"Svenska äpplen är fantastiska"

ANNONS
|

Hur mår det svenska äpplet?

- Det svenska äpplet mår väldigt bra, men frågan är hur äppleodlarna mår. Det finns alldeles utmärkt svensk frukt men det gäller att få ut tillräckligt mycket av den till affärerna, så folk hittar den och köper den kontinuerligt. Vad jag förstått av dem som kan sånt här så har vi inte alltid en tillräckligt stor och jämn volym, och då är det besvärligare för affärsledet att handla in frukt när den finns. Det är enklare att ha en beställning liggande hos en stor importör som plockar in samma mängd av Golden delicious och Granny Smith vecka efter vecka 52 veckor om året.

ANNONS

- Det är kortsiktigt, för man kan i stället se det som fantastiskt att man kan erbjuda såna här primörer och vända synen på vad äpplen är, något man kunde plocka fram på samma sätt som när det är kräftpremiär eller när de nya potatisarna kommer.

Behöver vi de utländska äpplena?

- Kanske möjligen under några månader på sommaren. Med moderna sätt att lagra frukt så kan man mycket väl ha svenska äpplen fram till april utan problem.

Har sorterna blivit fler på senare år?

- I butiken har de nog blivit fler igen. Förr i världen fanns det väldigt många sorter. En vanlig skånsk odling hade ju femton sorters äpplen för hundra år sedan. Sen skedde en likriktning, och för en tio, femton år sedan skulle det helst finnas gröna och röda äpplen, eller gula och röda, helt enkelt. Nu har det börjat bli fler. Nu finns det i allmänhet en fyra, fem, sex sorter, och vissa lite större affärer har börjat inse att om man har flera olika sorter intill varandra så köper folk mer och blir mer intresserade av produkten som sådan. Men det där är något man måste jobba med. Att göra affärerna intresserade.

ANNONS

Finns det något negativt med att äpplena odlas på så kallade spindelträd, som påminner om druvodlingar?

- Nej, frukten blir normalt bättre om det är ett rätt så litet träd som lägger mycket av sin energi på att producera frukt, inte på grenar och blad. De gamla tidernas träd gav mindre frukt.

Hur skall vi förvara våra äpplen?

- Ingen aning, jag förvarar aldrig några äpplen. Vi har ju professionella lagerlokaler här.

Jag tänkte mer på att du kanske har en påse med dig hem ...

- Jag köper ju aldrig äpplen heller, men om jag tar med mig en påse från jobbet så slänger jag in den i kylskåpet. De skall förvaras kallt. Skall de ligga flera dagar så är papperspåse eller plastpåse med lite hål i bättre.

Om du skulle ge ett allmänt råd till äpplekonsumenten?

ANNONS

- Du skall leta reda på affärsinnehavaren och tala om att du vill se fler svenska äpplen. Är du inte nöjd med kvalitén så säg till att du är beredd att betala lite mer för bättre kvalitet. Jag gjorde det själv nyligen i en butik i Uppsala som hade en låda uschlig små jättehemska Aroma-äpplen intill de stora importäpplena. Handlaren menade att de stora svenska äpplena skulle kunderna inte betala för. Men om kunden inte får en chans, så blir det ju inget. Man måste säga till, inte bara låta bli att handla. Och lådor utan sortnamn skall man inte acceptera.

Vilket är ditt favoritäpple?

- Det finns inte. Det är så många olika. Det är som att fråga en mamma vilket som är hennes favoritbarn. Det kan man inte göra.

- ... men just nu finns det ett som är perfekt och moget som heter Fredrik, som odlas i hemträdgårdar och kan hittas hos en del ekologiska butiker.

ANNONS