Årets test av matjessill.
Årets test av matjessill.

Stabila smaker i årets test av matjessill

TEST: Ingen fullpoängare men många starka varianter. Förstaplatsen delas av två sorter – Lysekils och Falkeskogs .

ANNONS
|

En tallrik med nykokt dilldoftande färskpotatis och matjessill med gräddfil toppad med nyklippt gräslök – det är midsommarlunchen nummer ett.

Handeln säljer stora mängder matjessill veckan före midsommar och enligt Coop kan vissa sorters matjessill ha så mycket som hälften av sin årsförsäljning vid midsommar. Utbudet av den kryddstarka sillen i butikerna är också stort inför sommarhögtiden. Och den finns både i bit och som hela filéer.

Konsumentpanelen satte sig vid bordet för att provsmaka och betygsätta tio varianter. De fick inga andra hjälpande tillbehör än vatten och knäckebröd.

- Jag äter mycket matjessill hela sommaren, säger Lena Henriksson.

ANNONS

- Ja, det är väldigt smidig snabbmat, säger Tuve Kwarnmark (bild).

Två varianter delar på förstaplatsen med fyra fyrar var. Det är den hela filéen Lysekils Bjud på matjesfilé som beskrivs som välbalanserad, perfekt studsig och fint blandade smaker samt Falkeskogs matjessill original i bit. Den beskrivs som en sill med mycket fin blandad smak av fisk och alla kryddor.

Fakta: Om testet

  1. Vi köpte tio sorters matjessill i olika butiker. Vi valde i första hand matjessill i bit, men har också med två varianter hela filéer. Vi på redaktionen skivade upp den hela filén, panelen visste inte om vilka sorter som var hela från början.
  2. Vi lade sillen på numrerade tallrikar. Halva panelen började med de låga numren, den andra halvan med de höga. Panelen uppmanades att smaka en liten bit av varje sort.
  3. Till testet serverades vatten och knäckebröd.
  4. Produkterna kan finnas till andra priser i andra butiker.
  5. Kommentarerna är hämtade ur testdeltagarnas protokoll.

Matjessill

  1. Matjessill är en tillredd form av sill som lagrats på tunna innan den rensas och packas i konserver med en speciell kryddning, bestående av bland annat socker, kanel, kryddpeppar och nejlika. Ofta ingår även sandelträ i kryddningen.
  2. Det svenska namnet matjessill har sitt ursprung i holländskans maatjeshaarin och det lågtyska ordet madikeshering som betyder jungfrusill.

Källa: Wikipedia och Abbas hemsida

ANNONS