Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Superlim inte alltid superbra

På vissa material fäster superlimmen knappt bättre än målarfärg.

Ett lim som fäster snabbt och bra och som dessutom limmar alla möjliga material? Det låter som en dröm – inte undra på att de kallas superlim! Testfakta har på uppdrag av oss låtit testa sex superlim som man hittar i mataffären, byggvaruhuset eller hobbybutiken. 
Limmerna testades på stål, ABS-plast, trä och keramik och det finns en hel del att invända mot kvaliteten på produkterna. Sämst är Bostik som bland annat misstyckas kapitalt med att limma metall, trots att det är något man säger sig klara. När SP testar limmet så sitter stålet knappt bättre än en väggfärg.
- Ett lim som fäster så här dåligt på metall borde egentligen inte marknadsföras för just metall. Det är nästan så man misstänker att de missat i kvalitetskontrollen, säger Viktor Emanuelsson, testledare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som utfört testet.
Jasper Cole, produktansvarig på Bostik tycker resultaten är tråkiga och uppger att företaget kommer undersöka vad det kan finnas för förklaring i deras egen hantering. 
- Vi har sålt den här produkten i över tio år för de här användningsområdena utan några klagomål från kunder eller återförsäljare. Vår slutsats är därför att det är en lämplig produkt för gör-det-självare.
Klicka på tabellen så syns hela:


 Övriga limmer funkar i och för sig bra första dygnet. Men bara för att ett lim fäster från början är det inte säkert att lagningen håller i längden. Efter att ha utsatts för ett åldringstest förlorade Illbruck fästet på plast medan UHU varken klarar stål, trä eller keramik längre. 
Mest förvånande är ändå hur dåligt limmen klarar fukt och kyla. Efter sju dygn i fuktigt klimat följt av nedfrysning till minus 20 grader, är det ingen som har någon limstyrka kvar. Ändå är det ingen tillverkare som avråder från utomhusbruk. Tvärtom rekommenderar vissa till och med att produkten används för lagningar i bilen. 
- Det är tydligt att man inte bör använda den här typen av produkter utomhus. Limfogarna har troligtvis frostsprängts och håller inte för några större krafter längre, säger Viktor Emanuelsson.
Jasper Cole på Bostik tycker det är bra att Testfakta låtit testa limmerna för utomhusklimat. 
- Vi ska titta på detta och kritiskt granska de temperatur- och klimatbegränsningar vi anger för produkten, säger han. För den som bara tänkt limma saker som man har inomhus finns det ändå bra produkter på marknaden. Bäst i test blir limmet från Biltema som klarar att limma alla material bra och dessutom härdar snabbt. Även Loctite får mycket bra resultat.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.