– Det är ett riskmoment att resa nu, säger Gabriella Hallberg på Konsumenternas försäkringsbyrå.
– Det är ett riskmoment att resa nu, säger Gabriella Hallberg på Konsumenternas försäkringsbyrå. Bild: Bild: Athina Strataki, Pressbild, och TT

Så skyddar din försäkring på resa under pandemin

Längtar du efter att ta dig utomlands?
– Det är ett riskmoment att resa nu när det är så rörigt och man måste ta höjd för sådant som kan inträffa, säger Gabriella Hallberg på Konsumenternas försäkringsbyrå, som anser att försäkringsbolagens villkor kan vara svårtolkade för den som är ovan.

ANNONS
|

Allt är inte som vanligt även om utrikesdepartementet hävt reseavrådan för många länder. Är du ändå redan sugen på att planera en resa? Tänk då på att det är resenärens ansvar att hålla sig uppdaterad om vad som gäller på plats under pandemin och att förutsättningarna snabbt kan ändras med nya restriktioner och gränser som stängs.

Hemförsäkringens reseskydd gäller för resor i hela världen i upp till 45 dagar. Hemförsäkringsbolagen samarbetar med alarmcentraler som de kontaktar när försäkringstagarna behöver hjälp på resmålet om de till exempel blivit sjuka eller skadade. Exakt vad som gäller för din ersättning om du exempelvis blir kvar på sjukhus framgår i dina försäkringsvillkor.

ANNONS

LÄS MER:Så ska researrangörerna locka tillbaka konsumenterna

LÄS MER:Solkusten lockar turister med gratis covid-försäkring

LÄS MER:Svenske tennisprofilen Magnus Norman höll padelkurs för kändisar i Spanien

Du bör alltså ta reda på vad din hemförsäkrings reseförsäkring kompenserar – och inte täcker.

– Och stämma av med ditt bolag eller alarmcentral före du agerar, säger Gabriella Hallberg som är jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Det kan vara så att du behöver en extra reseförsäkring ifall du skulle insjukna på plats, exempelvis om du behöver ta dig hem på en annan dag än din icke ombokningsbara biljett gäller för eller om du åkt till ett land som utrikesdepartementet, UD, avråder från att resa till.

– Man kan komplettera sitt skydd i hemförsäkringen med det som behövs i en annan försäkring. Gör en helhetsbedömning, tipsar hon.

Exempel på sådana företag som erbjuder den typen av kompletterande försäkringar är Gouda reseförsäkring, Europeiska ERV och Solid Försäkring.

Då gäller avbeställningsskyddet ifall du blir sjuk

Avbeställningsskyddet i din hemförsäkring gäller om du råkat ut för ett olycksfall eller blivit sjuk och det kräver läkarintyg. Det har alltså inget att göra med om du plötsligt inte vill resa på grund av oro eller att UD kommer med en avrådan att avstå från att resa till landet.

Ambulansflyg kan kosta upp till en miljon kronor

Alla hemförsäkringars reseskydd ersätter händelser som annars kan bli mycket kostsamma för dig om du drabbas av akut sjukdom eller olycksfall. Du kan få ersättning för till exempel vårdkostnader eller hemtransport till Sverige vid en svår skada.

Om du har en pågående sjukdom eller skada, kontakta alltid ditt försäkringsbolag före resan. Du kan behöva göra en medicinsk förhandsbedömning för att veta om ditt reseskydd gäller.

Ett ambulansflyg inom EU kan till exempel kosta upp emot 500 000 kronor. Hemförsäkringens reseskydd eller en separat reseförsäkring kan ersätta sådana kostnader. Är du oförsäkrad får du stå för hela kostnaden själv.

Ambulansflyg från Kalifornien i USA kostar till exempel en miljon kronor och omkring 800 000 kronor från Thailand.

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

Hos de fyra hemförsäkringsbolagen i vår jämförelse saknas avbeställningsskydd i grundförsäkringen och du måste ha ett resetillägg eller utökad omfattning på hemförsäkringen för att få det. Hos Folksam heter tillägget ”Resklar”, hos Trygg-Hansa ”Utökad reseförsäkring”, hos Länsförsäkringar måste man ha tecknat det ”Utökade reseskyddet” och hos If måste man ha ”Stor hemförsäkring”. Tänk på att du måste ha det extra tillägget innan du blir sjuk för att kunna utnyttja avbeställningsskyddet, med de villkor som anges hos respektive försäkringsbolag.

