Storhandlar och spontanköper

ANNONS
|

”Köp mjölk. Glöm inte köttfärs. Vi behöver frukt.” Flera gånger i veckan skickar Maria Hjälte sms till sin man om vad han ska köpa med sig på hemvägen. Liksom de flesta familjer med skolbarn lägger Maria och Jens mycket tid i mataffären.

–Vi är nog ganska ostrukturerade. Särskilt med mjölk och sånt som går åt hela tiden, säger Maria.

Bra koll

På helgerna storhandlar de med lista. Allt detta handlande har lett till att framförallt Jens har ganska bra koll på matpriser.

ANNONS

–Kanske inte på mjölk och fil. Det köper vi så ofta att jag inte ens orkar kolla vad det kostar. Men köttfärs till exempel. Det har blivit dyrare.

Hänger med ganska bra

Både Maria och Jens är intresserade av matlagning. Därför är det kanske inte så konstigt att de hänger med ganska bra i debatten kring mat. Inte så att de är superinsatta, men intresserade, och upprörs när grisar behandlas illa och eller när maten besprutas onödigt mycket. Men det är inga lätta frågor.

–Jag läste om hur mycket mer man får ut av jorden sedan konstgödsel infördes, säger Jens.

De är båda beredda att betala lite mer om de vet att produktionsvillkoren är schysta och att maten inte innehåller för mycket tillsatser.

–Men jag vet för lite. Visst läser jag på innehållsförteckningen, men jag vet till exempel inte riktigt vilka tillsatser jag ska titta efter, säger Jens.

–Jag bakar allt bröd själv. Det är en basvara som det går åt mycket av i en barnfamilj. Man slipper massa tillsatser och det är mycket godare, säger Maria.

Olika märkningar

ANNONS

Både Jens och Maria tycker det svårt att hänga med i djungeln av olika märkningar. Vad innebär Krav, Rättvisemärkt och ekologiskt?

De köper ekologisk mjölk och bananer men tycker att kravkött blir för dyrt.

–Då låter vi hellre bli kött ibland, säger Maria.

Jens håller inte med. Han är mer av en köttfantast än Maria och flickorna.

Även om Maria och Jens anser att de handlar ostrukturerat så slänger de i princip ingen mat. De är bra på att spara på rester och fixa ihop något av det som är kvar i kylskåpet.

– Jag tror vi har fått det av våra föräldrar. Man slänger inte mat. Rent generellt har jag fått mycket större respekt för mina föräldrar när det gäller matlagning. De har så mycket kunskaper, säger Jens.

ANNONS