Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Snorkla säkert på snitslade leder

I havet finns en helt annan värld. Med snorkel och cyklop kan du lära dig om allt som finns under ytan. Annelie Pompe finner lugnet.

Annelie Pompe, med flera rekord i djupdykning, lyssnar på tystnaden när hon fridyker och snorklar av upptäckarlust.

Öva på land

Vi börjar med hur man ska andas:
– För en del är det jättesvårt att inte andas genom näsan. Öva på land– håll för näsan och andas genom snorkeln, tipsar hon.
Snorklarna skiljer sig inte mycket åt. Munstycket är av hårdare plast eller silikon, röret ska vara böjt och ha diameter som en gammal femkrona – för att inte andas in din egen utandningsluft med koldioxid. Köp inga leksakssnorklar till barnen, som kan vara för smala.
För en tusenlapp får du en komplett bra utrustning: snorkel med cyklop, fenor och en "shorty", våtdräkt med korta armar och ben. Den behövs i våra kalla vatten och hjälper dig att flyta bättre. Med hel dräkt behöver du inte vara orolig för brännmanet.
 

Kleta in med tandkräm


– Testa cyklopets passform före köp, inget hår emellan och andas in med näsan och kolla sedan om luft sipprar in längs kanten. Sedan smörjer du glaset, som är bättre än plast, med tandkräm över natten för att få bort en hinna. Spotta på det före snorkling, så immar det inte lika lätt, säger hon.
Gammaldags cyklop (enögt på bilden) rymmer mest luft. Ju mindre luft i cyklopet, desto mindre behöver du tryckutjämna om du vill dyka ner från snorklingsläge.
Simfenorna ska vara hårda, och längre blad ger mer kraft. Hennes råd är att komplettera med sockar, går bra med vanliga, för att slippa skav. Ta på fenorna nära vattenbrynet och gå i och ur vattnet baklänges. Simtekniken är att pendla med raka ben och böjliga fotleder.
– I vattnet ska man ligga strömlinjeformad på mage, med armarna längs sidorna. Fast en del håller händerna bakom rumpan eftersom de upplever att den åker upp över ytan.

 

Livet under ytan


Annelie Pompe lever för sina passioner med naturen.
– Jag snorklar för att komma i kontakt med det marina livet. Jorden består ju av 70 procent vatten och bara genom att titta på havet sjunker blodtrycket inom åtta sekunder.
Hemma på Hälsö finns fina snorklingsvatten och på grannön Öckerö ligger favoritplatsen Hummerviken. Här kan man se stor fisk på grunt vatten, tånglake och kalkalger. Västerläge ger renare vatten.
Tänk också på vindriktningen, tipsar hon. Bäst är när det varit vindstilla ett par dagar. Sämst när det blåst några dagar och sikten försämrats, vilket blir ännu värre efter algblomning. Snorkla heller inte där det är strömt.

 

Västerhavsveckan


För vetgiriga finns utmärkta snorklingsleder längs kusten med informationsskyltar längs bojarna.
Under Västerhavsveckan 5-13 augusti anordnas prova på-snorkling, exempelvis på Hönö, vid Hästenbadet, och guidningar, se vasterhavsveckan.se. I Svärjarehålan, vid Tylösand, ordnas snorkelskola och guidad tur längs snorkelleden.
Under hela veckan kan man låna utrusning på Kleven, Smögen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.