Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sportbehå 07

En vanlig sportbehå både krymper och tappar passformen redan efter några tvättar. Det visar ett laboratorietest av nio populära sportbehåar.

Sportbehån kan vara minst lika viktigt som gympaskorna. Inte minst de med lite större byst behöver ett ordentligt stöd för undvika att få ont i ryggen, nacken eller skuldrorna. Ofta kostar de 400-500 kronor. Men hur bra är de egentligen?
Testfakta har på GP:s uppdrag låtit IFP Research laboratorietesta nio populära sportbehåar. Dessutom har fyra motionerande kvinnor fått testa behåarna. Skillnaderna är ganska stora.
- Inte minst när det gäller hur behån återhämtar sig efter aktivitet och tvätt. Idealet är naturligtvis att behån återgår till samma passform och storlek som tidigare. Men ingen var hundraprocentig, bara nästan. Däremot hade fyra stycken dålig återhämtning, säger Ann Stare, som utförde laboratorietestet på IFP Research.
Återhämtningen eller passformen var bara en del i laboratorietestet. Med kvalificerad mätutrustning och mätmetoder enligt europeisk standard svarade laboratorietestet på ytterligare tre frågor:
*Hur smidigt och töjbart är materialet? Testet utfördes både före och efter 25 tvättar.
*Hur reagerar materialet när man svettas? Här mättes hur mycket fukt som stannar i behån och hur bra den andas.
*Hur mycket krymper behån?
I samtliga moment laboratorietestades tio behåar av varje sort. Allt för att få ett så tillförlitligt resultat som möjligt.
Som komplement till laboratorietestet fick fyra motionärer, aktiva inom Friskis & Svettis, prova de olika behåarna under ganska ansträngande fysisk aktivitet. Två hade stor byst medan de två andra hade ganska liten byst.
Tove Gordon, gympaledare på Friskis & Svettis ingick i testpanelen. Som medarbetare i Friskispressen har hon stor erfarenhet av att testa sportbehåar.
- Mycket handlar naturligtvis om tycke, smak och känsla. Men personligen har jag några tumregler. Dels tycker jag att en sportbehå ska sitta tajt och inte ha reglerband. I alla fall om man har stor byst som jag själv.
- Dels tycker jag det är viktigt att verkligen köpa en riktig sportbehå som ger bra stöd. Så kallade sporttoppar är inte alls lika bra. De är ofta snygga med stora loggor. Men de är mer för att visa upp sig i gymmet och visa magen än för att ge riktigt bra stöd för bysten.
De fyra kvinnorna i testpanelen var ganska kritiska. Endast två av de nio modellerna lyckades få toppbetyg. Det var behåarna från Champion och Swegmark som fick en femma i betyg från den delen av testpanelen med stor byst.
De med liten byst gav riktigt dåligt betyg till Röhnisch, Stay in Place och Better Bodies.
Laboratorietestet och testpanelens betyg vägdes till slut ihop till ett slutbetyg.
Solklar testvinnare blev Champions sportbehå med 4,4 i slutbetyg. Lika tydlig jumbo blev behån från Peak Performance.
Några andra intressanta saker från testet var att:
*En behå angav fel storlek redan innan den tvättats. Det var Better Bodies som vid kontrollmätning visade sig ha storlek 70 och inte 75 som stod på tvättinstruktionerna.
*Tre behåar, Champion, Röhnisch och Stay in Place, krympte så mycket att de blev en storlek mindre efter tvätt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.