Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konsumenttidningen Råd & Rön har testat nya sommardäck och pekar på  dem som är direkt farliga på vått vägunderlag. I varje klass finns också bäst i test (arkivbild som inte är från testet). Bild: Annika Byrde
Konsumenttidningen Råd & Rön har testat nya sommardäck och pekar på dem som är direkt farliga på vått vägunderlag. I varje klass finns också bäst i test (arkivbild som inte är från testet). Bild: Annika Byrde

Sommardäcken som är farliga på våta vägbanor

Konsumenttidningen Råd & Rön har testat sommardäck i tolv dimensioner och vill varna för dem som är direkt farliga på våta vägbanor.

Däckbytardagen är ett säkert vårtecken. Vinterdäck är tillåtna till den 15 april med lagkrav till den sista mars om det är vinterväglag.

Kanske håller sommardäcken en säsong till, eller så är det dags att skaffa nya.

Råd & Röns stora test av sommardäck visar att bra däck inte behöver vara dyrare än de som är farliga. Testerna har gjorts av professionella förare och däcken är nya och inköpta på samma vis som konsumenterna skulle göra från återförsäljare.

Säkerheten har varit högsta prioritet i testet. Framförallt har goda köregenskaper och kort bromssträcka vid vått väglag värderats högt. Torrt väglag ger sällan problem, visade testresultatet.

Testet har i vår uppdaterats med nya modeller och innehåller nu 185 testade sommardäck i tolv dimensioner.

Här är exempel på tre däck i två klasser som fick bottennoteringar i Råd & Röns test på våta vägar.

215/65 R16 för suvar

I det sammanställda testet har 15 av däcken dimensionen 215/65 R16 och marknadsförs då som däck för suvar. I botten av den gruppen finns Yokohama Geolandar SUV som har ”mycket dåliga egenskaper på våta vägar” och som Råd & Rön vill varna för. Det däcket var att av testets tre som fick 1 i samlat betyg.

De andra två fanns i klassen nedan.

215/65 R16C för exempelvis små husbilar

16 av däcken har dimensionen 215/65 R16C och är avsedda för fordon som minibussar, små husbilar och skåpbilar. Två däckmodeller var så dåliga att de fick allra lägsta betyg för vått underlag och samma i samlat betyg: 1. Dessa var Hankook Vantra LT och Kleber Transpro.

Topp tre i testet

I varje storlek har ett däck utsetts till bäst i test. Bland dem topp tre: Conti Sport Contact 5 från Continental (dimension 225/45 R17), Primacy 4 från Michelin (dimension 225/45 R17) och EfficientGrip Performance 2 från Goodyear (dimension 185/65 R15).

LÄS MER: Många fällor för den som vill hyra ut sin husbil

LÄS MER: Tänk på det här om du vill hyra husbil i sommar

Missa inte det senaste från GP Konsument!

Nu kan du få alla konsumentnyheter, tester, guider och jämförelser som en notis direkt till din mobil eller läsplatta genom att klicka på följ-knappen vid taggen Konsument. Läser du via appen hittar du den under artikeln och på sajten överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.