Sovsäck 07

ANNONS
|

Testfakta har på GP:s uppdrag låtit laboratorietesta tio säckar för sommarhalvåret. Priserna varierade från 149 kronor (Clas Ohlson ) till testets värsting från Haglöfs för 800 kronor. Testet utfördes av IFP Research i Mölndal och fokuserade på värmeisolering, andning och rivstyrka.

Resultatet är entydigt. De billiga säckarna är väl så bra.

- Ingen av de testade säckarna var riktigt dålig. Alla håller måttet, om än med rätt stor variation. De billigare säckarna är som regel tjockare och tyngre. Ska man bära säcken mycket så kanske man föredrar en lätt säck även om den inte är lika varm, säger Ingegerd Hartmann, testledare på IFP Research.

ANNONS

Störst var skillnaden när det gäller värmeisoleringen. Dels beroende på att tjockleken skiljde rejält (från 11 millimeter till 40 millimeter), dels beroende på att materialet höll värmen olika bra.

Högst så kallat Tog-värde, som anger värmeisolering, hade säcken från Jysk. Men noterbart var att den är nästan fyra gånger så tjock som Zlumber Performance 1 från Haglöfs.

För att göra det mer rättvisande räknades värmeisoleringen i förhållande till sovsäckens tjocklek ut. Bäst var den slutliga testvinnaren McKinley, tätt följd av säcken från Fjällräven.

Värmen är en sak. Men släpper inte säcken igenom vattenågna är det risk att den blir lite fuktig och kyler inifrån. Testet visar att de två dyraste säckarna, från Haglöfs och Fjällräven, andades minst.

Rivstyrkan då?

Här var återigen McKinley bäst.

- De säckar som klarar över 30 Newton är riktigt slitstarka. Det är inte så att 15-20 är dåligt. Men det är ändå en rejäl skillnad, säger Ingegerd Hartmann.

För att underlätta för sovsäcksköparen finns en frivillig Europastandard för sovsäckar. Den ska bland annat visa en så kallad komforttemperatur för både kvinna och man. Som regel kräver kvinnor några grader varmare för att inte frysa. Men på Jysks sovsäck står det att komfortemperaturen är + 18 för kvinnor och + 5 för män.

ANNONS

- Det låter mycket märkligt. Men flera säckar har ofullständig märkning. Sex av säckarna hänvisar till den så kallade EN-märkningen. Men ingen har så kallad CE-märkning vad jag kunnat se, säger Ingegerd Hartmann.

För att få använda CE-märket krävs att materialet har genomgått samtliga tester enligt Europastandarden.

Ett moment som också testades var säckarnas brandsäkerhet. Eftersom det inte finns några formella krav för sovsäckar valdes den standard som gäller för så kallat bäddmaterial.

Ingen av säckarna klarade kravet att branden slocknade inom två minuter.

Är det alarmerande?

-Egentligen inte. Man ska veta att EN-standarden är anpassad framförallt för vårdsektorn, inte för sovsäckar. Men självklart ska man vara försiktig, säger Björn Albinsson, brandingenjör på Räddningsverket.

På vilket sätt ska man vara försiktig?

- Det viktigaste är att aldrig röka i sovsäcken. Sedan gäller det naturligtvis att vara försiktig med eldar, fotogenlampor och stearinljus. Men det verkar som de flesta är det. Det finns ingen statistik som visar att bränder i sovsäckar är vanligt förekommande.

Så gjordes testet

*Värmeisolering.

*Andning.

*Rivstyrka.

*Brandsäkerhet.

ANNONS