ANNONS

Ibland krävs mer än att du är frisk för att försäkringen ska gälla

Det räcker inte alltid med att vara frisk och kunna åka. Det kan också krävas att du har varit frisk ett tag, för annars finns risk för att reseskyddet i din hemförsäkring inte täcker vård om du skulle insjukna på nytt på resmålet.

Men vad som gäller beror på vilket hemförsäkringsbolag du har.

Om du har varit allvarligt sjuk i covid kan särskilda krav ställas på karenstid innan din försäkring gäller fullt ut. Men inte alla hemförsäkringsbolag har sådana villkor i sitt reseskydd.
Om du har varit allvarligt sjuk i covid kan särskilda krav ställas på karenstid innan din försäkring gäller fullt ut. Men inte alla hemförsäkringsbolag har sådana villkor i sitt reseskydd. Bild: Anders Wiklund/TT

Länsförsäkringar och Trygg-Hansa har ingen karensperiod från det att försäkringstagaren har friskförklarats från covid, eller annan sjukdom, utan är man frisk vid avresan gäller försäkringen under resan.

Folksam och If har däremot en karensperiod på tre månader. Du ska alltså ha varit besvärsfri och inte heller ha sökt vård för sådana symptom under den perioden.

– Det kan vara svårt att veta vad som är akut och vad som är ett pågående sjukdomsförlopp, för då hamnar man i något som är ett förväntat vårdbehov. Och då ska man vara försiktig med att resa, säger Gabriella Hallberg.

Försäkringsbolaget If påpekar i sitt skriftliga svar till GP: ”För att få ersättning för kostnader för en svår eller kronisk sjukdom som du haft tidigare måste du ha varit besvärsfri. Det vill säga, återfaller du i samma sjukdom anses den inte som ny och oförutsedd om du inte varit frisk eller besvärsfri i tre månader. Om du har intensivvårdats för covid måste du ha återhämtat dig och varit frisk i tre månader.”

ANNONS

Folksam: ”Vi har vår tre månaders regel att förhålla oss till, vi erbjuder medicinsk förhandsbedömning och kan därmed acceptera kortare tid ifall man kan se att personen är frisk från sin föregående sjukdom och inget samband finns ifall man blir sjuk igen.”

Om du blir sjuk på din resa

Med undantagen ovan så gäller hemförsäkringens reseförsäkring för skäliga kostnader om du blir akut sjuk i covid när du är på resande fot.

Har du rest till ett land som UD avråder från finns undantag hos två av våra fyra bolag. Men Trygg-Hansa och Folksam har inga undantag för att ersätta sjukvårdskostnader för covid-19 om du blivit sjuk i ett land som UD avrått från att resa till.

Folksam skriver exempelvis: ”Vi ersätter nödvändiga och skäliga kostnader för vård vid akut sjukdom. Vi har inget undantag att försäkringen inte gäller om du reser till land som UD avråder från.”

Och Trygg-Hansa: ”Eftersom vi inte har något ’UD-undantag’ (annat än för krigsskador) så spelar det inte någon roll för ersättningen om UD gått ut med en avrådan.”

Efter drygt ett års pandemi börjar en del konsumenter få ett sug efter att få resa. Men bör man resa alls? Det kan fortfarande vara ett ansträngt sjukvårdsläge i regionen dit du kommer och därför kan försäkringsbolagen ha svårt att via SOS hjälpa sina kunder på plats. Tänk på att det är ditt ansvar som resenär att ta reda på vilka restriktioner som gäller på ditt resmål och att dessa förutsättningar snabbt kan förändras.
Efter drygt ett års pandemi börjar en del konsumenter få ett sug efter att få resa. Men bör man resa alls? Det kan fortfarande vara ett ansträngt sjukvårdsläge i regionen dit du kommer och därför kan försäkringsbolagen ha svårt att via SOS hjälpa sina kunder på plats. Tänk på att det är ditt ansvar som resenär att ta reda på vilka restriktioner som gäller på ditt resmål och att dessa förutsättningar snabbt kan förändras. Bild: Fredrik Persson

Medan det hos försäkringsbolagen If och Länsförsäkringar inte täcks i de fallen där du väljer att åka till ett land som UD har med på sin lista, men med olika villkor.

