Stort test av löksill

Klädesholmen gör väldigt god löksill enligt vår panel. Mycket godare än Abba och Lysekil.

ANNONS
|

Löksill är en klassiker på julbordet och bredvid senapssillen en av svenskarnas sillfavoriter. Blandningen av peppar, lök, sill, ättikslag och andra kryddor bryter fint mot de andra rätterna på smörgåsbordet.

– Det är gott när det blir en bra balans mellan kryddor och lök så att löken kommer fram på ett tydligt sätt, säger Christina Wernersson när testet av tio sorters löksill är över.

Men vi tar det från början. Panelen bänkade sig framför numrerade tallrikar där sillbitarna låg upplagda. Det doftade jul i hela rummet.

– Konsistensen är nästan det viktigaste av allt, sade Claes Franzén och skar i sillen, smakade och antecknade.

ANNONS

– De är goda allihop. Jag tycker inte att någon är riktigt dålig, sade Fredrik Scandorff, som alltid äter lök- senap- och slottssill på julbordet.

Och resultatet av testet visade att alla tio sorter med god marginal blev godkända. Men ingen var en riktig fullträff. Däremot fick hela fyra varianter fyra fyrar var.

Bäst i test, efter den sammanvägda bedömningen, blev löksillen från Alax. Den fick omdömen som ”härlig, lagom stark, bra tuggmotstånd och god eftersmak”.

Alax var en av de självständiga sillfabrikanter som tillsammans med Bråse, Klockbojen och PK Konserver gick samman 2002 till ett gemensamt företag – Klädesholmen. Alax behölls som varumärke och receptet skiljer sig från Klädesholmens löksill. Den varianten finns också med i testet, men den hamnade en liten bit längre ner i fältet, på plats fyra, men även den knep fyra fyrar i betyg.

Det visade sig nämligen att panelen hade delad uppfattning om de tre sorter som kom efter vinnaren och det var den avgörande skillnaden när vinnaren korades. Några ur panelen tyckte att dessa sorter var utsökta. Eller som Hasse Nylén skrev i sitt protokoll om sillen från Coop: ”Den får mig att tänka på julbord och ledighet, en perfekt balans av alla smaker".

ANNONS

Andra tyckte att sillen smakade något för vasst eller kryddstarkt. Men de positiva omdömena och höga betygen övervägde.

Tre fyrar fick sillen från Admiral och Ica. Varianterna från Abba, Lysekil, Prinsens sill och sallader samt Garant fick två fyrar var i betyg och placerade sig i nämnda poängordning.

Vinnaren från Alax och trean från Eldorado är testets allra billigaste sill med ett kilopris på 79,60 kronor. Dyrast i testet är Lysekils som kostar 157,90 kronor kilot.

Ibland kan ordet julmat ge hälsoångest. Men sill är nyttigt att äta och hälsoeffekterna är flera. Sillen är rik på omega-3 fettsyror som vi enligt Livsmedelsverket helst ska få i oss 2,5 till 3 gram om dagen av. I 100 gram sill finns ungefär 3,8 gram omega-3. Och sill är ett av de absolut billigaste sätten att få i sig detta nyttiga fett.

Dessutom innehåller sill D-vitamin, den är rik på selen och andra mineraler. Genom att äta sill minskas risken för hjärt- och kärlsjukdomar bland annat genom att våra blodfetter påverkas positivt då det goda kolesterolet HDL ökar.

Men spelar det någon roll om man äter klar sill eller slår till på en såsig senapssill? Det är inte så att senapssill är mer onyttig. Enligt Livsmedelsverkets databas över näringsämnen innehåller senapssill med sås 237 kcal per 100 gram, men en av våra löksillar innehåller 250 kcal.

ANNONS

Fakta: Om testet

  1. Vi köpte tio sorters löksill i vanliga livsmedelsbutiker. Sillen serverades på numrerade tallrikar. Halva panelen började provsmaka sorterna som hade låga nummer, andra halvan sorterna med höga nummer.
  2. Till testet serverades kranvatten och smörgåsrån.
  3. Kommentarerna är hämtade ur paneldeltagarnas protokoll.
  4. Sillen kan finnas till andra priser i andra butiker. Kilopriset som anges under produkterna är priset per kilo sill.
  5. Fakta: Om sill
  6. Sill är en av de vanligaste fiskarterna och har alltid varit en populär maträtt. Den kan serveras stekt, rökt, saltad, inlagd eller som surströmming.
  7. Inlagd sill kan varieras på väldigt många sätt och är vanligt förekommande på matborden under högtider som jul, påsk och midsommar.

Egen löksill

  1. Vill du göra egen löksill? Här är ett recept från ica.se
  2. Detta blir 4 portioner till en buffe.
  3. 2 rödlökar
  4. 3 dl vatten
  5. 1 dl ättiksprit (12%)
  6. 2 dl socker
  7. 1 lagerblad
  8. 10 kryddpepparkorn
  9. 1 burk inläggningssill (à ca 400 g)

Så här gör du

  1. Skala och skiva löken. Koka upp vatten med ättikssprit, socker, lagerblad, kryddpeppar och lök. Låt lagen bli kall.
  2. Häll av och skölj sillfiléerna, skär dem i bitar och lägg i lagen. Låt sillen stå i minst 2 dygn.
ANNONS