Tändare grill - test

ANNONS
|

Att laga till maten utomhus under lagom primitiva förhållanden är något som lockar en växande skara. Variationerna av grillar är numera otaliga, och alternativen för att få fyr på kolen har också blivit fler.

GP Konsument valde ut sex olika typer av grilltändare och satte dem i händerna på en expertpanel bestående av sex deltidsbrandmän från Lerums brandstation i Stenkullen.

Indelade i två grupper och med öppna spjäll på grillarna, testade de sig igenom de olika tändningsmetoderna.

- Kolla vad det sprätter på händerna. Det är väldigt mycket gnistbildning, konstaterade Olle Lundberg när röken skingrats över kolen som den eldsprutande Looftlighter fått ordentlig fart på. Gnistregnet var intensivt över den stryktålige testaren.

ANNONS

- Är man inte van att få gnistor på sig skulle man nog lägga den här ifrån sig ganska kvickt, löd Lundbergs utlåtande över testets dyraste tändare.

Det kändes bra att räddningstjänstens övningsfält var försett med stenläggning under gnistregnet.

Betydligt lugnare gick det till i andra hörnet av testytan, som var takskyddad från det tunt strilande sommarregnet. Där testades Nitor tändpapper, med stolt märkning av Naturskyddsföreningen.

- Det händer ju ingenting. Ska vi hjälpa till lite, undrade Roger Rhodin och antydde med en gest att man kunde tända på några fler än de tre tändremsorna som brann i kolen.

Milt förmanad att inte påverka testet i någon riktning släppte han tanken och inväntade tålmodigt den segdragna glödningsprocessen. Efter drygt 30 minuter var glöden perfekt. När det var nästa grupps tur användes fyra tändremsor och det gav resultat, tiden blev cirka 25 minuter.

Den mest komplicerade tändmetoden, tändröret Kingstone, som skulle fyllas med kol och ställas över brinnande papper, höll på att ramla bort redan innan start. En av skruvarna till handtaget nådde inte in till hållarens gängor. Dessbättre fanns det i GP:s skruvförråd en längre skruv, och testet av tändröret kunde genomföras.

Det blev dock ingen succé. Vid momentet när kolen skulle hällas över till grillen uppstod ett rejält gnistregn. "Farlig" och "svår att hantera", löd ett par av omdömena från männen som ändå är vana vid att hantera glödande materia.

ANNONS

Det antyddes från panelen att med briketter skulle sannolikt det häftiga sprakandet utebli. Men det fanns inget i instruktionen som varnade för att röret var olämpligt att tända kol med.

Det noterades även att det överhettade grillröret inte var riskfritt när det väl fyllt sin funktion och skulle ställas bort.

Sammantaget kunde konstateras att de båda apparaterna Looftlighter och Kingstone var snabbast och fixade färdig glödbädd på cirka en kvart, men de föll tungt på den riskfyllda hanteringen. Det tog cirka 10 minuter längre tid för de lugnt brinnande metoderna som hamnade i topp för säkerhetens skull.

Braständare Solstickan

Producent: Swedish Match

Material: Stor och tjock "tändsticka" av trä och vax.

Pris: 17:00

Inköpsställe: ÖoB

+ En lättbegriplig instruktion. Mycket lätt att använda. Bara ett moment. Minimal risk med denna tändare.

-

! Billigast o bäst

Gastro Grilltändare

Producent: Coop

Material: Elektrisk. Hantag i bakelit och glödande tråd.

Pris: 99:00

Inköpsställe: Coop Forum, Bäckebol

+ Bra och enkel instruktion. Sköter sig själv. Inget smuts eftersom man inte behöver komma i kontakt med kolet.

- Den glöder när man tar bort den från kolbädden, kan orsaka brand eller brännskador.

! Miljövänlig

Tändvätska

Producent: Coop

Material: Petroleumbaserad

Pris: 29:90

Inköpsställe: Coop forum, Bäckebol

+ Bra med information om farlighet och barnsäker kork. Lätt att spruta på, sedan vänta och så tända. Blev glöder ganska snabbt.

- Gav höga lågor. Osande lukt

! Beprövad metod

Nitor tändpapper

Producent: Nitor

Material: Strimlor av pappersmassa och stearin

Pris: 39:00

Inköpsställe: Järnia, Järntorget

+ Bra instruktion med bilder som alla kan förstå. Lätthanterlig och liten risk.

- Tog lite lång tid att få glöd. Osar och ryker en del.

! Bra miljöval enligt Naturskyddsföreningen

Kingstone grilltändare

Producent: Anges ej

Material: Tändrör av plåt.

Pris: 179 kr

Inköpsställe: Bauhaus

+ Bra varningstext. Lätt att "starta" och snabbt resultat.

- Sprätter mycket gnistor kring den. Ryker ganska mycket. Svår att hantera. Lätt att tappa kol då de ska hällas över till grillen. Farlig.

! Kräver sin brandman

Looftlighter

Producent: Looft Industries AB

Material: Elektrisk. Handtag i plast, rör av plåt.

Pris: 395 kr

Inköpsställe: Hornbach

+ Lättläst instruktion. Ger snabbt glöd.

- Mycket rök till en början. Tar tid att få jämn glöd över hela bädden. Blåser ut gnistor i omgivningen. Kräver skyddsutrustning för att man ska stå ut.

! Blåsningsuppfinning

De sex anordningarna för att tända grillen köptes in i olika butiker i Göteborg. Inför testet inhandlades även sex identiska klotgrillar, gaständare för antändning, samt grillkol. Grilltändarna numrerades och testpanelen delades in i två grupper där grupp 1 testade grilltändarna 1-3, och grupp 2 tändarna 4-6. Lika mycket kol mättes upp i vardera grill. När grillbädden uppnått stadiet "färdig glöd", tömdes det glödande kolet ut och grillarna kyldes ner. Panelens grupper bytte plats och genomförde nya testomgångar.

Panelen bedömde och protokollförde grilltändarnas instruktioner, hur de var att hantera, tiden för färdig glöd samt riskerna.

Kommentarerna är hämtade från panelens protokoll. Grilltändarna kan finnas till andra priser i andra butiker.

5 fyrar = lysande

4 fyrar = utmärkt

3 fyrar = bra

2 fyrar = godkänt

1 fyr = underkänt

överkorsad fyr = uselt

Rolf Eklöf, 60

Bosse Florell, 45

Erik Helmborn, 29

Olle Lundberg, 45

Robert Magnusson, 39

Roger Rhodin, 45

ANNONS