Solkräm - barn 07

ANNONS
|

För ett litet barn är det extra viktigt att skyddas mot solen. Alltför mycket sol i barnaåren kan i vuxen ålder leda till skadliga hudförändringar, där malignt melanom är den allvarligaste.

-Man bör inte vara i direkt solljus under mer än en halv timme mitt på dagen. Detta gäller oavsett om man ligger och solar eller går på stranden, säger Olle Larkö som är hudspecialist och professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

-Bästa solskyddet är i allmänhet kläder, till exempel tröja, byxor, strumpor och keps. Solkrämer är bra som komplement, inte minst på ställen där det är svårt skydda sig på annat sätt till exempel i ansiktet.

ANNONS

Testfakta har på GP:s uppdrag låtit Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP undersöka solskyddsförmågan hos några vanliga solskyddsmedel för barn samt en vit t-shirt från Hennes & Mauritz.

SP:s personal har i laboratorier undersökt solskyddsmedlens förmåga att hindra solens UVA- och UVB-strålar att tränga in i huden.

Enligt testet skyddar samtliga solkrämer bra mot UVB-strålning, även flera timmar efter att kroppens smorts in.

När det gäller UVA-strålning är det betydligt större skillnader mellan de olika produkterna, även om de flesta har förbättras jämfört med 2005 då vi gjorde en liknande undersökning.

Bäst skydd direkt efter solskyddsmedlet smorts in på kroppen ger Garnier Ambre Solaire Kids och ACO:s båda solkrämer.

Sämst av de testade medlen är CCS Bamse faktor 15 som efter tre timmar i solen blockerar 75 procent av strålarna jämfört med 86 procent direkt efter insmörjning.

Testet visar också att man inte enbart skall förlita sig på den deklarerade skyddsfaktorn. ACO solkräm med faktor 16 ger till exempel ett bättre skydd än CCS Bamse med skyddsfaktor 30.

Den som vill ge sitt barn ett bra skydd bör dessutom tänka på att vara frikostig vid insmörjningen.

Kontrollera tröjan

Enligt professor Olle Larkö varierar solskyddet mellan olika plagg. Ett par jeans till exempel, har en väldigt hög solskyddsfaktor medan en t-shirt ger ett ganska dåligt skydd.

ANNONS

Avgörande är hur tätt vävt tyget är, vilket enkelt kan kontrolleras genom att plagget hålls upp mot ljuset. Strilar ljuset genom är skyddet dåligt.

Det är noterbart att tröjan från HM bara skyddar mot 71 procent av UVB-strålningen och 76 procent av UVA-strålningen, vilket är betydligt sämre än de flesta av de testade solskyddsmedlen.

Det finns såväl fysikaliska som kemiska solskyddsmedel. Några är dessutom både ock.

-Är barnen under två år bör man använda fysikaliska solskyddsmedel. Kemiska solskyddsmedel kan absorberas i kroppen. Det finns en diskussion om huruvida små barn kan bryta ned de här. Jag tycker att det är dumt att riskera något och rekommenderar därför fysikaliska, säger professor Olle Larkö.

Med fysikaliska solskyddsmedel är det dessutom enklare att se var på kroppen man har smörjt och var man har missat.

Många kemikalier

Toxikologen Tina Almström Branting vid Kemi & Miljökonsulterna AB har bedömt kemikalierna i de testade solskyddsmedlen ur en allmän hälsoaspekt.

Undersökningen visar att produkterna tillsammans innehåller cirka 150 olika kemikalier, varav ett 20-tal misstänks kunna orsaka allergi, kontakteksem eller överkänslighet.

-Innehållet i produkterna var förväntat. Inga förbjudna ämnen förekommer men vissa av ämnena är allergiframkallande. Om man reagerar på dessa beror dels på i vilken halt de förekommer i produkten, dels hur pass känslig individen är, säger Tina Almström Branting.

ANNONS

*Anser du att någon av produkterna är farliga eller direkt olämpliga?

-Nej. Det är dock större risk att barn reagerar negativt på allergiframkallande ämnen än att vuxna gör det. Därför bör man rent allmänt undvika sådana ämnen i produkter för barn. De flesta av de allergiframkallande ämnena i de här produkterna är till för att ge en god doft och jag tycker att man som konsument kan fråga sig om det är nödvändigt att använda doftande produkter på barn.

Det är noterbart att tre av de analyserade medlen innehåller ämnet cyclomethicone som, visar studier på råttor, kan ha negativ påverkan på ägglossningen och bidra till minskad fortplantningsförmåga.

-För att den effekten överhuvudtaget skulle kunna uppkomma hos en människa anser jag att man måste äta mycket stora mängder av solkrämen under en lång period och det är knappast aktuellt. Därför är den risken ointressant i detta sammanhang, säger Tina Almström Branting.

Sex av de testade solskyddsmedlen får maxbetyget fem. Garnier Ambre Solaire Kids och ACO:s båda krämer skyddar i det närmaste lika bra mot solens strålar. Garnier blir testvinnare tack vare ett något bättre totalresultat.

Tänk på:

Så gjordes testet

ANNONS