Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Stövlar - barn 06

Ett par vinterstövlar för 300 kronor kan vara väl så bra som ett par för 800 kronor. Det visar ett laboratorietest av elva olika vinterstövlar för barn.

Det spelar ingen roll hur varm och fin overall barnet har om han eller hon fryser om fötterna. Få saker kan förstöra en fin vinterdag mer än kalla och fuktiga stövlar.
Alla tillverkare av barnstövlar lovar att deras stövlar är både vattentäta och varma. Är det innehållslösa reklamfloskler eller stämmer det?
Testfakta lät laboratorietesta elva vanliga vinterstövlar, från den billigaste från Skopunkten (Super Beaver) för 249 kronor till Gore-texkängan från Ecco för 800 kronor.
Testet visar att dyrast inte är bäst. Snarare tvärtom.
Eccos stövel hamnade på delad bottenplats med ett betyg på 3,3 medan en av testets billigaste, Friends från Coop för 299 kronor blev bäst i test tillsammans med stövlarna från Viking. Vinnarna nådde upp till totalbetyget 4,3.
- Generellt håller de testade stövlarna bra kvalitet, även om det finns avsevärda skillnader i vissa moment, säger Gunilla Jönsson, chef för Textil- och läderlaboratoriet som utfört testet.
För att testet skulle vara så heltäckande som möjligt undersöktes alla stövlar i fyra olika moment: Hur de klarar kyla, om de är vattentäta, hur snabbt de torkar och hur mycket de väger.
Produktutvecklingen på vinterstövlar för barn har gått snabbt. Den klassiska läderstöveln har ersatts med lätta kängor i kombinationsmaterial, ofta mocka ihop med olika syntetmaterial. För att hålla vätan borta finns det nästan alltid ett så kallat membran mellan yttermaterialet och fodret. Det mest kända är Gore-tex som finns i tre av de testade stövlarna, Viking, Ecco och Superfit. Gore-tex är klart bra, men inte bättre än de andra membranen som också håller måttet.
För är det något som de elva stövlarna är bra på är det att hålla borta vatten. Alla stövlar utom den från Skopunkten fick högsta betyg.
I värmestestet var det bara en stövel som fick maxbetyg. Här fick testvinnaren från Coop en femma medan tre stövlar - Ecco, Kavat och Superfit, endast nådde upp till en tvåa
Även om yttermaterialet är vattentätt blir ofta kängorna våta när snö kommer in i stöveln. Därför testades också hur snabbt stövlarna torkar. Tre timmar i torkskåp räcker inte. Flera av de testade stövlarna hade kvar mer än hälften av fukten efter den tiden.
Betydligt bättre var det efter sju timmar i torkskåp. Då var det torrt i alla stövlar utom i Din Sko (Super Beaver) och Gulliver.
Alla stövlar utom en tillverkas i Asien. Inga stövlar tillverkas i Sverige. Två stövlar saknade reflexer (Superfit och Sorel). Snörning är ett minne blott. Tio av elva stövlar hade kardborrestängning medan den elfte (Sorel) hade elastiskt dragband.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.