Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Stor skillnad på robotars städning

Tror du att du kan få hemmet städat utan att göra jobbet själv? Tänk om - visar vårt stora test.

 

 

 

Ett renare hem utan att lägga mer tid på städning – en lockande tanke. Men om du tror att robotdammsugaren ska vara lika bra som en vanlig dammsugare, och kanske till och med kunna ersätta den – då hoppas du tyvärr på för mycket.
– Robotdammsugaren är mer ett komplement. En vanlig manuell dammsugare är mycket kraftfullare och kommer åt bättre, inte minst vid kanter och hörn. Vill du att det ska bli ordentligt rent kommer du behöva ta fram din manuella dammsugare ändå med jämna mellanrum för att ta upp det robotdammsugaren missat, säger Paul Rogers, testledare på det brittiska laboratoriet Intertek där Testfakta testat sju olika märken på uppdrag av oss.

Electrolux står sig bäst

Hur bra de olika robotdammsugarna lyckas göra rent varierar stort. 
Klart bäst i test är Electrolux som fick upp mer än 95 procent av testdammet från hårt golv. Det kan jämföras med testets sämsta maskin Skantic, som bara fick med sig 38 procent av dammet.
Electrolux kommer också åt bäst vid kanter och hörn, och är också en av få maskiner i testet som klarar att få upp tussar och ludd från mattan.
– Just fibrer på mattor var det testmoment som robotdammsugarna generellt hade svårast med, säger Paul Rogers.
Miele som är en av de dyrare maskinerna i testet klarade mattan sämst av alla. 
Den missade också mycket smuts när maskinernas navigationsförmåga testades. Här fick robotdammsugarna köra på en testbana med stolar, bord och andra hinder som normalt finns i ett hem. På golvet mellan hindren fanns 42 dammiga kontrollytor. När ytorna inspekterades efteråt fick Miele och även Neato underkänt på elva av de 42 ytorna.

Miele hamnar därmed näst sist i testet, med bara en hårsmåns bättre slutbetyg än budgetmärket Skantic.

Speciella behållare

Till skillnad från de flesta vanliga dammsugare har robotdammsugarna små, påslösa behållare där skräpet samlas. Alla måste tömmas ofta, men Skantic och Cleanmates behållare är väldigt små vilket kräver lite för täta tömningar.
– Det är krångligt för användaren och kan snabbt bli ett problem eftersom sugförmågan försämras mycket när dammbehållaren blir för full, säger Paul Rogers.
Cleanmates dammbehållare är dessutom extremt svår att öppna.
– Jag skulle tro att 50 procent av befolkningen inte kan få upp den, man behöver ett stort grepp och mycket starka händer för att klara det.

Kan vara högljudda

En annan aspekt att väga in i valet av robotdammsugare är ljudnivån. Skantic, Cleanmate och Neato låter så mycket när de är igång att det är svårt att hålla en normal samtalston i rummet. Den enda maskin som är riktigt tyst är LG. Men att köra den när man sover är inte realistiskt, menar Paul Rogers.
– Alla maskiner kör in i saker och knuffar runt stolar så att det låter. Risken är att du skulle vakna och tro att du fått besök av tjuvar hemma.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.