ANNONS

If skriver: ”Avresedatum är det vi tittar på, i kombination med datum för avrådan.”

Och Länsförsäkringar som också har undantag men med tidsmarginal: ”Om kunden rest innan UD avråder gäller försäkringen enligt villkor i längst tre månader.”

Om du hamnar i karantän på resmålet

Inget av de fyra bolagen, Folksam, If, Länsförsäkringar och Trygg-Hansa täcker kostnader för karantänvistelse på ditt resmål. Det vill säga om du måste isolera dig utan att du själv är smittad av covid, när landet du är i kräver det exempelvis på grund av ett utbrott på platsen.

Men det finns andra försäkringar som täcker det.

– Det kan bli höga kostnader om blir en karantänsituation, man ska se till att vara försäkrad för det, säger Gabriella Hallberg.

Gouda reseförsäkring, med ett särskilt tillägg, täcker även kostnader om du blir satt i karantän på resmålet på grund av smittläget. Men bara om du har tecknat dig för det extra momentet som kallas ”semestergaranti”, för resor kortare än 45 dagar. Då får du exempelvis merkostnad för hotell, mat och ny flygbiljett hem om du inte kan resa hem som planerat.

Hängmatta i Paris med en god bok låter inte fel. Men om du blir fast i en karantänsituation utan att du själv är sjuk måste du se till att ha en extra försäkring för att täcka de kostnaderna det för med sig om du blir kvar längre än planerat.
Hängmatta i Paris med en god bok låter inte fel. Men om du blir fast i en karantänsituation utan att du själv är sjuk måste du se till att ha en extra försäkring för att täcka de kostnaderna det för med sig om du blir kvar längre än planerat. Bild: Mehdi Chebil/TT

Men tänk på att allt inte ingår här heller och läs din extraförsäkrings villkor noga. Ett exempel på händelse som inte omfattas är evakuering från en destination som vid tidpunkten för din utresa var berörd av pandemin. Detta då situationen var känd vid utresan.

ANNONS

Du får heller inte ha fyllt 70 på utresedagen hos Gouda. Räkna med runt tusenlappen för en månads premie. För dig som fyllt 70 finns en seniorreseförsäkring.

Reseskyddet i hemförsäkringen gäller i 45 dagar

En extra reseförsäkring kan behövas inte bara som tillägg till din hemförsäkring, utan också för att ha den som en förlängning av den om ditt bolag inte tillåter att du förlänger reseförsäkringen efter den 45:e dagen. Folksam har säljstopp på reseförsäkringar efter 45 dagar sedan mars förra året.

Det behöver inte bara vara så att du planerat en längre resa, utan det kan bli nödvändigt med en förlängning ifall du skulle bli fast i landet på grund av att du är sjuk, att gränserna stängs eller av annan orsak.

Hemförsäkringens reseförsäkring gäller i 45 dagar. Efter det går den normalt att förlänga, men ett av våra fyra försäkringsbolag har stopp för den möjligheten för närvarande.
Hemförsäkringens reseförsäkring gäller i 45 dagar. Efter det går den normalt att förlänga, men ett av våra fyra försäkringsbolag har stopp för den möjligheten för närvarande. Bild: Maja Suslin/TT

Försäkringsbolaget Folksam skriver i sitt svar: ”Blir någon kvar av medicinska skäl mer än 45 dagar får vi tillsammans med SOS International hitta en lösning i det enskilda fallet och till exempel stå för risken ett antal extra dagar innan personen kan transporteras hem.”

– Se till förlänga ditt reseskydd i tid så att du inte redan hunnit bli oförsäkrad. Vissa bolag tillåter ett visst glapp, men det är onödigt att ta den risken, säger Gabriella Hallberg.

Hos de tre övriga går det att förlänga hemförsäkringens reseförsäkring, förutsatt att den gäller, från den 46:e dagen, alltså hos If, Länsförsäkringar och Trygg-Hansa.

