

Korsgatan 13

Antal bitar: 8–10

Pris: 240 kr (30–24 kr/bit)

+ Perfekt grön med vacker dekoration. Marsipanen smälter i munnen. Smaken är gudomlig. Sylten söt och god. Väldigt god vanilj. Love it!

- Var är vaniljkrämen? Alldeles för mycket sockerkaka.

! Väldigt knallgrön. Lite ”gammaldags”.

Steinbrenner & Nyberg

Östra Larmgatan 6

Antal bitar: 10–12

Pris: 355 kr (35:50–29:58/bit)

+ Ser proffsig ut. Snygg dekor med choklad. Väldigt ”gräddig” grädde - känns äkta. Underbar marsipan, även sockerkakan var fin. Mums!

- Herregud, vad är det för ros de satt på? Snålt med sylt.

! Ser hemgjord ut!

Ahlströms konditori

Korsgatan 2

Antal bitar: 10

Pris: 260 kr (26 kr/bit)

+ Riktigt snygg. Sylten höjde smaken. God lätt grädde. Klart godkänd. En favorit.

- Smakar inte mycket. Blek. Marsipanen ser ut som en mossig gräsmatta. Vill ha mer vaniljkräm.

! Ger det blekaste intrycket. En ton av citrus.

Ica Maxi

Grafiska vägen 16

Antal bitar: 10–12

Pris: 241 kr (24:10–20:08/bit)

+ Klassiskt utseende. Detta ÄR en prinsesstårta. Fin kombination med grädde och vanilj i två olika skikt. Bra mandelsmak.

- För mycket vaniljkräm. Marsipanen smakade noll. Ingen riktig ros. Rinnig sylt.

! Florsocker som ett snöfall.

Dahls

Coop Forum, Backaplan

Antal bitar: 10–12

Pris: 245 kr (24:50–20:42/bit)

+ Inbjudande med vackra röda rosor. Konstnärliga blad. God vanilj. Tjock god marsipan.

- En aning torr sockerkaka. Burksylt. Minimal syltrand i botten. Kornig grädde. Klent med florsocker. Överraskar inte.

! Standardtårta.

Jerkstrands konditori

Postgatan 39, Nordstan

Antal bitar: 10

Pris: 220 kr (22 kr/bit)

+ Liten och söt. Tårtan är god, men det är grädden som lyfter. Sockerkakan var okej.

- Tramsigt med flagga. Knasig ros. Marsipanen smakade förfärligt. För blek och ljusgrön. Supertrist botten.

! Gräddig. Nejlika istället för ros.

Nöjds konditori

Stora Badhusgatan 12

Antal bitar: 10–12

Pris: 300 kr (30–25 kr/bit)

+ Stor och maffig. Den blodröda rosen lockar. Sylten distinkt och god.

- Det enda goda var chokladen. Marsipanen håller inte måttet. Intetsägande. För tjock botten. Mycket vaniljkräm, men den var för smaklös.

! Helt rund, som en ballong.

Enligt renläriga bakfantaster är det som vi amatörer kallar en prinsesstårta inte alls en prinsesstårta.

En ”riktig” prinsesstårta innehåller enbart sockerkaka, vaniljkräm, grädde och marsipan.

Lägger man till sylt bör skapelsen istället kallas för operatårta.

En prinsesstårta ska bestå av luftiga sockerkaksbottnar, och mellan dem vaniljkräm blandat med vispad grädde. Under marsipanlocket ska det bara finnas vispad grädde – inte sockerkaka.

Över marsipanen pudras florsocker innan tårtan pyntas, vanligtvis med röd marsipanros.

Källa: Allt om mat

Det ursprungliga receptet på prinsesstårta finns i Prinsessornas kokbok från 1930-talet. Den gavs ut av hushållsläraren Jenny Åkerström som undervisade fina flickor på Östermalm i Stockholm, däribland prinsessorna Märtha, Margaretha och Astrid.

I kokboken heter den ”grön tårta”, ett namn som senare ändrades eftersom prinsessorna sägs ha varit speciellt förjusta i den.

Om marsipanöverdraget har annan färg än grönt kan tårtan kallas prinstårta, eller Carl-Gustav-tårta (med gul marsipan), alternativt operatårta (med rosa marsipan).

2004 började organisationen Sveriges bagare och konditorer kalla sista veckan i september för Prinsesstårtans vecka.

Källa: Wikipedia

Tårtorna beställdes anonymt och hämtades samma dag som testet ägde rum. Fram till serveringen förvarades de i kylskåp.

Paneldeltagarna fick inte veta var tårtorna var inköpta.

Halva panelen började provsmaka tårta nummer ett, den andra halvan med nummer fem.

Kommentarerna är hämtade ur paneldeltagarnas testprotokoll.

ANNONS