ANNONS

Kan bli fler utbrott i pandemin

Utöver detta kan det fortfarande komma att bli stora utbrott på grund av nya virusstammar. Då kan det bli evakuering av alla och för det ersätter enligt villkoren två av de fyra hemförsäkringsbolagen i vår jämförelse. Trygg-Hansa och Länsförsäkringar har inte med pandemi bland sina villkor.

– Försäkringsbranschen har inte tidigare varit anpassad för detta. Det kommer att komma tydligare villkor så att det blir enklare att hantera både för konsumenter och försäkringsbolag. Det är svårtolkat för konsumenterna som det är nu, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.
– Försäkringsbranschen har inte tidigare varit anpassad för detta. Det kommer att komma tydligare villkor så att det blir enklare att hantera både för konsumenter och försäkringsbolag. Det är svårtolkat för konsumenterna som det är nu, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå. Bild: Bild: Athina Strataki, Pressbild

Här hjälper det inte med att ta en extra reseförsäkring. Exempelvis Gouda reseförsäkring har också ett undantag. Så här står det: ”Ett exempel på händelse som inte omfattas är evakuering från en destination som vid tidpunkten för din utresa var berörd av pandemin, detta då situationen var känd vid utresan.”

Folksam har däremot inskrivet ”smittspridning” som en orsak där katastrofskyddet kan gälla: ”I dag finns ingen avrådan inom EU och då gäller katastrofskyddet precis som det gjorde i mars förra året och vi skulle ersätta evakuering på grund av smitta.” Förutsättningen är att försäkringstagaren rest dit innan UD kommer med sin avrådan.

If skriver likaså: ”När det gäller katastrofskyddet så är det korrekt även för If, det vill säga försäkringen gäller inte om avrådan finns i dag, men då UD inte avråder från resor till länder inom EU gäller katastrofskyddet om en ny epidemi inträffar och UD rekommenderar människor att ta sig hem eller avråder dem från att åka dit.”

ANNONS

När du kommer hem från en utlandsresa

• Covidtesta dig vid ankomst samt på dag fem.

• Stanna hemma i sju dagar oavsett testresultat.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Vad händer med ett plötsligt vaccinationskrav?

Det ser i nuläget också ut som om både EU och andra länder kan komma att införa inresekrav på vaccinationsintyg redan från i sommar, där också alternativet negativt PCR-test och antikroppar kan finnas med. Då kan det bli aktuellt att kolla det med ditt hemförsäkringsbolag om det ersätter för kostnader som uppkommer i samband med det. Folksam skriver i sitt svar till GP: ”Vi ersätter inte merkostnader för att man inte blir insläppt i ett land som plötsligt kräver vaccinationsintyg.” Och sammanfattningsvis: ”Att resa i dessa tider innebär att man får räkna med att resan kanske inte blir som planerat, dyrare omkostnader, ändrade resplaner på grund av omständigheter i landet man åkt till.”

EU-kortet täcker kostnader för nödvändig sjukvård

Med det europeiska sjukförsäkringskortet, det som kallas för EU-kortet, har du som är EU-medborgare rätt till nödvändig sjukvård i andra EU/EES-länder, Schweiz och Storbritannien på samma vis som invånarna i landet du besöker.

EU-kortet ersätter däremot inte hemresor med till exempel ambulansflyg.

Sverige har också avtal om sjukvård med några länder utanför EU, som exempel Australien. Men du bör ändå ha en reseförsäkring.

I länder utanför det som EU-kortet täcker får du i regel själv stå för dina vårdkostnader om du är oförsäkrad. I några länder kan intensivvård kosta 40 000-100 000 kronor per dygn beroende på i vilket land du befinner dig i.

Försäkringsbolagens uppgiftslämnare

GP Konsument har bett försäkringsbolagen svara skriftligt på frågor om villkoren. Fyra experter har bidragit med svaren från respektive försäkringsbolag:

Folksam: Hélène Mood, verksamhetsspecialist inom resor.

If: Jenny Rudslätt, försäkringsexpert.

Länsförsäkringar: Björn Schwedin, avdelningschef sakfrågor.

Trygg-Hansa: Håkan Franzén, försäkringsexpert.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS